Sadržaj portala

Richard Flanagan: Prvo lice

Dobitnik Bookerove nagrade Richard Flanagan napisao je roman koji ćemo pamtiti, nezaboravno putovanje u srce našega doba. Naime, roman je zasnovan na priči iz autorova života, naizmjence duhovit, napet i jezovit, te iznimno snažna knjiga o vremenu u kojemu je zbilju teško razlučiti od fikcije, a slobodu nikad lakše zamijeniti lažnom idejom napretka. Mladi pisac Kif Kehlmann, zbog besparice prihvati prijedlog za posao od
ozloglašenog prevaranta Siegfrieda Ziggyja Heidla, kojeg očekuje suđenje zbog prijevare banaka za sedamsto milijuna dolara. Heidl ima prijedlog: Kehlmann će dobiti deset tisuća dolara ako za šest tjedana, kao pisac iz sjene, napiše njegove memoare. No, navedeni zadatak se pokazao sve samo ne jednostavnim, a kako se rok za predaju bliži, Klif je sve manje siguran piše li on to memoare u Heidlovo ime ili Heidl zapravo iznova ispisuje njega: njegov život, njegovu budućnost, ali i samu prirodu istine.

“Dok se neki dobitnici Bookerove nagrade trude svojim novim djelom kod kritike postići uspjeh jednak uspjehu nagrađenog romana, Flanagan ovom iznimno osobnom knjigom možda i nadmašuje prethodnu. I dok izravno i iskreno suprotstavlja sirove istine života pisca i života obiteljskog čovjeka, materijalnog i duhovnog siromaštva, ljubavi, očaja i požude – on dodiruje istinsko savršenstvo, obogaćujući ga uvrnutim humorom. Naravno, zabavno je, zato što je istinito.”
— The Australian