Dubai: urbanistički grad i magnet za turiste - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Dubai: urbanistički grad i magnet za turiste

Piše: Lucija Boko

Dubai, grad pijeska, grad u kojem je sve u superlativima, emirat sa najvišom zgradom na svijetu, grad nebodera i gradilišta koja iz dana u dan izgrađuju ovaj rastući urbani epicentar. Čini se da svaki dan nastane nova zgrada vrijedna milijarde dolara s nekim superlativom.

Naftni boom u 60-ima potaknuo je rast grada i od tada, priljev znatiželjnih turista u potrazi za luksuznim odmorom i kulturnim iskustvom. Jedini grad na svijetu koji spaja nespojivo;  moći ćete skijati na ljetnim temperaturama, „surfati“ pješčanim dinama, jahati na devi i vidjeti vrhunac moderne arhitekture u jednoj destinaciji.

Atrakcije u ponudi uključuju avanturistički pustinjski safari, najveći shopping centar na svijetu, skakanje padobranom, izlet u Abu Dhabi, lijenčarenje ispod palme i večere na pješčanoj plaži ili najvišem katu nebodera uz gostoljubivost svjetske klase – vi birate!

Dubai ima bijele pješčane plaže (uključujući umjetne otoke u obliku svijeta i palme), utjecajnu poslovnu četvrt i pristojnu količinu bogate, povijesne kulture – unatoč nedavnoj pojavi. Duh starog Dubaija možete osjetiti vožnjom u tradicionalnom brodiću, abri, prema tržnici začina Bliskog istoka i u Muzeju Dubaija koji se nalazi u blizini autentičnih arapskih prodavaonica začina u Spice Souku. Dok ste u tom području, obavezno prošećite i Gold Soukom , gdje možete pogledati dijamante i dragulje – uključujući najveći svjetski prsten koji košta 3 milijuna dolara.

Obavezan je posjet najvišoj zgradi na svijetu – Burj Khalifi- u kojoj se nalazi i najviši restoran na svijetu, At.mosphere, koji je vrijedan posjetiti barem jednom u životu. Na one prevruće dane odaberite plivanje s dupinima, vožnju jet-skijem ili posjet nekom od vodenih parkova. Ukratko: Dubai je destinacija s beskrajnim mogućnostima!

Ovaj grad u pustinji ima tri godišnja doba: vruće, toplije i najtoplije. Opskrbite se dovoljnom količinom tekućine prije izlaska iz hotela u istraživanja grada i prozračnom odjećom. Svestran šal je također mudro imati pri ruci; kada istražujete džamije i shopping centre ramena i koljena moraju biti pokrivena. Duge svilene ili lanene haljine odgovaraju vremenu i poštivanju muslimanske kulture.

Gdje odsjesti?

Dubai nudi obilje hotela raznih klasa i cijena; ovisno o razdoblju, lokaciji hotela i broju zvjezdica, možete naći noćenje za dvoje od 100 do gotovo 30 000 dolara!

Ovdje možete naći prijedloge za neke od provjerenih hotela:

Hotel s 5 zvjezdica Al Murooj Rotana nalazi se preko puta trgovačkog centra Dubai Mall i čuvenog nebodera Burj Khalifa. Ima bujni vrt s velikim bazenom i pogled na grad – odličan je izbor za putnike koje zanimaju restorani i shopping.

Hotel s izvrsnom lokacijom i provjerenog luksuza i kvalitete koja stoji iza imena Marriott, neporgrešiv je odabir za one dubljeg džepa. Nudi predivne sobe ali i apartmane od 200 kvadrata s nevjerojatnim pogledom na Marinu. P.s. zatražite sobu na četrdesetom ili višem katu za spektakularni pogled.

Ako tražite nešto još raskošnije, pogledajte Burj Al Arab , prvi i jedini hotel na svijetu sa 7 zvjezdica – da, pročitali ste dobro, sedam zvjezdica. S vrhunskim dizajnom koji odgovara njegovoj visokoj cijeni, Burj vrijedi barem posjetiti za čaj ili koktel u Skyview baru.

Konačno, Madinat Jumeriah je veliko arapsko ljetovalište koje se prostire na otprilike 1000 raskošnih kvadrata vila, gdje možete otići na vožnju brodom kroz umjetne kanale – Madinat Jumeirah je gotovo kao mini grad u gradu.

P.S.

Dubai je izvrsna postaja na putu prema Africi ili Aziji, ako već planirate duži odmor na drugoj destinaciji. U tom slučaju pokušajte rezervirati letove tako da imate barem 48 sati presjedanja u Dubaiju- ovaj mega layover će vam uštedjeti novce na skupa noćenja u hotelima, a dozvoliti dovoljno vremena za istražiti barem nekoliko najpoznatijih atrakcija ovog Emirata.

Nastavite čitati