Dajana Barbić na Tjednu financijske pismenosti: Financijska pismenost treba biti pokretačka sila u osnaživanju žena - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
dajana-barbic

Dajana Barbić na Tjednu financijske pismenosti: Financijska pismenost treba biti pokretačka sila u osnaživanju žena

Tjedan financijske pismenosti događaj je stručnog, edukativnog, ali i zabavnog karaktera. Obilježava se u ožujku, u tjednu koji je poznat kao Svjetski i Europski tjedan novca. U Hrvatskoj je održano niz aktivnosti od 19. do 22. ožujka na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, prisutni su mogli čuti stručnjake iz svijeta financija i drugih područja na Regionalnoj konferenciji financijske pismenosti, čije je detalje s nama podijelila Dajana Barbić, izvanredna profesorica na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. U nastavku teksta pročitajte i koje su druge aktivnosti organizirane, kome je ovaj događaj namijenjen i s kojim ciljem.

Projekt Tjedan financijske pismenost drugu godinu zaredom provodi Ekonomski fakultet Zagreb i Raiffeisen mirovinski fondovi, koji je cilj ovog događaja?

Tjedan financijske pismenosti donosi rasprave o aktualnim financijskim temama, okuplja, povezuje i financijski osnažuje građane u Hrvatskoj i regiji. Cilj Tjedna je omogućiti sustavno, kvalitetno i besplatno financijsko obrazovanje različitim dobnim skupinama i pritom se i dobro zabaviti. Također, kako po pitanju razine financijske pismenosti u Hrvatskoj i regiji ima još puno prostora za napredak, cilj je i okupiti i umrežiti obrazovne institucije, financijsku industriju, javne institucije te stručnu i širu javnost iz regije i svijeta kako bi zajednički promovirali i poboljšali razinu financijske pismenosti, podijelili najbolje prakse iz područja financijskog obrazovanja te u konačnici pridonijeli izgradnji financijski sposobnog stanovništva.

Tjedan financijske pismenosti održava se od 19. do 22. ožujka, u tjednu koji je poznat kao Svjetski i Europski tjedan novca, koje su aktivno planirane u tih četiri dana?

U okviru Tjedna financijske pismenosti, od 19.-22. ožujka održani su Konferencija financijske pismenosti, Financial Literacy Talk (FLxTalk), Izložba postera srednjoškolaca na temu financijske pismenosti, Akademija financijske pismenosti za mlade i odrasle te Festival na kojem su predstavljene inovacije u području financijske edukacije i financijskih proizvoda, organizirani nagradni kvizovi za posjetitelje te je održana prezentacija knjige i predavanje ekonomskog analitičara Velimira Šonje na temu “Mirovine za 21. stoljeće”.

FL x Talk ove je godine održan po prvi put i okupio je velik broj zainteresiranih za temu “Financije budućnosti”. Stručnjaci iz raznih područja govorili su o digitalizaciji financijskih proizvoda i usluga, ulaganju u kripto imovinu, primjeni AI-a u poslovanju i svakodnevnom životu, izgradnji osobnog branda te su podijelili svoje inspirativne priče o uspjehu. Svakako bih istaknula financijske stručnjake poput Ane Zovko, izvršne direktorice za digitalno poslovanje i informacijske tehnologije u Croatia osiguranju koja je održala iznimno zanimljiv talk o načinu na koji je digitalizacija promijenila tradicionalno tržište osiguranja.

Naime, u usporedbi sa zapadnoeuropskim zemljama, svijest o važnosti osiguranja u Hrvatskoj i dalje je iznimno mala, pa po pitanju financijske pismenosti u segmentu osiguranja ima još puno prostora za napredak.

ana-zovko-i-dajana-barbic

Ana Zovko, Izvršna direktorica za digitalno poslovanje i informacijske tehnologije u Croatia osiguranju i izv. prof. dr .sc. Dajana Barbić, Ekonomski fakultet – Zagreb

Osim nje, istaknula bi i talk Marca Piana, pravnika i savjetnika u području digitalne imovine, zaposlenog u globalnoj pravnoj firmi Harneys koji nas je posjetio s Kajmanskih otoka i podijelio znanje o mogućnostima, ali i rizicima ulaganja u različite oblike kriptoimovine.

marc-piano

Marc Piano, savjetnik za ulaganja u kriptoimovinu, Harneys

Središnji događaj Tjedna je regionalna konferencija financijske pismenosti pod nazivom “Financije budućnosti: Inkuzivnost i održivost”, koje teme će se obrađivati na panelima?

