Pet pitanja koja trebate postaviti svom budućem šefu - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Pet pitanja koja trebate postaviti svom budućem šefu

Piše: Antonia Kulić

U potrazi za poslom, pored savršeno uređenog životopisa i pripremljenih odgovora na brojna pitanja, jedno pitanje će vas pitati baš svatko : Imate li pitanje za nas?

Upravo je to idealna prilika da saznate nešto više o vašem poslodavcu, njegovim ciljevima, očekivanjima od vas, vašem budućem poslu, politici kompanije i slično. Stoga vam donosimo  pet pitanja koja svakako trebate pitati vašeg budućeg šefa.

1.   Koji su ciljevi vaše tvrtke? Vizija? Misija?

 Odgovor na navedeno pitanje dat će vam uvid u dugoročne ciljeve vašeg poslodavca. Uvidom u ciljeve poslodavca, a samim time i cjelokupne kompanije, shvatit ćete zašto baš ta osoba donosi odluke na određen način. Također ćete otkloniti nepoželjne sumnje u strategije vašeg poslodavca.   Pored ciljeva, izuzetno je bitno da ste upoznati s vizijom i misijom tvrtke u kojoj ćete raditi jer baš kao i vaši budući da kolege,  i vi sami postajete dio identiteta i ujedno predstavljate kompaniju u kojoj ste zaposleni.

Zahvaljujući navedenim informacijama, osim što ćete otkriti u kojem smjeru bi se tvrtka trebala razvijati,  znat ćete kako vi možete doprinijeti da ti ciljevi ostvare.

2.   Postoji li nešto što želite promijeniti u vašem poslovanju?

Postavljanjem ovog pitanja, na lukav način ćete otkriti što vi možete učiniti da se promjene, koje vaš poslodavac priželjkuje, ostvare.

Primjerice, ako želi više aktivnog sudjelovanja na sastancima, preuzmite inicijativu u budućnosti.

3.   Koja su vaša očekivanja od mene?

Očekuje li vaš budući šef da ste mu na raspolaganju i izvan radnog vremena? Ili pak vikendima?  Očekuje li od vas povratne informacije svaki dan, tjedan ili pak mjesec? Što čini kada nastupi kriza ili neuspjeh? Nudi li vam se dodatna edukacija ili usavršavanje?  Imate li mogućnost napretka?

Ovo su samo neka od potpitanja koja su izuzetno bitna kako biste znali što točno vaše buduće radno mjesto predstavlja.

4.     Što mogu učiniti da tvrtka bude uspješnija?

Nastavno na prethodno pitanje, sasvim je logično da ćete se na budućem radnom mjestu maksimalno truditi da svaki vaš projekt bude uspješan i samim time reputacija tvrtke u kojoj radite veća. Isto tako, sa svakim vašim uspjehom korak ste bliže do daljnjeg napretka, te stječete vrijedna znanja i vještine.

Temeljem odgovora na navedeno pitanje, znat ćete na što se trebate najviše fokusirati i koji zadaci imaju prednost. 

Postavljanjem ovog pitanja, poslodavac će steći uvid da vam ste zaista osoba koja je predana poslu, što je itekakav bonus tijekom razgovora za posao.

5.    Zašto ste zaposlili baš mene?

Ovo pitanje,očigledno ćete postaviti kada dobijete posao. Iako djeluje banalno, itekako je važno temeljem kojih kriterija i vaših  vještina i znanja, ste izabrani.

Upravo ćete pomoći njih doprinijeti poboljšanju kompanije i  saznati što možete učiniti da vaša karijera ide u isključivo uzlaznom putanjom.

Nastavite čitati