Trebate li virtualnog asistenta? - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Trebate li virtualnog asistenta?

Piše: Ivona Žugaj

Ako ste krenuli u poslovanje sami sigurno ste brzo shvatili da je teško znati sve o svakom njegovom aspektu. I dok pokušavate poloviti sve konce, često se dogodi da izgubite fokus sa onog najvažnijeg – vaših klijenata. Postoji li rješenje? Razmislite o angažiranju virtualnog asistenta.

Što sve radi virtualni asistent?

Virtualni asistent ne radi s vama u uredu i nije vaš zaposlenik. To je osoba koja za vas obavlja zadatke iz ureda tvrtke ili iz svog kućnog ureda. Kao što sam naziv govori, virtualni asistenti rade online, mnogi se ni ne sastanu sa svojim klijentima.

Njihov stručni spektar je raznolik, a neki od poslova koje mogu raditi za vas su: administracija, vođenje društvenih mreža, pisanje bloga, copywriting, održavanje i ažuriranje web stranica, grafički dizajn, korisnička podrška..

Neki virtualni asistenti specijalizirani su za određenu vrstu posla, dok drugi nude široku lepezu usluga.

Prednosti:

Virtualnog asistenta angažirate prema potrebi; nekoliko sati ili nekoliko dana, ne trebate plaćati zaposlenika puno radno vrijeme ako vam još nije potreban.

Prosljeđujete zadatke o kojima nemate dovoljno znanja.

Prosljeđujete zadatke koje ne volite raditi.

Brže obavljanje zadataka.

Možete se usredotočiti na zadatke koji vam donose zaradu.

Nedostaci:

Prepustiti obavljanje zadataka nekom drugom. To ponekad može biti teško, jer često mislimo da bismo sami napravili bolje i kvalitetnije.

Virtualnog asistenta potrebno je platiti.

Potrebno je izdvojiti vrijeme i pronaći pravu osobu kojoj biste povjerili zadatke.

Kako zaposliti virtualnog asistenta?

Najprije zapišite za što vam je potreban asistent i tražite nekoga tko posjeduje te vještine. Na primjer, ako vam treba netko za vođenje društvenih mreža, tražite nekoga kome je to specijalnost. 

Odredite koliko sati vam je potreban i koji je vaš budžet. Većina virtualnih asistenata svoj rad naplaćuje po satu. Za preporuku pouzdanog, profesionalnog i stručnog asistenta najprije pitajte poslovne partnere i kolege. Možete i sami potražiti online, dovoljno je u tražilicu upisati ključne pojmove.

Započnite sa nekoliko malih zadataka

Za početak odaberite manje zadatke, kao na primjer odgovaranje na poruke e-pošte, dogovaranje sastanaka, slanje newslettera.. Ako budete zadovoljni rezultatima možete nastaviti suradnju i na drugim zadatcima.

Jasno, precizno opišite zadatke

Objasnite što točno očekujete od asistenta, u kojem vremenskom roku i kako. Ako preferirate obavljanje zadatka na određeni način, svakako to naglasite.