Održana 20. ožujka, 2. Regionalna konferencija financijske pismenosti naziva “Financije budućnosti: Inkuzivnost i održivost” fokusirala se na oblikovanje budućnosti koja cijeni jednakost, održivost i osnaživanje. Konferenciju ne vidim samo kao prostor i vrijeme za razmjenu ideja već kao platformu za učenje o donošenju promišljenih i odgovornih financijskih odluka i izgradnju osobnog financijskog samopouzdanja.

Ove godine naš fokus je uključio tri segmenta financijske pismenosti. Prvo, kako mudro ulagati i graditi bogatstvo unatoč ekonomskoj neizvjesnosti, nudeći savjete za informirano ulaganje i štednju. Drugo, s obzirom na to da rezultati ukazuju kako žene općenito bilježe nižu razinu financijske pismenosti, a još češće nižu razinu financijskog samopouzdanja, kako ih osnažiti i motivirati da prevladaju prepreke na putu prema uspjehu. Zanimljivo je da istraživanja također ukazuju da muškarci već pri prvom zapošljavanju uobičajeno traže veću plaću u odnosu na žene koje se zapošljavaju na istu poziciju iz čega možemo zaključiti da je samopouzdanje itekako bitna komponenta financijskog ponašanja, ali i financijskog uspjeha, što smo željeli naglasiti i potaknuti u drugoj ediciji ove konferencije. Na kraju, fokusirali smo se na promicanje održive i zelenije potrošnje te investicija, potičući svijest o ekološkim aspektima financijskog odlučivanja, kako potrošnje, tako i ulaganja.

sudionici-tjedna-financijske-pismenosti

Velimir Šonje, Božo Šaravanja, Iva Rogović Lekić, Hrvoje Bujanović, Zvonimir Barać i Eva Horvat

Događaj je okupio neka od najistaknutijih imena  iz svijeta financija, ali i iz drugih industrija te showbiznisa, možete li izdvojiti neke i opisati na koji su način oni doprinijeli događaju?

Ove godine na Tjedan financijske pismenosti doveli smo istaknuta imena domaće, regionalne i svjetske scene iz područja financija, biznisa, medija i showbiznisa. Brojni su ugledni panelisti doprinijeli kvaliteti događaja, među kojima su se posebno istaknuli keynote speakeri; ministar financija, izv. prof. dr. sc. Marko Primorac, Mark Davis, regionalni direktor EBRD-a za regiju Srednje Europe te Lisa Carmen Wang, istaknuta poduzetnica i autorica koja je inspiracija milijunima žena širom svijeta usmjeravajući ih prema samopouzdanju i samosvijesti.

marko-primorac

Marko Primorac

Program konferencije je započeo izlaganjem ministra financija koji je naglasio kako financijska pismenost postaje sve važnija zbog utjecaja globalizacije, tehnološkog napretka i razvoja novih oblika imovine što stvara potrebu za informiranjem mladih ljudi i pružanjem kvalitetnog obrazovanja kako bi donijeli brze i informirane odluke.

Rasprava se nastavila u okviru panela “Financije danas i sutra: Kako graditi bogatstvo i u što ulagati u vremenima inflacije i nestabilnosti? ” gdje se govorilo o načinima na koje je moguće sačuvati vrijednost novca u vremenima inflacije te su sudionici imali priliku čuti savjete za uspješnije upravljanje osobnim financijama upravo u uvjetima neizvjesnosti.

