Ubelievable: mini serija koju morate pogledati - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Ubelievable: mini serija koju morate pogledati

Piše: Antonia Kulić

Kako izgleda žrtva? Kako se ponaša osoba koja je doživjela traumu?

Ovo su samo neka od pitanja koja će vam proći kroz glavu kada pogledate novu Netflixovu mini seriju “Unbelievable”, snimljenu prema istinitom događaju i članku ProPublica nagrađenom Pulitzerom. Članak pod nazivom  „Nevjerojatna priča o silovanju“ napisali su Christian Miller i Ken Armstrong, a radnja serije započinje višesatnim silovanjem osamnaestogodišnjakinje Marie Adler. Odrastajući bez roditelja, Marie je kao djevojčica na tuđim rođendanima gasila svjećice, bila najglasnija od sve djece na igralištu i imala nepresušnu potrebu za pažnjom.  Upravo se time i otvara Pandorina kutija cijelog događaja jer se postavlja pitanje: Govori li  Marie istinu?. 

Marie nije „idealna“ žrtva, što prepoznaju i dva detektiva koji ju ispituju u policijskoj postaji 2008. godine kada je prijavila seksualni napad. Iscrpljujuća i repetitivna pitanja koja ju tjeraju da prepričava ovaj mučan događaj ponovno i ponovno, dovode ju do sloma da kaže da je sve izmislila. Zbog toga je Marie zaradila i tužbu, te novčanu kaznu zbog lažne prijave.

Šest godina kasnije, u obližnjim područjima počinju se ponavljati silovanja po istom obrascu kao što se dogodilo kod Marie. Time slučaj biva ponovno otvoren, te se podiže i velika medijska prašina, a kako i ne bi kada mlada osoba šest godina živi sa spoznajom da je silovana, a zadužene institucije krive nju. 2014. godine, slučaj konačno biva razriješen. Ova američka drama probudit će u vama želju za pravdom i borbom i potaknuti na razmišljanje koliko je surov sustav u kojem živimo, kao i koliko je iskrenost i hrabrost beznačajna kada nema povjerenja niti podrške s druge strane.

Adaptaciju ovog događaja potpisuju autori Lisa Cholodenko, Michael Dinner i Susannah Grant, a među glavnim ulogama nalaze se Toni Collette i Merritt Wever.