Sadržaj portala

Šest novogodišnjih odluka na radnom mjestu

Piše: Antonia Kulić

Početak nove godine obično je vrijeme razmišljanja i donošenja velikih odluka. Većina nas žudi za promjenom, privatno i profesionalno, pitajući se što možemo učiniti kako bi upravo ova godina bila „naša“. Bez obzira na to radite li posao iz snova ili ste u potrazi ili pak karijernoj prekretnici, svi želimo biti zadovoljni na mjestu u kojemu radimo. Stoga, u novogodišnjem duhu, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam zasigurno pomoći da u 2020. na posao dolazite s osmijehom.

1.         Napravite retrospektivu

Samorefleksija je sjajan alat kada je u pitanju postavljanje ciljeva, a isto tako i donošenje novogodišnjih odluka.

 Razmislite o tome kako je izgledala vaša radna 2019. u cjelini.

Jeste li ostvarili napredak? Jeste li dovršili veliki projekt? Imate li više odgovornosti nego prijašnjih godina?

Svatko od nas ima određenu definiciju uspjeha, a vi se zapitajte jeste li uspješno ostvarili svoju. Ako smatrate da su nužna poboljšanja i promjene, retrospektiva je idealna da postavite specifične ciljeve koji će vam utkati siguran put do uspjeha.

2.         Učinite vaš rad značajnim

Zapitajte se: Kako vaš posao utječe na vaše bližnje? Kako na vas? Kako na društvo u cjelini?

Odgovaranjem na ova pitanja shvatit ćete koje je pravo značenje posla u vašem životu. Cilj je naravno, da vaši odgovori budu što pozitivniji, a kako biste to uspjeli ostvariti razmislite koje promjene trebate donijeti. Isto tako, ako ne nalazite smisao, ponekad je potrebna veća promjena, koja može značiti i novo radno mjesto.

3.         Budite ljubazni prema kolegama

Bez obzira na to što vam nisu svi kolege jednako dragi, budite profesionalni i dobro raspoloženi. Imajte na umu da je vaš posao, mjesto na kojem provodite barem osam sati, stoga si nemojte dozvoliti loše odnose koji itekako utječu na produktivnost.

4.         Napredujte

Vaša karijera treba ići samo naprijed, stoga nemojte godinama čekati željeni pomak, ostvarite ga!  Ako smatrate da ste marljivo radili, stekli nove vještina i znanja, zatražite ono što smatrate da zaslužujete. Imajte na umu da što duže odgađate zahtjev za povišicom ili unapređenjem, duže ćete čekati. Ponekad to jednostavno trebate učiniti.

5.         Pronađite mentora

Ako već do sada niste, 2020. je idealna godina za pronalazak mentora. Mnogo ljudi u poslu napreduje puno dalje od svojih očekivanja, zahvaljujući poticaju, ohrabrenju i smjernicama mentora. Stoga, pronađite svog idealnog mentora. I zapamtite, vaš mentor ne mora nužno biti stariji od vas, u istom profesionalnom sektoru ili u istom gradu da bi proces mentoriranja bio uspješan. U ovome programu, najbitnija je uspješna suradnja i dijeljenje znanja, koji će vam omogućiti da izbrusite svoje vještine i naučite nove.

6.         Očekujte više

Vaši ciljevi trebaju biti realni, no prilikom njihova ostvarivanja, uvijek si postavljajte stepenicu više. Isto tako, očekujte više i od vaših kolega. Time ćete im pokazati da vjerujete u njihove mogućnosti. Osim što ćete ojačati odnose u kompaniji, zajedničkim snagama ostvarit ćete vrlo visoke ciljeve.