5 načina kako se boriti protiv klimatskih promjena na poslu - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

5 načina kako se boriti protiv klimatskih promjena na poslu

Piše: Martina Vrbanić

Bez obzira na to jeste li oduvijek ekološki osviješteni ili ste tek odnedavno inspirirani klimatskim aktivizmom u svijetu, vjerojatno ste i sami poželjeli doprinijeti smanjenju klimatskih promjena.

Možda ste već i poduzeli neke radnje kod kuće kojima globalno možete smanjiti količinu ugljičnog dioksida, no, jeste li znali da na klimatske promjene možete utjecati i u svom uredu, štoviše i na razini cijele tvrtke? Promjene koje ćete učiniti na poslu, mogle bi drastično utjecati na ekologiju i na poboljšanje života na zemlji. 

Vaša ekološka odgovornost ovisit će o specifičnostima vaše tvrtke i područja u kojem radite. U svakom slučaju, za podizanje ekološke svijesti bitno je uključiti i druge odjele u tvrtki te nekog s više pozicije tko će vam pomoći i podržati vas u provođenju vaših prijedloga. Iako vam se to sve čini teško i komplicirano – može biti lakše nego što mislite.

Prvi korak je da detaljno istražite tvrtku u kojoj radite. Postoji li osoba koja je već bila uključena u neke slične ekološke pothvate ili je čak i sama tvrtka nekim svojim javnim istupima djelovala na očuvanje prirode i okoliša?

Pokušajte doći do odgovornih koji su bili uključeni u takve akcije te zatražite izvješća provedenih ekoloških aktivističkih akcija. Postoji li možda politika tvrtke da se dio resursa izdvaja za važne ekološke akcije ili kao pomoć nekim ekološkim udrugama koje se bave očuvanjem prirode i promicanjem ekoloških mjera za bolji život na zemlji?

Ako ste na jedno od spomenutih pitanja odgovorili potvrdno, postoji velika šansa da tvrtki u kojoj radite možete utjecati protiv klimatskih promjena na globalnoj razini.

U slučaju da ništa od navedenog do sada nije provedeno, morat ćete uložiti nešto više energije i truda kako biste uvjerili nadležne da prihvate vašu inicijativu. No, jedno je sigurno – vas plan se sigurno može provesti i ostvariti.

Ono najvažnije što možete učiniti je to da se usredotočite na one akcije koje će izravno pomoći boljem poslovanju tvrtke, odnosno prednostima koje tvrtka može ostvariti ako se uključi u borbu protiv klimatskih promjena. U tom slučaju sigurno ćete dobiti podršku onih na višim pozicijama koji svojim zalaganjem mogu utjecati na promjene u tvrtki.

Prednosti koje će značajno utjecati na poslovanje tvrtke mogu uključivati smanjenje nekih troškova bez kojih tvrtka nikako ne može poslovati, izgradnja boljeg cjelokupnog imidža tvrtke u javnosti, a s obzirom na konkretne poduzete ekološke mjere te zadovoljnu i angažiranu radnu snagu koja kroz svoje zamisli čini dobro tvrtki, ali i okolišu.

Potrebne su vam konkretne ideje kako započeti? Isprobajte neke od sljedećih načina kako svoj ured možete učiniti zelenijim!

1. Izbacite iz upotrebe sve jednokratne predmete, posebice plastiku

Zabrana upotreba plastičnih boca i pribora u cijeloj tvrtki možda bi se za početak mogla činiti napadnom i teškom izvedivom, no mogli biste započeti malim koracima.

Prvo na promjene potaknite ljude u svom odjelu ili pokušajte svoj prijedlog iznijeti na uredskim sastancima. Predložite da se umjesto plastičnih boca i čaša, koriste stakleni vrč i staklene čaše. Također, iznesite prijedlog da svatko donosi svoju bocu za vodu, a koja je za višekratnu upotrebu i osobnu potrošnju. Time ćete drastično smanjiti korištenje jednokratne plastike.

Ako vaša tvrtka ima zajedničku kuhinju za korištenje, predložite kupnju (ne previše skupog) pribora za jelo za višekratnu upotrebu. Time ćete izbjeći korištenje plastičnih i papirnatih tanjura i pribora.

Ne mora sve završiti na plastici. Razgovarajte s nadležnima iz IT odjela i predložite im da promjene postavke printera kako bi se tekst ispisivao na obje stranice papira.

2. Smanjite potrošnju energije

U slučaju da imate naviku ostavljati računalo da radi i nakon završetka radnog vremena, mogli biste učiniti puno ako ga tijekom noći jednostavno – isključite.

