ANO, prvi hrvatski brokeri u osiguranju proslavili 21 godinu postojanja - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
ANO tim

ANO, prvi hrvatski brokeri u osiguranju proslavili 21 godinu postojanja

Zabavom pod zvijezdama kojoj su nazočili tvrtkini brojni klijenti i partneri iz financijske industrije i biznisa, obilježena je punoljetnost hrvatske tvrtke ANO.

ANO, društvo za brokerske poslove u osiguranju i reosiguranju, osnovano je 2000. godine kao podružnica globalnog Aon-a, vodećeg svjetskog pružatelja usluga upravljanja rizicima, posredovanja u osiguranju i reosiguranju te savjetovanja o ljudskim resursima, koji broji više od 50.000 zaposlenika u 120 zemalja svijeta.

ANO već 21 godinu aktivno sudjeluje i gradi tržište osiguranja u Hrvatskoj, a od 2017. u potpuno su hrvatskom vlasništvu te nastavljaju uspješan, eksponencijalan rast poslovanja. U 2020. godini ostvarili su prihode od 15,5 milijuna kuna.

“U više od dvadeset godina na hrvatskom tržištu za naše smo klijente u osiguranje plasirali više od dvije milijarde kuna premija. Ponosni smo što imamo priliku brinuti i upravljati programima osiguranja za neke od najvećih i najuspješnijih domaćih i međunarodnih kompanija. Vjerujemo da smo kombinirajući AON-ov globalni know-how s odličnim poznavanjem prilika na lokalnom tržištu našim klijentima i partnerima kroz ovo vrijeme omogućili bezbrižno i fokusirano poslovanje u sve kompleksnijem svijetu, a to namjeravamo činiti i nadalje”, okupljenima je poručila glavna direktorica Anđela Buconjić Šutija.

Gospođa Šutija ujedno je i predsjednica Udruženja brokera u osiguranju pri HGK.

Unatoč činjenici da se tržište osiguranja u našoj zemlji nastavlja razvijati, čime zauzima treće mjesto na financijskom tržištu, iza banaka i obveznih mirovinskih fondova, Hrvatska u osiguranju i dalje zaostaje za razvijenijim zemljama.

Prema podacima Hrvatskog ureda za osiguranje prosječna je premija osiguranja po stanovniku u Hrvatskoj lani iznosila 342 EUR, dok je prosjek na razini EU dosezao 2170 EUR.

U 2020. godini zaračunata bruto premija društava za osiguranje u Hrvatskoj iznosila je 10,5 milijuna kuna, što je neznatan pad odnosu na 2019. U ANO vjeruju da će se, potaknuti posljedicama pandemije, sve veći broj građana i društava bolje upoznati s proizvodima osiguranja i zaštitom koju osiguranje pruža građanima i društvima u sve neizvjesnijoj svakodnevici, te da pravi procvat na tržištu osiguranja u Hrvatskoj tek slijedi.

Foto: Luka Smuk

Nastavite čitati