Sadržaj portala

Želite li napredovati u karijeri – mentorirajte

Piše: Martina Vrbanić

Svi znamo da je nužno imati dobrog mentora. No, koje su zapravo prednosti toga da budete mentor i koliko to pomaže u karijeri?

Imati mentora znači i niz prednosti za karijeru i posao. Mentor će vam prenijeti znanje, potrebne kontakte, uvid u poslovanje tvrtke i mudrost. Od mentora ćete dobiti mišljenje o svojim planovima i idejama, on će znati prepoznati vaše talente i uz njega ćete se osjećati dobro na radnom mjestu. Popis bi mogao ići unedogled.

 

No, mentorstvo nije dobro samo za pripravnika. Zapravo je pozitivno za obje strane, kako za pripravnika, tako i za mentora.

 

Odjel za ljudske resurse tvrtke Sun Microsystems proveo je studiju koja pokazuje da mentori 20 posto češće dobivaju povišicu i da imaju šest puta veću vjerojatnost da će dobiti promaknuće od onih koji nisu sudjelovali u mentorskom programu. Šest puta! U nastavku saznajte koji je razlog za to.

1. Mentorstvo vas čini boljim vođom

Kao mentor trebate ostati objektivni, imati otvoren um i sposobnost da znate postaviti prava pitanja. Trebate biti osoba koji će pripravniku pomoći da shvatišto je u njegovoj karijeri pošlo po zlu ili zašto je ona u stagnaciji. I sve to mora biti učinjeno a da pripravniku ne povrijedite osjećaje ili da mu nametnete osjećaj krivnje. Treba znati balansirati, odnosno prilagoditi se raznim situacijama i na temelju toga znati kako reagirati.

 

Mentor treba naučiti kako raditi s ljudima s kojima ne dijeli isto mišljenje, kako biti strpljiv prema onima kojima je potrebna podrška i vodstvo te kako pomoći i usmjeriti one koji sami ne znaju pronaći najbolji način da krenu prema naprijed.Sve su to odlike velikih vođa. A što više budete radili kroz mentorstvo s pripravnikom jedan na jedan, to ćete više poboljšati i svoje vještine i sposobnosti i biti uspješniji i u većim skupinama, odnosno općenito u poslovanju.

2. Pomaže vam da naučite više o svojoj tvrtki

Sudjelovanje na pripravnikovu putu do uspjeha može biti jedan od najboljih načina kako uložiti svoje vrijeme na poslu u pravu stvar. Posebno ako istaknemo činjenicu da većina ljudi tijekom svog životnog vijeka potroši čak oko 90.000 sati u uredu (znamo, pomalo užasavajuće). Stoga, za vašu dobrobit, važno je da svoje vrijeme na poslu pokušate iskoristiti u dobre svrhe. I vjerujte, vidjeti kako netko drugi postiže svoje ciljeve može biti jednako čudesno kao i da se taj uspjeh događa vama samima.

 

Ne brinite, i u tome također postoji pozitivan učinak koji će se odraziti i na vašu karijeru. Vrijeme s vašim pripravnikom neće proći nezapaženo kod drugih, pogotovo ako on ili ona počnu brzo napredovati. Razlog vašeg promaknuća mogao bi biti i što ste pripravniku pomogli da tako brzo napreduje. Ništa ne izgleda bolje na putu do vašeg promaknuća od toga da ste sposobni nesebično pomagati drugima.

 

Mentorstvo ima mnogo skrivenih prednosti, a uključuje razvoj vaših vještina kao vođe, bolju zaradu i osjećaj da ste bolja i uspješnija osoba. Žao vam je što vaša tvrtka trenutačno ne nudi službeni program mentorstva? Bez brige, možete sami ponuditi svoje mentoriranje pronalaženjem nekoga s kime biste željeli raditi. A ako nemate nikoga na umu, pitajte kolege postoji li netko u njihovu timu kome bi moglo koristiti vaše mentorstvo.

Nastavite čitati