Profesionalni rast u vrijeme pandemije - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Kućni ured - stol na kojem su laptop i knjige

Profesionalni rast u vrijeme pandemije

Piše: Martina Lovaković

Pandemija COVID-19 transformirala je gotovo svaki aspekt našeg života, uključujući i posao. Milijuni su otpušteni, a mnoge tvrtke morale su smanjiti proračun za isplatu plaća, napredovanje ili nova zapošljavanja. Jedno je svima sigurno – konkurencija za nove prilike u poslovanju je ogromna kada se te prilike uopće i pojave.

Ako se osjećate kao da je vaš poslovni rast stao, sagledajte cjelokupnu situaciju. Možda je vaša tvrtka trenutno odgodila povišice i napredovanja, ali poanta je da se ne morate uvijek fokusirati na to. Rast u karijeri ne mora uvijek biti novi i bolji posao, povišica ili napredovanje. On može značiti i rad na novim vještinama, stjecanje novih iskustava i izgradnju i jačanje poznanstava nastalih umrežavanjem.

Iako je ekonomski pad u kojem se nalazimo težak i bit će sigurno dugotrajan, profesionalni razvoj je i dalje moguć i upravo on vam može pomoći da se pripremite za povišice, napredovanje ili novi posao jednom kada sve ostale mogućnosti budu dostupne.

Ne brinite ako sada nećete napredovati, dobiti novi posao ili ćete ostati bez posla kojeg ćete nešto duže tražiti. Budući poslodavci sigurno će imati razumijevanja za nastalu prazninu u vašem životopisu zbog pandemije koronavirusa.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta za profesionalni razvoj tijekom pandemije COVID-19 i ekonomskog pada koji on donosi. Svi oni mogu se primijeniti i online, a garantiraju uspjeh nakon što se tržište rada oporavi i proračuni tvrtke se vrate u normalu.

1. Utvrdite što želite i usredotočite se na svoj cilj

Prvi korak prema profesionalnom razvoju je otkrivanje onoga na čemu želite raditi. Odvojite malo vremena i razmislite kojim putem želite ići. Koji je vaš sljedeći korak nakon što se gospodarstvo vrati u normalu? Želite li napredovati u trenutnoj tvrtki ili je vaš sljedeći korak zaposlenje u novoj tvrtki? Ako ste nezaposleni, čime se želite baviti na sljedećem poslu?

Nakon što ste vizualizirali svoje ciljeve, usredotočite se na vještine koje ćete trebati razviti ili ojačati, koju vrstu iskustva biste trebali steći i koja poznanstva biste trebali ostvariti prije nego što napravite sljedeći potez. Možda je ovo idealna prilika za mentorstvo?

Ako želite otkriti neke nove vještine koje bi mogle biti vezane uz vaš posao, provjerite LinkedIn profile onih čije biste uloge voljeli imati. Kako je izgledao njihov poslovni put? Pogledajte koje su njihove vještine i na kojim su mjestima radili. Možda ćete pronaći i oglase za poslove na koje biste se željeli javiti, jer LinkedIn je često mjesto na kojem se oglasi objavljuju.

Usredotočite se na ciljeve temeljem kojih ćete odabrati vještine i raditi na iskustvu u tom području. Odaberite tečaj koji će vam koristiti kasnije u poslovanju. Tako ćete moći nastaviti karijeru nakon pandemije. Ostanite koncentrirani.

2. Dogovorite sastanak s poslodavcem

Ako se brinete što bi se moglo dogoditi s vašom karijerom, dogovorite sastanak s poslodavcem i razgovarajte o vašoj budućnosti i budućnosti tvrtke u kojoj radite. Prilikom zakazivanja sastanka, obavijestite ga da, između ostalog, želite razgovarati i o vašem napredovanju. Tako će se unaprijed pripremiti na vaša pitanja i ponuditi vam konkretne odgovore.

