Sadržaj portala

Deset stvari koje mogu pozitivno utjecati na vašu karijeru

Piše: Martina Vrbanić

Mnogo naizgled malih odluka i koraka može vam pomoći da s vremenom dođete do velikog uspjeha. Upravo male pobjede vode do konačnih velikih postignuća. Vjerujte u sebe i u svoje kvalitete i uspjeh će doći prije nego što mu se budete i nadali.

Vjerojatno prvo na što pomislite kad razmišljate o unapređenju karijere jesu veliki projekti kojima ćete ostvariti dobre rezultate. To je točno, neki se ljudi mogu pohvaliti kontinuiranim tromjesečnim prekovremenim radom nakon čega će vjerojatno i dobiti toliko željeno promaknuće. No, jednako važno je i znati da mnogo manji i jednostavniji zadaci također mogu dovesti do velikih promjena.

 

Ovo je popis 10 malih stvari koje će, ako ih usvojite, sigurno imati značajan utjecaj na vašu karijeru. A najbolji dio je taj što ništa od toga ne zahtijeva mnogo vremena ni truda.

Čak i ako vaš sadašnji posao ne zahtijeva pisanje, izbrusite svoje vještine pisanja jer bi upravo one mogle biti ključne i odvesti vas korak naprijed u karijeri

1. Pozovite nadređenoga na kavu

 

Nije tajna da su senior lideri (viši rukovoditelji) u vašoj tvrtki nevjerojatno uspješni. Također, ne bi vas trebalo iznenaditi ni to da iz njihova poslovnog iskustva možete mnogo naučiti. Tražite promaknuće? Potrebne su vam smjernice kako napredovati u poslu? Zamolite neku osobu koja je na višoj poziciji može li vam dati nekoliko savjeta. A kada dobijete potvrdan odgovor, pozovite ju na kavu i pitajte sve što vas zanima.

 

 

2. Zabilježite sve svoje dobre rezultate

 

Možda ćete sada misliti: “Nema potrebe! Sve ću zapamtiti.” Ali sigurno ćete nešto izostaviti. Pa čak i ako trenutačno ne tražite posao, bilježenje postignuća daje vam jasniji uvid u sve što ste do sada postigli. To je osobito važno kada tražite promaknuće, povišicu ili nove projekte.

 

 

3. Razvijte odnos s kolegama iz drugih sektora

 

Ako se sprijateljite s kolegama iz drugih sektora, znači da se indirektno dovodite u mogućnost da dobijete posao na drugim projektima, naučite nove vještine ili razvijate strast prema nekom novom poslu. Kako ćete to najlakše učiniti? Ako tvrtka u kojoj radite ima sportsku momčad, pridružite joj se, jer to je najlakši način da upoznate kolege. Možda ćete shvatiti da nemate nimalo sportskog talenta, ali ćete razviti prijateljske odnose s kolegama iz tvrtke.

 

Ovo je jednostavnije i lakše nego pozvati kolegu iz drugog sektora na ručak, pratiti tko je tko na sastanku svih zaposlenika tvrtke ili pitati kolege iz drugog sektora možete li prisustvovati jednom od njihovih sastanaka.

Ako se budete češće uključivali u konverzaciju, porast će vam samopouzdanje i pokazat ćete kolegama da su vam bitne teme o kojima se raspravlja

4. Izbrusite svoju vještinu pisanja

Čak i ako vaš sadašnji posao ne zahtijeva pisanje, izbrusite svoje vještine pisanja jer bi upravo one mogle biti ključne i odvesti vas korak naprijed u karijeri. Bez obzira na ono što radite, znat ćete bolje kreirati mailove te izraditi uvjerljivije prezentacije i izvješća. A kada nadređeni iz vaše tvrtke uoče poboljšanje, počet će vam povjeravati sve više bitnih zadataka što u konačnici može rezultirati promaknućem ili povišicom. Mrzite pisanje? Potražite na internetu alate i aplikacije koji će vam pomoći da unaprijedite svoje vještine pisanja.

5. Uključite se u konverzaciju na sastancima

Katkad se čini vrlo teškim započeti razgovor na poslovnom sastanku. Čak se može činiti i gotovo nemogućim, posebice kada se brinete oko toga hoće li vaša ideja naići na odobravanje kolega i poslovnih partnera. No, nema razloga za strah. Šanse da o onome o čemu vi razmišljate razmišlja i još nekoliko osoba na sastanku velike su. Ako se budete češće uključivali u konverzaciju, porast će vam samopouzdanje i pokazat ćete kolegama da su vam bitne teme o kojima se raspravlja. I na kraju, ako imate dobru ideju, to sigurno neće proći nezamijećeno.

