Anđela Prnjak: RAL je nastao kao reakcija na pandemiju - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Anđela Prnjak

Anđela Prnjak: RAL je nastao kao reakcija na pandemiju

Razgovarala: Ana Gruden
Fotografije: privatni arhiv

Razgovarali smo s vlasnicom tvrtke Rent A Local koja funkcionira po principu produkcije – pomaže strancima u rješavanju raznih problema s kojima se susreću dolaskom u našu zemlju

Tvrtka Rent A Local nastala je kao reakcija na situaciju izazvanu pandemijom. Anđeli Prnjak, koja se bavi filmskom produkcijom, u jednom trenutku otkazano je 18 projekata. Shvatila je da se može dogoditi da godinu dana neće imati nikakve prihode, te odlučila stvoriti nešto novo. Preusmjerila se na novu klijentelu. „Kad sam prije godinu i pol dana otvorila casting agenciju bila je to jedina casting agencija u Splitu. I onda se dogodila korona, naravno, baš nakon što sam investirala sve što sam imala u mali studio. I eto, da se izvučem iz te teške situacije, osnovala sam start-up koji funkcionira u doba pandemije“, pojašnjava nam Anđela. Rent A Local funkcionira zapravo po principu produkcije – radi se prvenstveno o pomoći strancima u rješavanju raznih problema s kojima se susreću u Hrvatskoj. Oni mogu biti svakakvi: od pomoći u pronalaženju i kupovini stana u Hrvatskoj, registracije poduzeća, preko organizacije putovanja u cijelosti, dobivanja vize, do pronalaska dobrog automehaničara ili pak pronalaska mjesta za održavanje vjenčanja.

Kako vam je palo na pamet da otvorite firmu koja će se baviti „rješavanjem problema“, da tako kažemo?
Ja volim reći da je to firma „zovi čovika“. (Radi se poznatoj splitskoj izreci koja se odnosi na osobu koja može pomoći u vezi svega što ti može zatrebati.) Uvijek sam bila „taj tip“, ne samo u produkciji u kojoj sam radila nego i inače u životu. Kao producentica trebala sam pronaći, recimo, osam brodova koji izgledaju apsolutno isto, a s druge strane sam se morala baviti i birokracijom. I onda kada je došla pandemija, palo mi je na pamet da te svoje sposobnosti upregnem u neku drugu svrhu. Jer ako nešto znam, znam organizirati. To je zapravo isto kao i produkcija – dobijemo projekt, moramo pronaći rješenja i odraditi birokraciju. Koliko god to može biti teško, uvijek nađemo načina. Imamo već stalne klijente koji nam se vraćaju.

Većinom radite sa strancima. Kako dolaze do vas? Po preporuci?
Stranci dolaze naravno po preporuci, ali kada sam otvorila firmu Rent A Local , (RAL) odradili smo i promociju. Odmah na početku smo dobili dosta klijenata, pa se brojka povećavala. Danas do nas dolaze klijenti za koje iskreno niti ne znamo kako su došli do nas. Više to ne možemo pratiti.

Imate i drugu tvrtku – RAL Experience. O čemu se radi?
Da. RAL Experience smo zapravo započeli u vrijeme zime i željeli smo napraviti nešto gdje lokalci nude različite aktivnosti i iskustva. Najprije smo se željeli fokusirati na turizam i ljeto koje je tada bilo pred nama, ali smo shvatili da sezona neće biti tako dobra pa smo pokušali osmisliti nešto što će biti i za lokalno stanovništvo ali i za strance koji privremeno borave u Splitu. Recimo, meni koja sam iz Splita je previše dati 100 eura za vožnju biciklom i razgledavanje. Pa sam pomislila, hajmo napraviti to, s povoljnijom cijenom s kojom ćemo ići na količinu. Tako smo napravili neke dosta zanimljive pakete, od biciklijada, pa do jahanja konja. Zatim smo organizirali lov na hobotnice. Dogovorili smo s određenim firmama i dodatne popuste. Recimo, za učenje vožnje helikoptera. Zatim popuste za kazališta i spa i tako još neke stvari za koje smo nudili i do 30 posto popusta, a koje su se mogle koristiti samo ako bi se skinule s naše web stranice. Ali onda smo morali dosta toga ukinuti zbog epidemioloških mjera. Ali to je bila ideja iza RAL Experiencea.

Jeste li imali neku posebno zanimljivu situaciju s klijentima?
To su vam sve uglavnom stručni zahtjevi, a iskreno mene kao producenticu, ništa ne može više iznenaditi. Do sada sam u poslu imala svakakve zahtjeve. To su sve, više-manje, slična pitanja, najviše u vezi birokracije ili načini kako netko može otvoriti firmu ili udrugu. Ili su to preporuke, pomoć u traženju stanova. Treba im taj lokalni point of view. I tu im mi uvijek pokušavamo dati sigurnost i pomoći sa svime što je potrebno, ali i razmišljati unaprijed o stvarima o kojima oni ne razmišljaju.

Jeste li nekoga morali odbiti do sada?
Svi su bili jako pristojni do sada, nismo nikoga morali odbiti.
Koji su vam planovi za dalje? Hoćete li se širiti i u druge gradove ili iz Splita pokrivate cijelu Hrvatsku?
Već radimo na području cijele Hrvatske, imamo svoje freelancere u svakom gradu. Ako mi ne možemo znati nešto tako dobro kao što to može zagrebački lokalac, onda imamo odličnu ekipu iz Zagreba s kojom radimo. I tako u svakom gradu. Tako da nam je plan, zapravo, širiti se, na države bivše Jugoslavije. Do iduće godine planiramo biti u cijeloj regiji.

Nastavite čitati