Sadržaj portala

Amra Čivrag

Karijerne temelje podižemo uz pomoć mentora

Piše: Petra Nikić
Fotografija: Patrice Maurein

U više od 30 godina karijere Amra Čivrag stekla je zavidno iskustvo rada na vodećim pozicijama u sektoru financija i računovodstva, što u domaćim, što u velikim stranim tvrtkama. Također, svoje vještine pokazala je i u polju sudskog tumačenja te procjene imovine. Danas radi kao direktorica financija u DPD Croatia, koja je dio velike DPDgroup, druge najveće dostavne mreže u Europi.

Nakon završenog Ekonomskog fakulteta, na kojem je diplomirala smjer Informatiku, Amra Čivrag se kao pripravnica zaposlila u Unikonzumu, gdje je radila u više odjela te u konačnici završila u Odjelu IT-a, koji je u ono vrijeme bio tek u razvojnoj fazi. Ubrzo napreduje na mjesto koordinatorice između informatičkog i općenito poslovnog funkcioniranja te tvrtke, nakon čega postaje i voditeljica knjigovodstva. Od tog je razdoblja njezina karijera usko vezana za voditeljske ili direktorske pozicije u sektoru računovodstva i financija.

 

Za sebe kaže kako je imala sreće što je radila na pozicijama na kojima je sudjelovala u postavljanju financijskog sektora na noge ili u uvođenju novih programa koji su ključni za financijsko, ali i općenito poslovanje tvrtke, uvijek između informatike i biznisa. „Da bi se uopće moglo govoriti o implementaciji novacija, to podrazumijeva dobro poznavanje same srži poslovanja kako bi programerima znao objasniti što točno trebaš“, objasnila je Amra.

 

Prvo veliko iskustvo u sektoru financija Amra je stekla u Magmi, gdje je sredinom 90-ih godina radila kao direktorica financija i računovodstva. To je bilo razdoblje začetka korporativne sfere kakvu poznajemo danas, a postojeće tvrtke na tržištu trebalo je iz starog sistema uvesti u jedan potpuno novi. Upravo je Magma bila sjajna odskočna daska gdje je imala sjajnog mentora od kojega je naučila pravilno baratati novim financijskim instrumentima, ključnima za zdravo funkcioniranje tvrtke. Nakon toga odlazi u korporativne vode, točnije u Renault, gdje je imala prilike raditi na kontrolingu i korporativnom knjigovodstvu, onakvom kakav postavljaju strane korporacije i kakav poznajemo danas.

 

Veliko iskustvo rada stekla je i u financijama domaćih tvrtki poput Atlasa, Oktal Pharme i Vatrotehne te iz prve ruke uvidjela sve prednosti i mane financija u domaćim i stranim kompanijama. Ipak, odluka je pala da karijeru nastavi graditi isključivo u korporaciji te se zapošljava kao direktorica financija i računovodstva u DPD Croatia, jednoj od najvećih distribucijskih tvrtki na domaćem, ali i europskom tržištu, čiji je vlasnik francuski Geopost.
Tijekom svoje karijere Čivrag je uvidjela važnost mentorstva: „Mišljenja sam da učimo dok smo živi, ali temelje svoga rada podižemo uz pomoć mentora koji su tu da nas pravilno usmjere u karijeri. Gdje god sam radila, željela sam naučiti nešto novo, sve dok nisam stigla do te više razine, kada sam naučeno bila spremna prenijeti drugima“, objasnila je.

 

„Uloga mentorice ispunjava me onda kada su ljudi otvoreni promjenama. Uvijek mi je bila važna volja, a ne iskustvo pojedinca kojem sam mentorica.“

 

Iskusni mentori prepoznaju tko je zainteresiran za određenu vrstu posla, a tu su da svojim znanjem, iskustvom i dobronamjernim savjetima upute druge kolege na pravi karijerni put, u slučaju da se prethodno nisu snašli, zaključila je Amra.

call to action image

UPOZNAJTE SVOJU MENTORICU

Pošaljite nam kratko objašnjenje zbog čega mislite da bi Amra Čivrag trebala biti baš vaša mentorica, zajedno sa svojom biografijom. Izabrana čitateljica sa svojom će mentoricom moći provesti sat vremena mjesečno, tijekom sljedeća tri mjeseca.

Pošalji mailom