Sadržaj portala

Važnost poslovnog umrežavanja

Piše: Martina Vrbanić

Poslovno umrežavanje ili networking izgrađivanje je mreže poslovnih kontakata, a poznanstva u poslovnom okruženju vrlo su bitna. Sigurno ste to čuli već mnogo puta, ali niste sigurni kako se networking ostvaruje.

Osim što povećava vašu mrežu poznanstava i tako povećava mogućnosti za sljedeću veliku priliku u karijeri, netoworking je danas «must», i to nam je svima jasno. No ostaje pitanje kako ga ostvariti. Nudimo vam četiri načina kako da napravite svoju poslovnu mrežu i na taj način poboljšate svoju poziciju u poslovnom okruženju.

1. Prikupite informacije o poslovanju

Bilo da mijenjate posao ili želite unaprijediti znanje u postojećem, poslovno umrežavanje i prikupljanje informacija razgovorima odličan su način da shvatite što se događa na području koje vas zanima.

 

Pitajte ljude s kojima se susrećete ili se sastajete o njihovim nedavnim poslovnim izazovima i postignućima ili o ciljevima koje žele postići u karijeri. Na primjer, ako se nedavno dogodio neki veliki događaj u području vašeg poslovanja, pitajte svoga sugovornika što misli o utjecaju toga događaja na poslovanje u cjelini. Dobit ćete širu perspektivu ako proširite poznanstva i počnete se družiti sa širom skupinom ljudi, ne samo s prijateljima i kolegama iz ureda.

2. Naučite nešto iz tuđeg uspjeha i neuspjeha

Katkad može biti teško navesti ljude da pričaju, pa čak i ako je riječ o običnom svakodnevnom razgovoru, a kamoli o nekom velikom događaju. Ako se to događa i vama, pitajte osobu koju želite bolje upoznati o njezinim uspjesima i neuspjesima. Naravno, nećete joj reći: “Pričajte mi kako ste doživjeli neuspjeh.” Pitajte je što bi promijenila ili učinila drukčije da to može učiniti te što bi preporučila onima koji upravo počinju raditi u njezinu sektoru.
Ne mora vam biti neugodno pitati sugovornike o njihovim osobnim iskustvima. Možete mnogo toga naučiti iz iskustva drugih, iz njihovih postignuća i pogrešaka. A svi vole pričati o sebi.

3. Vrlo lako možete dobiti besplatan poslovni savjet

Još jedna pozitivna točka poslovnog umrežavanja jest ta da imate priliku dobiti besplatan poslovni savjet o svojoj karijeri. Razgovarajući s iskusnim stručnjacima iz područja svog poslovanja, dobivate priliku da ih priupitate što misle o vašim dotadašnjim koracima u karijeri.

 

Osim što ćete dobiti dobar savjet, time ćete sugovorniku pokazati koliko ga cijenite zbog njegove karijere. Naravno da nećete tražiti savjet od nekoga čije mišljenje ne poštujete, zar ne?

4. Izložite svoje ideje poslovnim suradnicima

Možete otići korak dalje i sugovornicima izložiti svoje ideje. Možda imate u pripremi ambiciozan poslovni projekt koji želite pokazati šefu ili razmišljate o predavanju na nadolazećoj konferenciji? Znati što misle drugi stručnjaci iz područja vašeg poslovanja, može vam pomoći da utvrdite svoje ideje ili poboljšate slabe točke.

 

To je također odličan način da suptilno pokažete svoje vještine. Dijeljenjem svojih ideja dobivate mogućnost razgovarati i o tome u kojim ste područjima stručni i o pitanjima do kojih vam je stalo. Obično je lakše pričati o svojim idejama nego o sebi. Stoga, ako vam je čudno pričati o sebi i svojim vrlinama i stručnosti, to bi mogla biti dobra strategija da se predstavite u pozitivnom svjetlu.

 

Ne postoji nijedan izgovor zašto ne biste poradili na poslovnom umrežavanju jer ono je bitan dio na putu do ostvarenja poslovnog uspjeha. No, uz navedene točke razmotrite i konačnu korist poslovnog umrežavanja, a to je – međusobno pomaganje. Možda u tom slučaju nećete imati direktnu trenutačnu korist, ali pomaganje nekome drugome ima svoju vrijednost. Osoba kojoj ste pomogli sigurno će to znati cijeniti i vratit će vam kada pomoć bude potrebna vama. A upravo je to cilj poslovnog umrežavanja.

Nastavite čitati