Kuća od papira ili La casa de papel - španjolska serija koja je osvojila čitav svijet - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Kuća od papira ili La casa de papel – španjolska serija koja je osvojila čitav svijet

Piše: Antonia Kulić

Za vrijeme godišnjeg odmora, osim za kupanjem i sunčanjem, većina poseže i za dobrom knjigom ili serijom. Ukoliko ste još u potrazi, serija La Casa De Papel (eng. Money Heist) iliti Kuća od papira, osvojit će vas nakon prve epizode.

Formalno, tema serije jest pljačka štamparije novca u Madridu od strane grupe od osam kriminalaca, koji su sve samo ne obični lopovi.  Nairobi, Denver, Helsinki, Tokio,Moskva, Rio Berlin i Oslo, nisu imena omiljenih gradova, već glavnih likova ove serije, koji zajedno sa El profesorom tokom tri sezone prolaze brojna iskušenja, obrte i zaplete. No, ono što ovu seriju čini posebnom nije uzbudljiva pljačka, već pomno razrađeni i iznimno zanimljivi likovi i emocije. Upravo ćete zahvaljujući kombinaciji akcije i ljubavi, nestrpljivo iščekivati sljedeću epizodu.  Kuća od papira, osam marginalaca prikazuje na realan način te ukazuje na činjenicu da ono što oni uistinu trebaju nije novac, već ljubav.

Posebna vrsta pažnje posvećena je glazbi, te očekujte da ćete ubrzo pjevušiti zaraznu uvodnu pjesmu My life is going on koju izvodi Cecilia Krulli. Ipak, zasigurno najupadljivija pjesma jest Bella Ciao koja se provlači kroz čitavu seriju. Nastala još za vrijeme Drugog svjetskog rata, ova pjesma predstavlja puno više od lako pamtljivih stihova. Naime, ovo je pjesma želje za slobodom, a činjenica da pljačkaši nose crvene kombinezone i maske sa Dalijevim likom, Bella Ciao predstavlja borbu protiv nepravde i pokvarenog sistema (nepravednog bogaćenja, profitera i bankara).

Ova uistinu nesvakidašnja serija ogroman uspjeh postigla je prvo u Španjolskoj, a zatim i na Netflixu, gdje je postala najgledanija serija van engleskog govornog područja. Pri tome treba naglasiti kako je Netflix otkupio seriju kada je već bila snimljenja, što je autorima dalo potpunu slobodu stvaralaštva. Stoga, svakako treba spomenuti i kreatora serije Álexa Pinu, većini poznatog po megapopularnoj seriji Los Serranos. No, Kuća od papira zasigurno je njegov najveći trijumf. O kvaliteti serije svjedoči i Međunarodna nagrada Emmy za najbolju dramsku seriju 2018. godine, te brojne prestižne nagrade u Španjolskoj.  Iako radnja serije nije revolucionarna, jer pljačke, kriminal, ljubav nisu noviteti u svijetu serijskih projekata, ono što je neosporno jest da je riječ o maestralno  i dubinski razrađenim karakterima i izuzetno zanimljivoj radnji, čime je La casa de papel uistinu idealna za maratonsko „binganje“ ispred malih ekrana.

Nastavite čitati