Njega netolerantne i alergijama sklone kože
Sadržaj portala
zena-se-ceska-zbog-netolerantne-i-alergijama-sklone-koze

Njega netolerantne i alergijama sklone kože

Netolerantnu kožu lica svrstavamo u kategoriju preosjetljive kože. Takav tip kože ne podnosi nikakve jake sastojke, parabene, alkohole, mirise, konzervanse ni boje koje su često u kozmetičkim proizvodima za njegu i pranje lica i tijela.

Netolerantna koža burno reagira na utjecaj vanjskih čimbenika poput hladnoće, vjetra i sunca.

Na površini kože nalaze se brojni senzorni receptori. Oni upozoravaju mozak da je koža napadnuta i tako izazivaju različite osjećaje (peckanje, trnce, zatezanje, pregrijavanje itd.).

Kad je koža preosjetljiva i olakšava ovu vrstu agresije, receptori postaju „previše razgovorljivi“ i šalju mozgu informacije kad god imaju priliku. Posljedica je očita: dolazi do osjećaja nelagode, svrbeža i peckanja, iako ne postoji stvarna prijetnja za kožu.

Čak i ako je preosjetljiva ili netolerantna koža zdrava, pruža manje zaštite nego takozvana normalna koža. Budući da je slabija, kroz nju lakše prodiru iritansi i drugi potencijalni agresori.

Osim što dozvoljava određenim tvarima da lakše uđu, preosjetljiva ili netolerantna koža manje učinkovito zadržava vodu i održava odgovarajuću hidraciju. Voda lakše isparava iz kože i ostavlja je još sušom i dehidranijom, što doprinosi njezinoj osjetljivosti jer smanjuje otpornost na vanjske utjecaje.

O problemima s netolerantnom kožom razgovarali smo s liječnicom Željanom Bolančom, poznatom dermatologinjom i suosnivačicom Poliklinike Bolanča.

dr. sc. Željana Bolanča

„Osjetljiva, netolerantna koža više je simptom, a manje klinička dijagnoza. Kao dijagnoza ne postoji u dermatološkim udžbenicima, ali je uvriježena među pacijentima koji često svoju kožu opisuju kao osjetljivu. Takvu kožu ima gotovo 50 posto žena i malo manje muškaraca, uglavnom u 30-im i 40-im godinama, ali se može javiti i ranije. Pacijenti pod osjetljivom kožom podrazumijevaju kožu sklonu crvenilu, koja se ljušti i praćena je subjektivnim osjećajem pečenja, svrbeža, osobito na dodir. Pacijenti kao prvi simptom primjećuju da ne toleriraju svakodnevnu njegu i problem je pronaći kreme koje će podnositi i neće im pogoršati postojeće stanje.“ 

Uzroci netolerantne kože

Glavni uzrok netolerantne kože je oštećenje kožne barijere koja je površinski sloj i štiti kožu od vanjskih utjecaja i transepidermalnog gubitka vode (najizraženiji je noću). Osim mehaničke i kemijske zaštite, kožna barijera ima i imunološku ulogu i omogućuje urednu komunikaciju među svim slojevima kože. 

„Uzroci netolerantne kože su najčešće njega neadekvatna tipu kože te prekomjerna njega koja najčešće uključuje prekomjernu eksfolijaciju različitim kiselinama (AHA i BHA kiseline). U podlozi osjetljive kože mogu se skrivati različite dermatološke bolesti od najčešće rosacee do iritativnog ili alergijskog kontaktnog dermatitisa, suhe kože, ekcema“, objašnjava dermatologinja Bolanča.  

Nadalje, prilikom oštećenja kožne barijere dolazi do gubitka vode i lipida i time se smanjuje uloga kožne barijere kao mehaničke zaštite:

„Zato koža postaje podložna negativnim utjecajima iz zraka, koji su posljedica onečišćenja zraka različitim nusproduktima industrije i ispušnih plinova iz automobila, a i različiti alergeni iz prirode lakše prodiru kroz oštećenu kožnu barijeru. Osim toga, ljeti i UV zračenje negativno utječe na kožu. Osjetljiva koža ne reagira samo na čimbenike iz zraka, već i na prehranu, odnosno prezačinjenu hranu, alkohol, gazirana pića, kavu, itd.

Kad sumnjamo na netolerantnu kožu, potrebno je što prije vratiti kožnu barijeru, odnosno njezinu funkciju. Savjetuje se prekid svake njege i ponašanje prema krilatici „manje je više“. Potrebno je koristiti ili uljne čistače ili čistače u obliku losiona ili mlijeka, koji su i bez parabena i bez sapuna. Mogu se koristiti dva puta dnevno, a ujutro se mogu zamijeniti običnom vodom. Nakon čišćenja lica može se nanijeti krema za netolerantnu kožu. Ujutro možemo nanijeti neku laku kremu za netolerantnu kožu, a navečer bogatiju. Osim toga, u njegu se mogu uvesti ulja ili ceramidi, kako bi što prije ozdravila kožna barijera. Osobito je važno iz njege izbaciti bilo kakve kiseline koje ljušte gornji sloj kože i dodatno oštećuju kožnu barijeru. Potreban je i pregled dermatologa, kako bi se dijagnosticirala i liječila bolest koja je eventualno u podlozi“, savjetuje Željana Bolanča. 

Kako odabrati pravu formulu za netolerantnu kožu

Da biste izbjegli neugodnu reakciju kože, a istodobno uživali u optimalnoj zaštiti i istinskom umirenju, odaberite dermokozmetički proizvod s pravom formulom.

Linija Avène T Tolérance Control

Dermatološki laboratoriji Avène razvili su Tolérance Control, liniju koja se sastoji od dva nova i vrlo inovativna proizvoda za njegu kože, koji je trenutačno umiruju i trajno smanjuju njezinu osjetljivost.

Laboratoriji su napravili značajan znanstveni iskorak razvijanjem treće generacije biotehnološkog djelatnog sastojka, izvedenog iz jedinstvene mikrobiote Avène termalne izvorske vode: D-Sensinose ™, koji je prvi POSTBIOTIČKI ultraumirujući djelatni sastojak sposoban izravno djelovati na osjetilne neurone u koži i kontrolirati hiperreaktivnost i preosjetljivost kože.

LinijaTolérance Control kontrolira reaktivnost kože i namijenjena je hiperreaktivnoj, preosjetljivoj, netolerantnoj i alergijama sklonoj koži.

Djeluje na tri važne razine:

  • umiruje i trajno smanjuje osjetljivost kože,
  • intenzivno hidrira,
  • ubrzano obnavlja kožnu barijeru.

Tolérance Control umirujuća krema za oporavak kože

Visoko je podnošljiva njega, proizvedena Sterile Cosmetics tehnologijom, ne sadrži mirise ni konzervanse i ublažava iritaciju, crvenilo, peckanje, zatezanje i pregrijanost kože.

Posebno je prikladna za preosjetljivu normalnu do mješovitu kožu.

Tolérance Control umirujući balzam za oporavak kože

Posebno je prikladan za preosjetljivu suhu do vrlo suhu kožu.

Koža i oči vrlo dobro podnose ove proizvode, a pogodni su i za djecu od dvije godine i stariju. Sadrže 99 posto sastojaka prirodnog podrijetla.

Nastavite čitati