Anny Divya: najmlađa pilotkinja Boeinga 777 na svijetu - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Anny Divya: najmlađa pilotkinja Boeinga 777 na svijetu

Piše: Antonia Kulić

Postoje priče koje su čisti dokaz da se nikada ne smijemo odreći svojih snova. Uspjeh Anny Divye, upravo je jedna od takvih ohrabrujućih priča. Naime, Anny je najmlađa pilotkinja na svijetu koja upravlja Boeingom 777. Međutim, njezin put ka ostvarenju tog cilja nije bio lak, stoga vam u nastavku otkrivamo inspirativnu priču ove mlade žene.

Rođena u Pathankotu, 1987. godine u obitelji s tradicionalnim načelima, Anny tvrdi kako je odmalena željela postati pilotkinja. Iako nitko u njezinoj obitelji nije u toj profesiji te u djetinjstvu nikada nije niti sjela u avion, Divya je svojoj majci još kao djevojčica govorila: „ Mama, ja samo želim letjeti.”  S obzirom na očevo umirovljenje iz vojske, obitelj se preselila u grad Vijaywada, gdje se Anny školovala. Iako je od strane vršnjaka, često bila ismijavana zbog svoje izražene ljubavi prema letenju, jer su u to vrijeme djecu poticali na zvanje liječnika, roditelji su ju podržavali, bez obzira na njihova kontroverzna vjerovanja, te nisu vršili pritisak da se bavi s nečim što je isključivo u okvirima društva u kojem žive. Naime, u to vrijeme, biti pilot nije smatrano profesijom za ženu.

No, Anny vršnjacima nije bila neobična samo zbog svoje strasti. Preseljenje iz malog u veliki grad, bio je za nju veliki izazov, s obzirom na to da znala engleski jezik što je bilo nužno u velegradu kao što je Vijaywada.  Iako se obitelj  suočila s financijskim problemima, obrazovanje i poticanje Divyje da ostvari svoje snove nije bilo upitno. Stoga je sa 17 godina upisala Indira Gandhi Rashtriya Uran Akademi (IGRUA), školu letenja u Uttar Pradeshu. Suočena s zadrikivanjem zbog lošeg govora engleskog jezika i odjevanja, Anny je često prolazila kroz teška razdoblja kada se jednostavno htjela vratiti kući. Uz podršku roditelja, marljivo je učila, upijala  znanja i vještine kako bi dobila stipendiju. Praznike je umjesto kao vrijeme za odmor, koristila za dodatno učenje, što je rezultiralo time da je da školovanje završila kao najbolja stipendistica.

Nakon zavšetka akademije, Anny je s 19 godina dobila posao u zrakoplovnoj tvrtki Air India. Tada je prvi puta i dobila priliku otići izvan zemlje, te je u Španjojskoj pohađala tečaj nakon kojeg je uspješno poletjela Boeingom 737. No, prava prekretnica u karijeri ove  pilotkinje jest usavršavanje u Londonu, nakon čega je počela upravljati Boeingom 777 (najveći je dvomotorni avion na svijetu). Time je Anny postala najmlađa pilotkinja koja upravlja navedenim avionom i ušla u povijest.

Njezin uspjeh prepoznat je i od strane Linkedlna, koji ju je uvrstio među 500 LinkedIn Influencera, gdje se nalaze i Narendra Modi, Bill Gates, Priyanka Chopra, Oprah Winfrey, Sachin Tendulkar i Kiran Mazumdar Shaw. Time je dobila priliku da podijeli svoju priču i inspirira 610+ milijuna članova LinkedIna širom svijeta.

Modna kuća Marccain, također je prepoznala Anny kao modnu ikonu, te je postala zaštitno lice njihove najnovije kampanje pod nazivom Mysterious woman (Misteriozna žena), koja je inspirirana poslovnom elegancijom i jednostavnošću, baš kao što je i stil same Anny.

Održavši inspirativan govor na Ted talku, pod nazivom „Dare to dream“ (Usudi se sanjati), Divya je zbog svog entuzijama, snage, upornosti i odlučnosti postala uzor mnogim djevojkama i ženama, te u profesiji u kojoj još uvijek dominiraju muškarici, uistinu postala pravi primjer koji dokazuje da bez obzira na prepreke i nerazumijevanje okoline, nikada ne odustajemo od svojih snova.

Nastavite čitati