Advent u Zagrebu 2020. - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
ukras na boru

Advent u Zagrebu 2020.

Piše: Martina Lovaković

Iako se činilo da će ove godine Advent u Zagrebu biti otkazan, on će se na radost mnogih ipak održati. Ali uz poštivanje strogih epidemioloških mjera. Službeni dan početka adventskog programa je 28. studeni i trajat će sve do 1.1.2021. godine. Ove godine trajanje adventskog programa je skraćeno i neće se održati kao prethodnih godina, kada je Zagreb ponosno odnosio titule najboljeg Adventa u Europi tri godine zaredom.

Zbog sigurnosnih mjera svi su gradovi morali odustati od klasičnog održavanja Adventa uz bogate božićne sajmove, mnoštvo koncerata, ukusne hrane, pića i dobre zabave, uz neizostavne gužve. Manji je broj onih koji su se odlučili prilagoditi novonastaloj situaciji i građanima svoga grada ipak priuštiti dašak čarolije i božićnog duha u ovo teško vrijeme. No, na nešto malo drukčiji način.

Zagreb se nalazi među onima koji su odlučili Advent održati, iako u nešto drukčijem ozračju nego što je to bilo prethodnih godina. Naime, Turistička zajednica grada Zagreba osmislila je program kojim će se, uz pridržavanje epidemioloških mjera, pokušati dočarati božićni ugođaj na nešto manje raskošniji način.

Svjetlost Adventa

Budući da nam ove godine svima nedostaje topline i pozitivne energije, Advent se fokusirao na projekt Svjetlost. Njime će pokušati potaknuti pozitivne emocije i optimizam. A to je ono što nam je toliko potrebno u ovoj izazovnoj godini.

U svrhu toga, na Gornjem gradu i uz sami Trg bana Jelačića ukrašeni su prozori dvanaest kulturnih institucija, a TZGZ poziva i stanare okolnih zgrada da se uključe u projekt i time postanu dio inicijative kroz koju se potiče zajedništvo i u vrijeme kada ne možemo svi biti na okupu.

Inicijativi se mogu priključiti i svi građani, posjetitelji Adventa, koji doživljaj Adventa mogu podijeliti na Facebooku kroz svoje fotografije uz #SvjetlostAdventa.

Kulturna događanja

Ovogodišnji Advent posvećen je kulturnim događanjima koja će nas pokušati uvesti u najljepše doba godine te uz koje će svi uspjeti na vrijeme doživjeti čaroliju Božića.

S obzirom na to, održat će se devet božićnih festivala tijekom kojih će biti održano 95 koncerata, a među kojima će svatko pronaći glazbu koja ga veseli. Nastupit će tu brojni poznati hrvatski glazbenici, Zagrebački komorni orkestar i solisti te mlade nade pred kojima je zasigurno svjetla budućnost.

Zagrebačke jaslice

Još jedan novitet ove godine su i Zagrebačke jaslice, koje se održavaju online. Riječ je ustvari o izložbi fotografija božićnih jaslica nastalih od 2007. do 2020. godine, a koja će se održati virtualno kroz arhivu dr.sc. Tvrtka Beusa.

Virtualni božićni prozori

Uz nju, održat će se i interaktivna izložba Virtualni božićni prozori koja je postavljena na čak 20 lokacija koje uključuju parkove, velike prostore na otvorenom i trgovine, a sastoji se od animiranih motiva ovogodišnjeg Adventa. Posjetitelji će putem aplikacije Equinox XR moći zaviriti u zanimljiv animirani sadržaj.

Advent u muzeju

Ove godine u Advent su se uključili i neki muzeji sa svojim prigodnim programima. Tako u Muzeju prekinutih veza možete ostvariti popust od 25% na ulaznice i suvenire, u Muzeju čokolade možete ostvariti 15% popusta na ulaznice i degustaciju izvrsne belgijske čokolade uz uvjet da pokažete voucher ovjeren u neka od četiri muzeja. Ovjerenim voucherom možete ostvariti popust i u Muzeju iluzija i Muzeju mamurluka, i to onaj od 20%. U Muzeju Zagreb ’80 možete ostvariti 25% popusta na ulaznice te pritom uživati uz čašu kuhanog vina pripremljenog po receptu iz 80-ih godina.

Tradicionalno adventsko ukrašavanje

Oko Manduševca postavljen je i neizostavan i sad već tradicionalni adventski vijenac te veliki borovi na Trgu bana Jelačića i Trgu sv. Marka. Također, ukrašene su četiri lokacije na Gornjem gradu koje uključuju Strossmayerovo šetalište (zapad i istok), park Bele IV i plato Gradec. Na Donjem gradu ukrašene su tri lokacije, a to su: park Zrinjevac, Trg kralja Tomislava i Trg Republike Hrvatske.

Za sve one koji žele posjetiti Advent i ne razmišljati o prijevozu, važno je napomenuti da je Turistička zajednica grada Zagreba ove godine ostvarila suradnju s Turkish Airlinesom, Croatia Airlinesom te s HŽPP-om, a koje u ponudi imaju karte po promotivnim cijenama za one koji žele posjetiti zagrebački Advent.

Online prijenos Adventa

Iako je godina svima bila teška i nešto drukčija od ostalih, pozivamo vas da prošećete Adventom uz pridržavanje svih epidemioloških mjera. A za sve one koji mu neće moći prisustvovati, dobar vijest je da ga mogu pratiti putem online prijenosa na društvenim mrežama.

Svi detalji oko održavanja Adventa i sam program, koji je s obzirom na situaciju još uvijek podložan promjenama, dostupni su na društvenim mrežama TZGZ, a novosti i detalje programa potražite na službenim internetskim stranicama Advetna.

Iako će se mnogima činiti da je Advent ove godine puno skromniji, svejedno će učiniti sve kako bi barem malo osjetili čaroliju Božića. Advent nas ove godine podsjeća na prave vrijednosti, a to su zajedništvo, obitelj, mir i blagostanje. Uz zvukove božićnih zvončića, tradicionalne božićne keksiće, prekrasne ukrase i neizostavnu molitvu, sigurno će svatko i ove godine pronaći razlog za veselje i proslavu Božića u krugu najbliže obitelji. A to je ono na čemu moramo biti zahvalni.

Foto: Zui Hoang / Unsplash

Nastavite čitati