13 osobina velikih lidera/ica - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

13 osobina velikih lidera/ica

Piše: Antonia Kulić

Iza velikih ili malih, no najvažnije uspješnih kompanija uvijek stoji izniman/na lider/ica.  Korporacijska kultura, zadovoljstvo djelatnika, produktivnost i inovacije samo su neke od osobina takvih firmi. Sigurno se pitate kako netko uspjeva držati sve konce u rukama i postizati zadovoljstvo unutar firme i vani, među potrošačima. Stoga vam u nastavku donosimo 13 osobina velikih vođa koje ukoliko već ne primjenjujete, zasigurno trebate početi.

1. Nisu hvalisavci

Osobe koje se neprestano hvale, time iskazuju znak nesigurnosti, želeći se prikazati boljima od drugih. Pravi vođa rijetko koristi svoja postignuća u svrhu prikazivanja sebe kao vodećeg. Umjesto toga priča o uspjesima kompanije.

2. Dolaze na vrijeme

Dobar lider je svjestan da ukoliko sam ne primjenjuje izrečena pravila, nitko u kompaniji neće. Stoga će se uvijek pojaviti na vrijeme, bilo da je riječ o dolasku na posao ili sastanak.Oni razumiju da ono što rade govori mnogo o onome što kažu.

3. Učinkovito koriste vrijeme

Osim što je među prvima koji se pojave na sastanku, on ili ona će biti prvi koji će ga završiti kada se pokriju sve teme. Top lideri koriste svaki dostupnu minutu tokom radnog vremena u produktivne svrhe. Čak i za vrijeme pauze, odgovaraju na mailove, čitaju novosti kako bi bili u toku i slično.

4. Poštuju prostor drugih

Lider zna da je drugima potreban njihov prostor kako bi obavili svoj posao što učinkovitije. Stoga, on ili ona daju timu vremena za ostvarenje konačnog rezultata bez stvaranja nepotrebnog pritiska i kritika.

5. Prijateljski su, ali ne i vaš prijatelji

Važna karakteristika vrhunskih vođa je sposobnost vođenja brige o svojim zaposlenicima na zdravoj i profesionalnoj razini. Takav je pristup nužan za održavanje perspektive odnosa i omogućuje lideru donošenje ispravnih i objektivnih odluka za tvrtku.

 6. Ne tračaju

Komapanije su često plodno tlo za tračeve. Učinkoviti lideri ostaju van toga. Oni znaju da ogovaranje ne donosi ništa korisno firmi, rezultira lošim moralom tvrtke i negativno utječe na ukupnu korporativnu kulturu.

7. Nikad se ne žale

Čak i kad vremena postanu teška, od lidera nećete čuti žaljenje. Oni su svjesni svoje odgovornosti i da negativnost stvara domino efekt u cijeloj organizaciji. Umjesto da se žale, tražit će način da promijene situaciju kako bi je učinili pozitivnom.

8. Delegiraju

Vodeći ljudi u kompaniji su itekako svjesni svojih vještina i znaju da ne mogu napraviti sve sami. Stoga se okružuju pametnim ljudima i daju tim pojedincima alate i ovlasti da ostvare zadatke. Svoj uspjeh vide u postignućima drugih.

9. Usmjereni su na rješenje

Ništa se ne postiže fokusiranjem na razloge zašto/kako je došlo do zastoja, problema ili krize u kompaniji. Da bi bio uspješan, top lider i njegova ili njezina organizacija moraju pronaći načine za rješavanje bilo kakvih problema. Vodeći lideri inzistiraju na tome da im članovi tima donesu sva moguća rješenja za ono što treba popraviti u organizaciji ili procesu.

10. Ažurni su

Kada zaposlenik, dobavljač ili izvođač radova čeka na odgovor, kašnjenje košta vrijeme ili novac tvrtke. Učinkoviti lideri ostaju na vrhu upita koje dobivaju. Oni shvaćaju da nedostatak odgovora utječe na cjelokupnu organizaciju.

11. Aktivno sudjeluju i potiču druge da to i čine

Kada su na sastanku ili terenu, vođe aktivno sudjeluju. Upravo, njihovo sudjelovanje vodi tim na veću razinu učinkovitosti. Oni ohrabruju druge da doprinesu idejama i smatraju ih jednako ozbiljnima i vrijednima kao vlastite.

12. Fleksibilni su

Da bi vodio tvrtku, vođa mora biti siguran u svoje instinkte, ali spreman revidirati plan kada se pokaže da je drugi pristup, smjer ili rezultat prikladniji.  Dobar lider/ica ima sposobnost voditi kompaniju u siguranom, dosljednom smjeru, ali isto tako ima i sposobnost da promijeni smjer kada se predstavi s dobrim slučajem.

13. Ustrajni su

Pravi vođe unatoč neuspjesima, ustrajno, jednako hrabro i motivirano nastavljaju sa radom i željom da napreduju u karijeri i u konačnici postanu veliki vođe kakvi/e danas jesu.