Gašenjem računala nakon radnog vremena mogli biste drastično smanjiti račune električne energije. Osim značajne uštede, dugoročno ćete smanjiti i emisiju stakleničkih plinova i klimatske promjene na Zemlji.

Ako se nalazite na nekoj od viših pozicija u tvrtki, predložite da se nagrade oni koji su odlučili prihvatiti inicijativu tako što će im se dio uštede po računima električne energije isplatiti kao nagrada. 

Mnoge tvrtke imaju naviku ostavljati upaljeno svjetlo u uredima ili u nekim prostorijama. Ako je i vaša tvrtka među njima, predložite gašenje svih svjetala ili ostavljanje samo jednog u predvorju ili ispred zgrade.

3. Smanjite konzumaciju mesa

Jeste li znali da biljnom prehranom možete utjecati na smanjenje klimatskih promjena na zemlji? Naše prehrambene navike mogu utjecati na klimu i okoliš, a smanjenom konzumacijom mesa izravno utječete i na svoje zdravlje.

Provedena istraživanja zaista su alarmantna i govore da mesna i mliječna industrija mogu zagaditi okoliš više od naftne industrije. Mesna industrija proizvodi 14,5 do 18 posto štetnih stakleničkih plinova za koje je odgovoran isključivo čovjek!

Ako imate priliku jesti topli obrok na poslu, predložite da se jedan dan u tjednu ne konzumira meso. Pazite da ne djelujete prenapadno pa zaboravite na isključivo vegetarijansku ili vegansku kuhinju.  

U slučaju da nemate organizirane obroke na poslu, potaknite kolege da jedan dan u tjednu sami unaprijed pripreme vegetarijanske ili veganske obroke kod kuće. Predložite neka svaki tjedan netko drugi kupi ili pripremi vegetarijanske grickalice za cijeli ured.

Birajte ekološki osviještenu i zdravu prehranu jer osim što će takva prehrana imati golem pozitivan učinak na vaše zdravlje, njome ćete drastično smanjiti štetne stakleničke plinove i utjecati na očuvanje života na zemlji.

4. Smanjite poslovna putovanja

Prema podacima International Council on Clean Transportation, komercijalni zračni promet je u 2018. godini proizveo 918 milijuna metričkih tona emisije ugljičnog dioksida – što je 32% više u posljednjih pet godina.

Jedan od načina kojim ćete izravno utjecati na smanjenje tog broja je da manje putujete na poslovne sastanke. Kada iznosite ovaj prijedlog svojim zaposlenicima i kolegama obvezno napomenite kako je lako surađivati i odrađivati sastanke putem telefona ili video poziva. Predočite im svoje primjere.

Također, razmislite o tome da osobni automobil zamijenite biciklom, romobilom ili javnim prijevozom ili da dio puta do posla propješačite. Uštedjet ćete na gorivu i izravno djelovati na očuvanje okoliša, ali i na svoje zdravlje. Istraživanja pokazuju da tjelesna aktivnost najviše utječe na jačanje imuniteta.

U slučaju loših vremenskih prilika ili udaljenog mjesta rada, postoje i opcije s prijevozom kada možete pozitivno djelovati na okoliš. Napravite tablicu koju će ispuniti svi zaposlenici, a u kojoj će stajati s koje točke svatko od njih kreće na posao. Organizirajte se tako da svaki mjesec netko vozi, a svi dijele troškove prijevoza. Tako ćete osim pet automobila, koristiti samo jedan. Predložite i nagrade za one zaposlenike koji na posao dolaze biciklom ili javnim prijevozom. 

5. Doslovno – pozelenite

Čak na prvi pogled i mala stvar, može dugoročno imati veliki utjecaj. Na svaki stol u uredu stavite po jednu biljku čime ćete pozitivno utjecati na okoliš, ali i povećati dozu sreće i produktivnost kod zaposlenika. Biljke proizvode kisik što utječe na bolji rad mozga, a zelenilo djeluje umirujuće.

Napravite i korak dalje! Organizirajte dane sadnje drveća surađujući s nekom od udruga te tako promovirajte vašu tvrtku kao jednu od onih koje brinu o prirodi i okolišu. Razgovarajte sa šefom ili odjelom za poslovanje zgrade o mogućnostima sadnje drveća i drugog zelenila u dvorištu zgrade. Opis: Želite li utjecati protiv klimatskih promjena, ne zaboravite radno mjesto na kojem provodite gotovo pola života. Evo kako možete djelovati zeleno i na poslu!

Nastavite čitati