Dan crvenih haljina: Za jačanje svijesti - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Dan crvenih haljina: Za jačanje svijesti

Moždani udar kod žena tema je o kojoj se malo priča i o kojoj se malo zna. Žene koje su doživjele moždani udar zapostavljene su u istraživanjima o toj bolesti, a kad žena doživi moždani udar, teže se i kasnije prepoznaje i liječi, nego kad ga doživi muškarac.

Svake će godine dvostruko više žena umrijeti od moždanog udara nego od raka dojke, a broj žena oboljelih od ove opake bolesti višestruko će se uvećavati. Akciju „Dan crvenih haljina“ organizirali su Hrvatski liječnički zbor – Hrvatsko neurološko društvo i Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba, uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, gradonačelnika Milana Bandića i Ministarstva zdravstva. Svečanim okupljanjem u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog završena je ovogodišnja javnozdravstvena akcija „Dan crvenih haljina“, čiji je cilj podizanje svijesti u javnosti o moždanom udaru kod žena. Brojnu publiku koja je u Lisinski došla odjevena u crveno ili s barem jednim crvenim detaljem kroz program je vodila odlična Karmela Vukov Colić, a svojim sjajnim nastupima večer su oplemenile glazbene gošće Elis Lovrić, Antonella Malis i Zdenka Kovačiček. Pozdravneriječi uzvanicima uputili su predsjednica Saborskog odbora za
zdravstvo i socijalnu politiku dr. Ines Strenja, izaslanica zaklade Hrvatska kuća srca dr. Ivana Portolan Pajić, pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo dr. sc. Vjekoslav Jeleč te u ime organizatora prof. dr. sc. Arijana Lovrečić-Huzjan i prof. dr. sc. Zdravka Poljaković.

Zvijezde večeri bile su žene koje su preboljele moždani udar – deset ih je odlučilo sudjelovati u akciji i svojim hrabrim i odvažnim djelovanjem potaknuti javnost na to da mnogo više razmišlja i govori o bolesti koja dolazi bez najave, pogađa ljude svih životnih dobi i ostavlja posljedice. Deset hrvatskih dizajnera darovalo je crvene kreacije, pa je Mihaela Jelavić nosila haljinu Martine Felje, Jasminka Delinc haljinu ETNA MAAR dizajnerice Andrijane Subotić Pjajčik, Andrijana Karakaš odijelo LOKOMOTIVA dizajnerice Lane Puljić, Vedrana Hercigonja Majetić haljinu Ive Karačić, Vedrana Kovačić Mihalinac haljinu modne kuće NEBO, Dubravka Jeličić-Veić Sukreški kreaciju Igora Dobranića, Kim Kosanović haljinu DELIGHT dizajnera Ivana Friščića, Ivana Plechinger haljinu Martine Herak, Antonija Jurković kreaciju AXA MODE dizajnerice Božice Medić Juraković te Mišela Grgurić haljinu Ivice Skoke.

Hashtag #nosicrveno preplavio je društvene mreže, a podrška akciji stizala je od tisuća ljudi iz cijele Hrvatske, ali i svijeta.

„Neizmjerno smo zahvalni svima koji su nam dali podršku, a osobito svim sudionicima ove akcije – pokroviteljima, volonterima, sponzorima, umjetnicima koji su nastupili i dizajnerima, a najviše divnim ženama koje svojim primjerom najbolje pokazuju koliko je važno podići svijest javnosti o moždanom udaru.Već sada počinjemo s pripremama za sljedeću godinu i novi “Dan crvenih haljina“ i pozivamo sve da nam se pridruže“


kazala je prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, predsjednica Hrvatskog neurološkog društva i članica Organizacijskog odbora „Dana crvenih haljina“.

Nastavite čitati