6. Iskoristite vrijeme između sastanaka kako biste naučili nešto novo

Imate 10 minuta slobodnog vremena prije poslovnog sastanka? Možete provjeriti društvene mreže, ali isto tako, slobodno vrijeme možete iskoristiti kako biste naučili nešto novo. Pročitajte poslovne vijesti, provjerite LinkedIn i možda dobijete novu poslovnu ideju na temelju tuđih iskustava. Napravite popis na kojemu će se nalaziti sve što možete pogledati ili pročitati kada imate vremena. U pauzama ga proučite i naučite nešto novo.

Jedan od najčešćih razloga koji vodi do želje za promjenom posla jest dosada. Ako se i vi tako osjećate, pokušajte se motivirati za nove izazove.

7. Motivirajte se za nove poslovne izazove

 

Jedan od najčešćih razloga koji vodi do želje za promjenom posla jest dosada. Ako se i vi tako osjećate, pokušajte se motivirati za nove izazove. Na primjer, svaki tjedan ostvarite kontakt s jednom novom osobom iz svojega poslovnog okruženja ili se prisilite promijeniti jedan dio svoje tjedne rutine kako biste vidjeli jeste li produktivniji. Čak možete uložiti vrijeme u izradu popisa s problemima koji bi se mogli pojaviti u vašem radu. Za svaki od njih ponudite ideje i kreativna rješenje s ciljem da ih riješite. Nikad se ne zna što se sve dobro može izroditi iz toga, a što je najbolje, stimulirat ćete mozak što će u konačnici dovesti do boljeg osobnog rasta.

 

8. Naučite davati iskrene komplimente

 

Ključ poslovnog rasta u bilo kojoj fazi karijere jest naučiti pravilno komunicirati s ljudima. A ono što se smatra najtežim u radu s ljudima jest davanje komplimenata a da pritom ne zvučite kao da im se zapravo ulizujete.

 

Kako to može izgledati u praksi?

 

  • Kompliment šefu – budite određeni u onome u čemu vam je pomogao i što ste od njega naučili.
  • Kompliment suradnicima – upoznajte ih s dobrim rezultatima koje ste postigli slušajući njihove savjete.
  • Kompliment voditelju odjela – istaknite njegova postignuća ili pozitivne promjene koje ste opazili.
  • Kompliment prilikom kontakta s drugim osobama preko interneta – pohvalite ih vezano za to koliko cijenite njihov posao i recite im kako je on pozitivno utjecao na vaš rad.

 

Ispočetka će vam se komplimentiranje u poslovnom okruženju možda činiti pomalo neugodnim, ali s vremenom, kada se naviknete, vidjet ćete da itekako ima smisla. Osim toga, komplimenti nikada nisu jednostrani: većina njih kompliment će vam i vratiti.

 

9. Upoznajte sami sebe

 

Upoznati samog sebe zvuči jednostavnije nešto što uistinu jest. Jedan od najbržih načina da se najbolje upoznate jest da riješite test osobnosti. Možda ćete biti iznenađeni rezultatom, a zatim će vas, ovisno o tome što ste naučili, to motivirati da unesete neke promjene u svoj život. Na primjer, možda ćete saznati da ne obraćate dovoljno pozornosti na detalje. Nikome nije drago kada sazna da bi trebao nešto promijeniti na sebi, ali na kraju svaka pozitivna promjena utječe na rast i razvoj.

 

10 .Upoznajte tvrtku u kojoj radite

 

Iako možda znate mnogo o tvrtki u kojoj radite, posebice ako ste u njoj zaposleni već nekoliko godina, svaka se tvrtka razvija i raste. Stoga, uvijek možete naučiti i saznati nešto novo o svojoj tvrtki. Odvojite nekoliko minuta kako biste saznali na čemu vaša tvrtka trenutačno radi i što može ponuditi. Kada pobliže upoznate njezin rad, moći ćete se i sami bolje istaknuti na poslu.[/vc_column_text]

Nikome nije drago kada sazna da bi trebao nešto promijeniti na sebi, ali na kraju svaka pozitivna promjena utječe na rast i razvoj

Možete započeti tako da još jedanput dobro proučite internetsku stranicu tvrtke. Posebnu pozornost obratite na kategorije “O nama” i “Što nudimo”. Nakon toga zapišite sve ono s čime niste dobro upoznati i potražite kolege koji će vam to moći objasniti. Pozovite ih na kavu ili iskoristite nekoliko minuta slobodnog vremena i u uredu ih upitajte da vam objasne neke vidove rada tvrtke. Vjerujte, jednom kada dopre do direktora ili voditelja odjela, vaša će se znatiželja pozitivno odraziti na vašu karijeru.

 

Bez obzira na poslovne ciljeve, odluka za korak naprijed u karijeri za sve može biti pomalo zastrašujuća. No, zapamtite, mnogo naizgled malih odluka i koraka može vam pomoći da s vremenom dođete do velikog uspjeha. Upravo male pobjede vode do konačnih velikih postignuća. Vjerujte u sebe i u svoje kvalitete i uspjeh će doći prije nego što mu se budete i nadali.