Žene godišnje provedu 200 sati na poslovima na kojima ne mogu napredovati
Sadržaj portala
Žena na tabletu

Žene godišnje provedu 200 sati na poslovima na kojima ne mogu napredovati

Žene često prihvaćaju poslove na projektima koji ih ispunjavaju, kroz koje smatraju da će imati priliku učiti, upoznati nove suradnike i pokazati svoje vještine. A iako su takvi zadaci često ključni za uspjeh same organizacije, rijetko ili gotovo nikada ne pridonose napredovanju u karijeri.

Harvard Business Review proveo je istraživanje za knjigu naziva The No Club: Putting a Stop to Women’s Dead-End Work. Riječ je o knjizi koja govori o tome kako žene posvećuju velik broj sati pomažući svojim organizacijama, ali takvi poslovi ne utječu direktno na unaprjeđenje njihove karijere.

Spomenuti poslovi mogu se okarakterizirati kao nenagrađeni zadaci ili odgovornosti, a uključuju poslove na različitim projektima i događanjima, podučavanje novih zaposlenika, vođenje različitih bilježaka na sastancima, organiziranje božićnih domjenka ili zamjenu na poslovima odsutnih kolega. A žene imaju 48% veću vjerojatnost da će takve poslove odraditi bez da budu dodatno plaćene ili da ostvare neku vrstu benefita.

Istraživanje je pokazalo da je riječ o problemu koji najčešće pogađa žene. Naime, neovisno o svojoj funkciji, zaposlenica prosječnog zanimanja godišnje provede oko 200 sati više nego njezini muški kolege na poslovima na kojima ne može napredovati. Spomenuto govori da žene u prosjeku godišnje provedu čak mjesec dana na poslovima zbog kojih njihova karijera i dalje stagnira, jer su se usmjerile na nešto što ne dovodi do direktnog napretka!

Nadalje, u organizacijama u kojima su žene i muškarci bili podjednako dobri u izvršenju spomenutih zadataka, istraživanje je otkrilo da su ih žene češće odrađivale, a razlog je bio taj što se obično od njih očekivalo da će prije pristati na obavljanje takvih zadataka od muških kolega. Stoga su oni prvotno i ponuđeni ženama.

Nerijetko je riječ o projektima koji zahtijevaju puno uloženog vremena i energije, a kada se privedu kraju, zalaganje žena koje su ih odradile pada u zaborav. Tada dolazi do razočaranja, jer ono za što su smatrale da će imati veliki utjecaj na njihovu karijeru i napredak, u konačnici ne utječe na povećanje plaće ili bolju radnu poziciju.

Na kraju, svi imaju korist od takvih zadataka, osim, nažalost, osobe koja ih radi. Ona uloži dragocjeno vrijeme u nešto što ne utječe na njezin poslovni rast.

Upravo s ciljem kako bi se ženama pomoglo napredovati u karijeri te da za odrađeni posao budu adekvatno plaćene, Zaposlena se angažirala kroz projekt Learn2Be koji pomaže ženama da steknu znanje i razviju vještine koje će im direktno pomoći u rastu karijere. Zaposlena, kao nositelj projekta, te partnerska organizacija Eurokom zajedno sudjeluju u projektu kojim žele potaknuti edukaciju žena s ciljem ostvarivanja rodne ravnopravnosti na tržištu rada.

Foto: Brooke Cagle / Unsplash

 

 

projekt-learn-2-be