Sadržaj portala

Advent u Zagrebu 2019. u znaku Orašara, baštine i ekologije

Piše: Antonia Kulić
Fotografije: Arhiva TZGZ-a

Iako smo već naviknuli na šarenilo, lampice i neodoljive mirise duž zagrebačkih ulica, Advent u Zagrebu svake godine nas dodatno oduševi svojim novitetima. Ove godine će božićno razdoblje proteći u znaku Orašara, baštine, ekologije i održivosti i još bogatije ponude.

Povodom najave detaljnog programa direktorica turističke zajednice grada Zagreba, Martina Bienenfeld izjavila je: “Advent će ove godine biti najljepši do sada, a tri glavne teme su Orašar i baština, ekologija i održivost te pristupačnost za osobe sa invaliditetom, u sklopu kojih će primjerice manje i veće skulpture Orašara, koje izrađuje Petar Banda, biti po cijelom gradu, dok će većina ugostitelja umjesto plastike koristiti papirnate čaše, tanjure i slično, a postavit će se i posebne premosnice za lakše kretanje osoba s invaliditetom”.

Kao i prijašnjih godina, Advent će započeti 30. studenog tradicionalnim paljenjem svijeća na Manduševcu, te otvaranjem programa na Zrinjevcu i Tomislavovom trgu.  Istog dana posebna svečanost održat će se i u Vili Prekrižje, koja će za posjetitelje biti otvorena u nekoliko navrata. Na ostalim lokacijama moći ćete uživati svaki dan, sve do 7. siječnja 2020.

Tako ćete već od sljedeće subote moći klizati u svima poznatom Ledenom parku i ujedno najvećem klizalištu u ovom dijelu Europe. Tisuće bijelih lampica i sentimentalna glazba oživit će park Zrinjevac, a vrhunsku atmosferu i gastro ponudu na štandovima iz najboljih hrvatskih restorana očekujte na Fuliranju, smještenom na Strossmayerovom trgu, između Zrinjevca i Trga kralja Tomislava. Nezaobilazna zagrebačka točka  za sve željne dobre zabave, s „urbanim štihom“ bit će pješačka zona Europskog trga. Jednako dobru božićnu gastronomsku ponudu i božićne hitove očekujte u samom srcu grada, trgu bana Jelačića, a ako u vama čuči jedan romantičar, s dragom osobom prošećite kroz Marićev prolaz koji prošaran s led lampicama pokazuje put prema raskoši drugih atrakcija.

Spektakularni pogled na grad, fina jela, koncerti i šarenilo lampica, doživljaj je s Gornjeg grada koji se i ove godine ne propušta. Kaptol će ponovno zablistati u jednom posebnom ozračju pružajući posjetiteljima mogućnost da dožive doba Isusova rođenja putem živih jaslica. Šarm starih kavana i topla atmosfera u društvu uličnih bendova, samo su dio blagdanskog duha u Caffe de Matoš. Svima poznat BašNaš advent u Klovićevim dvorima i ove godine  okuplja najpoznatije glazbenike Hrvatske kreirajući nezaboravne božićne uspomene koje morate ovjekovječiti barem jednom fotografijom. U prekrasnom parku Maksimir i ove godine ćete imati priliku uživati u brojnim iznenađenjima i večernjim koncertima.

Noviteti ovog adventa su Filmski Advent u kinu Tuškanac gdje će se svaki dan prikazivati filmske projekcije za sve uzraste i održavati razna kulturna događanja, koja svakako trebate popratiti. Također u prekrasno ukrašenom prolazu Oktogon, od ove godine ćete imati priliku uživati u koncertima klasične glazbe.  Uz zvukove najljepših božičnih pjesama zbora, nažigači će u skopu adventa paliti plinske lampe na Gornjem gradu što je prizor koji ne smijete propustiti.

Detalje o adventskim zbivanjima otkrijte ovdje.