Sedam zlatnih pravila raspravljanja o političkim aktualnostima na poslu - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Sedam zlatnih pravila raspravljanja o političkim aktualnostima na poslu

Piše: Antonia Kulić

Politika, vjersko opredjeljenje, osobni problemi, teme su o kojima se u pravilu ne raspravlja na poslu. No, kako je riječ o temama koje su veliki dio naših života, gotovo je nemoguće izbjeći razgovor o njima.

Iza nas su predsjednički izbori, a ove godine nas očekuju i parlamentarni, stoga smo odlučili za vas napisati nešto više o političkim raspravama među radnim kolegama.  Bez obzira na to jeste li član političke stranke, koliko vam je politika važna, imajte na umu da je ovo tema koja često dovodi do zagrijanih rasprava, pa čak i svađi.  Kako biste do izbjegli i umjesto toga raspravu o politici sveli na produktivan i prijateljski razgovor, s fokusom na učenje jednih od drugim i izražavanjem poštovanja prema tuđim mišljenjima, donosimo vam  sedam  zlatnih pravila koji će vam to omogućiti.

1. Uvažavajte tuđa mišljenja, stavove i vrijednosti

Ako niste otvoreni za prihvaćanje i tretiranje tuđih mišljenja kao jednako bitnih kao i vaših, postoji velika vjerojatnost da će doći do žustre rasprave. Imajte na umu da kada se upuštate u delikatne teme kao što je politika i političko opredjeljenje, morate biti spremni prihvatiti da postoje osobe koje iako imaju drugačiji stav od vas, njihove vrijednosti su jednako valjane i bitne kao i vaše. Stoga budite otvoreni i poštujte tuđe pravo da imaju drugačije mišljenje.

2. Budite informirani

Da biste uopće mogli sudjelovati u političkim razgovorima, trebate biti itekako informirani o aktualnostima.  Dobra informiranost ne znači čitanje objava na društvenim mrežama i istog portala svaki dan. Ako želite dati potkovane argumente, svakako se trebate informirati iz različitih medijskih izvora. Ne samo da ćete biti kompetitivniji, već ćete steći i puno širu sliku cjelokupne situacije.

3. Govorite u prvom licu

Prilikom izražavanja vašeg mišljenja i argumentiranja, obratite pozornost na to da govorite u prvom licu, započinjajući rečenice sa: „Mislim“Smatram“ i slično..Time ćete razgovor svesti na produktivnu razmjenu mišljenja, izbjegavajući optužbe i sukobe.

Ako ste gledali predsjedničke debate, zasigurno ste primijetili da kada kandidati u rečenicama govore u drugom licu, obično ih upotrebljavaju za optužbe i vrijeđanja, što svakako ne želite.

4. Slušajte

Raspravu o politici, nikad nemojte započinjati ako želite samo izraziti i potvrditi svoje mišljenje. Za kvalitetnu raspravu potrebno je barem dvoje, stoga budite spremni slušati i dvostruko više nego što govorite. Slušajući ćete dobiti priliku čuti drugu stranu što će vam dati puno širi spektar cjelokupne situacije.

5. Postavljajte pitanja

Nije dovoljno samo slušati, pitajte. Postavljanjem pitanja imate priliku naučiti nešto, a možda čak i promijeniti neke stavove. Pitanja poput: Kako si došao/la do tog zaključka?, Možeš li to malo više objasniti?, su itekako dobrodošla u razgovorima o politici i raspravu održavaju na prijateljskoj razini.

6. Mudro birajte svoje bitke

Zamislite ovu situaciju, čujete kako vaš šef razgovara o vama itekako poznatoj i bliskoj političkoj situaciji, no jeste li sigurni da želite riskirati i potencijalno uvrijediti nadređenog svojim stavovima?

Imajte na umu da je politika itekako delikatna tema i razmjenu mišljenja provodite samo među kolegama kojima vjerujete i osjećate se ugodno u njihovom društvu.

7. Odstupite kada je to potrebno

Ako rasprava eskalira neutemeljenim hipotezama i iznošenjem osobnih problema, tada jednostavno odstupite iz razgovora. Nikada nemojte dopustiti da potencijalno produktivne rasprave, koje odu u krivom smjeru, budu izvor stresa, ugroze prijateljstvo među vašim kolegama ili pak karijeru.