10 pravila koja će vam pomoći da vaše ideje plasirate kao „najbolju opciju“ - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

10 pravila koja će vam pomoći da vaše ideje plasirate kao „najbolju opciju“

Piše: Antonia Kulić

Bilo da se radi o dizajnu novog proizvoda, poruci nove oglasne kampanje ili strateškom smjeru tvrtke, svatko tko sudjeluje želi da se baš njegov glas čuje. Kako biste u tome uspjeli i uspješno argumentirali vaše ideje, donosimo vam pravila koja će vam itekako poboljšati šanse da vaše kolege uvjerite da ste naprosto u pravu.

1.Nemojte uvjeravati kolege da su u krivu

Zapamtite, kada se upuštate u raspravu na sastanku ili sudjelujete u izlaganju različitih ideja, nikada nemojte podcjenjivati ideje drugih i govoriti im da su u krivu Čak i kada jesu u krivu, šanse da ćete dobiti to priznanje su jako malene, a potaknut ćete neželjeni sukob. Kako biste pravodobno uočili manjkavosti u tuđim argumentima, slijedite savjete u nastavku koji će vam pomoći da osvojite baš svaku bitku.

2.  Slušajte

Aktivno slušanje, vaš je glavni zadatak prilikom izlaganja vaših kolega. Time ćete dobiti jasnu sliku kako drugi razmišljaju i kada točno trebate reagirati.

3.   Postavljajte pitanja

Ako vam stajališta kolega nisu jasna ili naprosto želite dodatno pojašnjenje, pitajte. Osim što ćete vam biti jasnije što žele reći, oni će itekako cijeniti vašu zainteresiranost.  Uvijek vodite računa o tome da rasprava ne bude pasivna, jer tada nećete dobiti željeni rezultat za kompaniju niti ćete doći do cilja koji se od vas traži.

4.   Obratite pozornost na emocije

Strast prema poslu, poželjna je. No osjećaji poput ljutnje, bijesa i straha jer se ne možete nositi s tim da se netko s vama ne slaže, emocije koje si ne smijete dopustiti jer ćete dati dojam nestabilne i nepovjerljive osobe.

5.   Informirajte se

Ako je riječ o sastanku na kojem se očekuje da obrazložite svoj stav, tada se podrobno upoznajte tko će sve sudjelovati, koji je raspored izlaganja i sastavite pitanja za druge kolege. Time ćete znati što možete očekivati i predvidjeti potencijalni slijed rasprave što će vam omogućiti da preuzmete kontrolu nad situacijom.

6.   Pripremite se

Dobra priprema je itekako bitna, stoga vježbajte svoj govor, obratite pozorno na vaše ekspresije, govor tijela, visinu glasa i  slično.  Način na koji komunicirate uvelike će utjecati na to hoćete li ostaviti pozitivan ili pak negativan dojam, a isto tako hoćete li uvjeriti druge u to što govorite.

7.   Pridobijte one koji su neodlučni

U svakoj raspravi, pa i prilikom držanja govora postojat će oni koji nisu ni za ni protiv, a vaš je posao da ih privučete na svoju stranu. To ćete postići jasnim izlaganjem prednosti vaših ideja i nedostataka onih suprotnog mišljenja. 

8.  Budite realni

Zapamtite, skromnost je vrlina! Uvijek budite realni prilikom izlaganja jer time dajte dojam osobe koja čvrsto stoji na zemlji što će pridobiti povjerenje ljudi.

9.   Nemojte predstavljati vaše argumente i ideje kao savršene i nepogrešive

Nikada nemojte vašu ideju prikazati kao potpuno savršenom, jer ćete time prikazati sebe kao iracionalnu osobu. Poznavanjem vaših nedostataka onemogućit ćete drugima da vaše argumente prikažu nedostatnima. Također, iskoristite vaše nedostatke kao mogućnost za poboljšanje i pronađite način da ih poboljšate.

10. Budite jednostavni

Jednostavnost je jak alat, jer držite fokus, uspješno izbjegavate kriva tumačenja, djelujete pristupačno i jasno izlažete svoje misli. Stoga, ako ste skloni hiperboliziranju, brojim epitetima i korištenjem anglizama, svedite ih na minimum.