Velimir Šonje istaknuo je kako nije važno kada osoba započne sa štednjom, već da započne odmah. Naglasio je kako veliki potencijal vidi u dobrovoljnoj mirovinskoj štednji s obzirom na to da svaka četvrta zaposlena osoba ima dobrovoljnu mirovinsku štednju koja je zahvaljujući državnim poticajnim sredstvima vrlo atraktivna. Na panelu su sudjelovali i Zvonimir Barać, CFO, Raiffeisen bank, Hrvoje Bujanović, državni tajnik, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Iva Rogović Lekić, predsjednica Uprave, Marsh McLennan Hrvatska i Božo Šaravanja, član Uprave, Wiener osiguranje s moderatoricom Evom Horvat, članicom Uprave Raiffeisen mirovinskih fondova. Božo Šaravanja govorio je o stanju na tržištu osiguranja u Hrvatskoj i regiji i istaknuo prednosti zajedničkog, cjelovitog pristupa rješavanju izazova s kojima se suočavamo, što nam upravo projekti poput Tjedna financijske pismenosti omogućavaju.

lisa-carmen-wang

Lisa Carmen Wang

U nastavku programa, drugi panel otvorila je Lisa Carmen Wang, poduzetnica, poslovna anđelica i autorica knjige „Poslovna biblija Opako sposobne“, govorom o tome koliko može biti lukrativno ulagati u poduzeća koja vode žene. U svom predavanju skrenula je pozornost kako je čak 99 % svjetskog novca u muškim rukama te da i dalje vrijedi stereotip prema kojem je žena koja želi biti bogata – sebična, dok je muškarac koji želi isto to – uspješan. Također, naglasila je kako žene upravljaju samo s jedan posto rizičnog kapitala, investicijskih fondova i privatnog kapitala u svijetu i kako je krajnje  vrijeme da se to promijeni.

Diskusija je nastavljena  okviru drugog panela Financijsko osnaživanje žena: Samopouzdanjem do uspjeha u kojem su moje sugovornice bile Irena Čaček, odvjetnica iz odvjetničkog društva Grubišić & Lović & Lalić, Andrea Čović Vidović, voditeljica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Bojan Fras, viceguverner u Hrvatskoj narodnoj banci, Dora Martinović, poduzetnica i influencerica i Nadja Schaps Horvat, predsjednica Uprave Implant centra Martinko i suosnivačica PWMN Zagreb.

Irena Čaček i Andrea Ćović Vidović osvrnule su se na Direktivu o rodnoj ravnopravnosti, Direktivu o ravnoteži poslovnog i privatnog života, kao i na prava žena za vrijeme porodiljnog dopusta. Irena Čaček istaknula je kako razlika u plaći na temelju roda unutar Europske unije i dalje prisutna i značajna, s prosječnom razlikom od 13% u 2020., pri čemu je istaknula da žene na upravljačkim pozicijama zarađuju čak 23% manje od muškaraca, a kada se uzmu u obzir čimbenici poput neplaćenih poslova i skraćenog radnog vremena, ukupna zarada žena je gotovo 37% manja u odnosu na muškarce.

andrea-covic-vidovic

Andrea Čović Vidović

Andrea Čović Vidović komentirala je kako je upravo osnaživanje djevojčica od malih nogu ključno  za razbijanje rodnih stereotipa i neravnopravnosti te kako je potrebno raditi na osvješćivanju i edukaciji od rane dobi s ciljem otvorenja puta ka slobodi izbora zanimanja bez obzira na spol.

