Budućnost je zelena: održivo poslovanje hrvatskih poduzetnica - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
solarni-paneli

Budućnost je zelena: održivo poslovanje hrvatskih poduzetnica

Dolaskom hladnijih dana sve više razmišljamo o zimi i troškovima energije u poslovanju i u kući. Inflacija i rat u Ukrajini doprinijeli su jačanju neizvjesnosti, ali su i povećali važnost zelene tranzicije.

Dvije hrvatske poduzetnice: dr. Slava Podobnik iz Specijalne bolnice Podobnik i Sandra Trbović Senčar iz tvrtke Senko poduzele su korake nužne da buduće zime dočekaju na zeleniji način. Saznajte kako su uspješno uvele komponente održivosti u svoje poslovanje uz Program savjetodavne podrške za mala i srednja poduzeća Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Podobnik – bolnica koju će pokretati sunce

Kad su dr. Slava Podobnik i dr. Mario Podobnik otvorili prvo privatno rodilište u Hrvatskoj i ginekološku polikliniku, cilj im je bio na tržište donijeti najmoderniju tehnologiju i inovativnost. Danas, 15 godina kasnije, entuzijazam za inovacijama još uvijek postoji. Uz pomoć Programa EBRD-a, Specijalna bolnica Podobnik uskoro će započeti izgradnju solarne elektrane na bolničkom parkiralištu i omogućiti dio električne energije iz obnovljivih izvora.

bolnica-podobnik

Prvi nužan korak prema uvođenju zelene energije je izrada tehničkih projekata, a upravo im je to omogućio program EBRD-a u suradnji s lokalnim konzultantima. Sa zelenim sustavima bolnica Podobnik očekuje smanjenje potrošnje energije za grijanje te proizvodnju vlastite struje iz obnovljivih izvora za otprilike 40 posto sadašnjih potreba. Osim dugoročnih ušteda, na ovaj način doprinijet će i smanjenju ugljičnog otiska te smanjiti ovisnost o tržišnim cijenama energenata. Savjetodavni projekt je financirao Europski savjetodavni centar za ulaganja (EIAH).

„Prošlogodišnja suradnja sa EBRD-om bila je prvi korak prema realizaciji ovog velikog zelenog projekta i trenutačno smo u fazi prikupljanja potrebnih suglasnosti i realizacije investicije te očekujemo iduće godine finalizaciju radova. Ponosni smo što na ovaj način stvaramo bolju budućnost generacijama koje dolaze“, istaknula je dr. Slava Podobnik.

slava-podobnik

Grijanje na drva, ali na ekološki način

Sustavi grijanja na drva i pelete su najstariji i najčešći način grijanja zimi te ujedno i najjeftiniji izbor na domaćem tržištu. Iako stare peći stvaraju štetan utjecaj na okoliš, sustavi grijanja iz hrvatske kompanije Senko mogu se pohvaliti ekološki dizajniranim pećima koje zadovoljavaju i najstrože standarde Europske unije.

Senkovi proizvodi za grijanje imaju visoku učinkovitost izgaranja te vrlo niski stupanj zagađenja okoliša. Svjesni utjecaja na okoliš, tvrtka već godinama uspješno radi na razvoju zelenijih proizvoda i poboljšanju održivosti. U suradnji s Programom EBRD-a, dobili su pristup stručnim znanjima lokalnih konzultanata koji su im razvili prijedlog novih proizvoda za grijanje i napravili redizajn postojećih da bi bili ekološki još prihvatljiviji i ispunili stroge uvjete EU-a.

„Grijanje na drvenu biomasu je popularno radi ušteda i stabilnosti dobave iz domaćih resursa, u usporedbi s plinom i strujom. Naša tehnološka rješenja peći su među najboljima u regiji te se ističu po svojoj održivoj komponenti, uz koju je utjecaj na okoliš minimaliziran“, istaknula je Sandra Trbović Senčar iz tvrtke Senko.

 A upravo su posvećenost najvišim standardima te konstantna ulaganja u najnovije tehnologije zaslužni i za njihov stalan rast. Tvrtka Senko narasla je od nekadašnje obrtničke radionice do današnjeg lidera na domaćem i regionalnom tržištu, koji izvozi svoje proizvode i izvan europskog kontinenta.

 Podrška EBRD-a hrvatskim poduzetnicima

 EBRD provodi Program savjetodavne podrške za mala i srednja poduzeća. U suradnji s lokalnim konzultantima, domaće tvrtke mogu dobiti širok raspon savjetodavnih usluga, poput digitalizacije poslovanja, uvođenja održivih rješenja poslovanja, unapređenja financijskog upravljanja, korporativnog upravljanja, strateškog planiranja. Do sada je Program u Hrvatskoj podržalo više od 850 domaćih tvrtki. Savjetodavni program EBRD-a za hrvatske poduzetnike provodi se uz donatorsku podršku InvestEU-a. Aktualna strategija EBRD-a za Hrvatsku u fokus stavlja aktivnosti koje potiču zelenu tranziciju, digitalizaciju i uključivost.

Želite li razvijati svoj biznis uz podršku EBRD-a?

Saznajte kako se prijaviti na www.ebrd.com/support-for-small-businesses.html ili se javite direktno na: knowhowcroatia@ebrd.com

Foto: Unsplash

Nastavite čitati