Sandra Mason - prva predsjednica Barbadosa
Sadržaj portala
sandra-mason

Sandra Mason – prva predsjednica Barbadosa

Sandra Mason poznata je kao barbadoška političarka, bivša pravnica i prva predsjednica Barbadosa uopće čiju dužnost obnaša od 30. studenog 2021. godine. Prije toga bila je osma i posljednja generalna guvernerka Barbadosa prije nego što je od strane Parlamenta izabrana za predsjednicu 21. listopada 2021. godine. Tada je Barbados prestao biti monarhija i ustavno je postao republika.

Rani život i obrazovanje

Punim imenom Sandra Prunella Mason rođena je 17. siječnja 1949. godine u East Pointu, St. Philip, u Barbadosu. Nakon što je napustila St. Catherine’s Primary School u dobi od devet godina, pohađala je Queen’s College, gdje je uspješno stekla visoke kvalifikacije iz francuskog i engleskog jezika.

Nakon toga upisala je Sveučilište West Indies, Cave Hill, Barbados, gdje je 1973. godine diplomirala na pravnom fakultetu. Zatim je 1975. godine stekla Certificate of Legal Education na Hugh Wooding Law School čime je postala prva žena koja je te iste godine primljena u Barbados Bar (Odvjetničku komoru Barbadosa).

Godine 1998. završila je tečaj Judicial Administration RIPA, London i tečaj Alternative Dispute Resolution na University of Windsor, Canada te 2000. godine Stitt Field Hendy Houston ADR Ltd.

Godine 2001. pohađala je stipendirani program na Institutu Commonwealth Judicial Education Institute u Kanadi te napredne tečajeve iz Alternative Dispute Resolution na University of the West Indies and University of Windsor, također u Kanadi.

Početak karijere

Sandra Mason svoju karijeru započela je kao profesorica u Princess Margaret Secondary School (1968.-1969.).

Godine 1969.-1970. postala je službenica u Barclays Bank DCO, Barbados te je 1975. godine unaprijeđena u administratoricu koja se bavi pravnim financijskim pitanjima, a na spomenutoj poziciji ostala je do 1976. godine.

Potom je, 1976. godine, premještena na Barclay’s Jamaica Ltd. na kojoj je nastavljala obnašati dužnost na istoj poziciji. Iste je godine postala članica Barclays Finance Corporation of Barbados kojom je ostala do 1977. godine.

Godine 1978. Sandra je počela raditi kao sutkinja Suda za mladež i obitelj, a istodobno je podučavala obiteljsko pravo na UWI. Prestala je s podučavanjem 1983. godine, a nastavila je kao sutkinja do 1992. godine.

Služila je u Komitetu UN-a od njegovog osnutka 1991. do 1999. godine gdje se borila za prava djeteta. Prvotno je obnašala dužnost na poziciji potpredsjednice u razdoblju od 1993. do 1995. godine te nakon toga i predsjednice od 1997. do 1999. godine.

Zaredani uspjesi

Između 1991. i 1992. bila je predsjednica te jedna od dvije žene imenovana u 13-članu CARICOM komisiju zaduženu za ocjenjivanje regionalne integracije.

Godine 1992. napustila je obiteljski sud kako bi služila na mjestu veleposlanice u Venezueli, a time je ujedno postala i prva žena sutkinja s Barbadosa koja je služila na toj poziciji. Od 1993. do 1994. godina bila je veleposlanica Barbadosa u Venezueli, Čileu, Kolumbiji i Brazilu.

Po povratku na Barbados, godine 1994. imenovana je za glavnu sutkinju Barbadosa, a zatim, 1997. godine, postala je tajnica Vrhovnog suda.

Nastavila je služiti kao tajnica Vrhovnog suda sve do 2005. godine, kada je imenovana za kraljičinog savjetnika u Inner Bar of Barbados kao Queen’s Counsel in Inner Bar of Barbados.

Godine 2008. prisegnula je na Appeals Judge kao sutkinja zadužena za žalbene procese čime je postala prva žena koja je služila kao sutkinja na Žalbenom sudu Barbadosa.

Godine 2012. postala je vršiteljica dužnosti generalnog guvernera Barbadosa na tri dana.

1. siječnja 2014. godine postala je prva Barbadokinja koja je imenovana za članicu Arbitražnog suda Commonwealth Secretariat (CSAT) sa sjedištem u Londonu u Engleskoj.

Bila je članica raznih organizacija i udruga te je tijekom godina predsjedala ili bila članica niza različitih odbora i komiteta.

Od značajnijih uloga valja istaknuti da je bila predsjednica West Indian Commission osnovane radi razmatranja pitanja regionalne integracije (1991.-1992.), predsjednica, potpredsjednica i pionirka United Nations Committee on the Rights of the Child (1991.-1999.), u Ženevi, u Švicarskoj, zamjenica predsjednika Bridgetown District Council, Barbados Boys Scouts Association te članica Board of Parent Education for Development of Barbados (PAREDOS).

Prva žena na mjestu predsjednice Barbadosa

Dana 27. prosinca 2017. godine objavljeno je da je Njezino Veličanstvo Kraljica Barbadosa na preporuku ministara Njezina Veličanstva na Barbadosu, odobrila imenovanje Sandre Prunelle Mason, u to vrijeme žalbene sutkinje, za osmu generalnu guvernerku Barbadosa, a čiju dužnost je planirano počela obnašati od 8. siječnja 2018. godine.

U rujnu 2020. godine govorom je najavila vladinu politiku premijerke Barbadosa Mie Mottley, u kojem je navela da Barbados planira postati Republika te će time kraljica Elizabetu II morati odstupiti kao šefica države.

Dana 12. listopada 2021. godine premijerka Mia Mottley i Barbadosov oporbeni čelnik zajednički su nominirali Sandru Mason kao kandidatkinju za prvu predsjednicu Barbadosa.

20. listopada 2021. godine Barbados je smijenio kraljicu Elizabetu s mjesta šefa Barbadosa, a 30. studenog Sandra Mason položila je prisegu i postala prva predsjednica države Barbados u dobi od 72 godine. Osim što je postala prva žena na mjestu predsjednice Barbadosa, ujedno je postala i prva osoba na mjestu predsjednika Barbadosa uopće. Time je Barbados doživio povijesni trenutak i postao republika.

Naime, od neovisnosti Barbadosa od Velike Britanije 30. studenog 1966. do 30. studenog 2021. godine, šef države Barbadosa bila je kraljica Elizabeta II., kraljica Ujedinjenog Kraljevstva i ostalih kraljevstava Commonwealtha. U zemlji ju je predstavljao generalni guverner Barbadosa.

Privatni život

Sandra često ističe da je gotovo cijeli svoj život posvetila karijeri i borbi za ljudska prava i prava djeteta. U slobodno vrijeme voli čistiti, igrati scrabble, gledati kriket i putovati.

Svojim najvećim postignućem smatra što je majka sina Matthewa, koji je krenuo majčinim stopama i danas je uspješan odvjetnik.

Počasti i priznanja

Nakon što je imenovana generalnom guvernerkom Barbadosa, Njezino Veličanstvo Kraljica dodijelila joj je priznanje i čast Dame Grand Cross of the Most Distinguished Order of Saint Michael and Saint George (GCMG).

Preuzevši dužnost generalne guvernerke, prema Order of the Dame of Saint Andrew, također je postala i Chancellor and Principal Dame of Saint Andrew (DA).

Prachatai / Flickr