Dora Martinović, poduzetnica i influencerica podijelila je svoju priču o pokretanju vlastitog poduzeća i o tome koliko joj financijska pismenost, ali i samopouzdanje u tim trenucima bilo važno. Istaknula je kako se veseli trenutku kada neće biti potrebe za održavanjem panela za osnaživanje žena, jednako kao što ne postoje ni paneli za osnaživanje muškaraca, jer će to značiti da je naš posao kao društva završen.

tjedan-financijske-pismenosti

Bojan Fras,Irena Čaček, Dajana Barbić, Dora Martinović, Nadja Schaps Horvat

Treći panel “Održive financije: Investicije za bolju budućnost planeta” otvorio je Mark Davis koji je u okviru svog govora naglasio kako bi se trebali usmjeriti prema stvaranju održivog, inkluzivnog rasta koji ne samo da povećava vrijednost za dioničare, već i pozitivno utječe na zajednicu i šire okruženje. Istaknuo je kako kroz ovakav pristup, ne samo da gradimo bolju budućnost za dioničare, već i postavljamo temelje za uspjeh i sreću zaposlenika, njihovih obitelji, i cijeloga društva.

U posljednjoj panel raspravi sudjelovali su Petra Bašić Jantolić, izvršna direktorica Razvoja poslovanja s klijentima u Addiko banci, Karla Grgić Totić, Viša menadžerica u odjelu za upravljanje rizicima u Deloitteu, Monika Mikac, CEO NAD Capitala, Manuela Šola, vlasnica i direktorica Komunikacijskog laboratorija i Ante Žigman,  predsjednik Upravnog vijeća Hanfe, a s njima je razgovarala izv. prof. dr. sc. Andrea Lučić s Ekonomskog fakulteta – Zagreb.

Ante Žigman naglasio je da je izvještavanje o integraciji održivog razvoja u poslovanje nužnost da bi poduzeća postala odgovornija, i da je to dobar put prema “boljem” poslovanju. Također, napomenuo je da bi Hanfa kao regulator u kontekstu ESG-a mogla vršiti beskompromisni pritisak na financijske institucije, ali da bi to moglo imati kontraefekt. Zaključio je da će poduzeća koja posluju strateški imati i koristi od toga, a ona koja nemaju, kroz vrijeme, moraju pronaći svoj put kako postati “bolji” akter na tržištu.

Manuela Šola je podsjetila da moć promjene leži u našim rukama,u odgovornijim potrošačkim odlukama i općenito smanjenju nenužne potrošnje, dok je Monika Mikac naglasila kako zeleni trendovi u investicijama i osobnoj potrošnji rastu, al da je važno sagledati širu sliku te ulagati u održive opcije koje su istovremeni i isplative i zaključila kako “Promjena počinje, od nas, pojedinaca”.

manuela-sola-monika-mikac

Manuela Šola i Monika Mikac

Kome je ovaj događaj namijenjen?

Konferencija je namijenjena svim obrazovnim institucijama, javnim i privatnim tvrtkama, financijskim savjetnicima, ekonomistima, akademskoj zajednici, Vladinim i nevladinim organizacijama, udrugama koje se bave promocijom i širenjem financijske pismenosti, ali još i više svim građanima koji žele unaprijediti svoja financijska znanja, vještine i razinu vlastitog financijskog samopouzdanja.

Naime, financijska pismenost nisu samo koncepti, izračuni i brojevi na papiru, već alati za izgradnju snova, osnaživanje ambicija i kreiranje bolje i održivije budućnosti za sve. To je svijet koji želimo graditi kroz Tjedan i konferenciju financijske pismenosti.

U srcu naše misije leži uvjerenje da financijska pismenost može i treba biti pokretačka sila, posebice u osnaživanju žena, koja može omogućiti da svaki građanin posjeduje znanje potrebno za navigaciju kroz sve kompleksnije financijsko okruženje.

Nadam se da će sa svakim panelom, radionicom i diskusijom i sa svakom novom godinom, Tjedan financijske pismenosti postajati više od događaja; katalizator promjene i jedan korak prema financijskoj slobodi za svakog od nas. Također, nadam se da će svake godine na našoj konferenciji i tjednu biti sve više onih koji su zainteresirani raditi na sebi, unaprjeđivati svoja znanja i vještine, jer u konačnici, financijske odluke su dio naše svakidašnjice, a financijska pismenost osnovni alat koji nam itekako može pomoći u tome da budemo najuspješnija verzija sebe.

Foto: Ana Mrđen i Tomislav Marić

Nastavite čitati