Na sastanak dođite spremni i s realnim očekivanjima. U vrijeme pandemije mnoge tvrtke gube novac pa nemojte očekivati povišicu ili napredovanje.

Zadržite pozitivan stav i jasno izrazite ono što želite. Izrazite zahvalnost za posao koji trenutno obavljate, ali nemojte se osjećati krivim što brinete za sebe i svoju budućnost.

Razgovarajte o tome kako se vaše odgovornosti mogu povećati i kako biste mogli pomoći tvrtki, ako želite ostati u tvrtki i nakon krize. Ili razgovarajte o vještinama na kojima biste mogli raditi u slučaju da želite promijeniti posao. Ovaj razgovor idealna je prilika da dobijete i povratne informacije od poslodavca, a koje su vezane uz vaš rad.

3. Volontirajte

Ako je u nekom odjelu vaše tvrtke potrebna pomoć na novom projektu, a on je usko povezan s vašim ciljevima u karijeri, budite prvi koji će se prijaviti i pomoći u radu. Kasnije, kada kriza prođe, poslodavac će se sjetiti tko je želio preuzeti odgovornost za rad na novom projektu ili dodatni posao, što će vam biti i prilika za rast u tvrtki.

Uz nove zadatke, razvit ćete i nove vještine i uvježbat ćete vještine u profesionalnom okruženju, a sve to može vas učiniti boljim kandidatom za novo radno mjesto.

4. Predstavite nove ideje

Ako trenutno ne postoji način u dodatnim zadacima u kojima se možete iskazati, zašto ne biste pokušali smisliti nove ideje koje će poboljšati poslovanje i predstavite ih poslodavcu? Možete predložiti rad na novom projektu (u ovom slučaju imajte na umu da će poslodavac možda odbiti sve što u ovo vrijeme iziskuje dodatne troškove) ili podijeliti svoje ideje za unapređenje trenutnog poslovanja.

U slučaju da utvrdite i riješite problem, znači da posjedujete vještine koje nema svatko. Poslodavac će vas u tome vidjeti kao osobu koja je spremna za preuzimanje veće odgovornosti, kada dođe trenutak za unapređenje u tvrtki.

U slučaju da ćete u budućnosti tražiti posao, spomenuto dodajte u motivacijsko pismo ili ispričajte na razgovoru za posao.

5. Razvijajte i održavajte umrežavanje u tvrtki u kojoj radite

Imati dobre odnose s ljudima s kojima radite neophodno je za poslovni rast. Takvi odnosi mogu vam pomoći u budućnosti za napredovanje ili za rad na novom projektu u nekom drugom odjelu tvrtke.

Vaši kolege možda poznaju ljude iz drugih tvrtki koji zapošljavaju ili znaju kako možete unaprijediti svoj profesionalni razvoj. Na razvijanju dobih odnosa u tvrtki možete raditi i online uz pomoć različitih alata i aplikacija.

Ojačajte i veze s ljudima u timu u kojem radite. Prije ste se vjerojatno više družili u uredu, a sada ste se prebacili na virtualna druženja i rad od kuće. Nemojte se ustručavati obratiti i starijim kolegama. Podijelite s njima svoje ideje, zamisli i rad. Učinite sve da se istaknete i da se vaš rad vidi i cijeni.

Nikada ne zaboravite njegovati odnose s bliskim kolegama s kojima svakog dana radite. Iako se sada ne viđate svaki dan, održavanje veza i socijalna interakcija su jednako važni kao i prije.

Prije pandemije, vjerojatno ste često na hodniku naletjeli na ljude iz drugih odjela ili starije kolege, a to je sada nemoguće. Obratite se kolegi s kojim ste se najviše družili na poslu i organizirajte virtualnu kavu kako biste popričali o novostima u vašim životima.

6. Budite online

Ako ste prije često prisustvovali različitim konferencijama, seminarima i radionicama (a čak i ako niste), sada je pravo vrijeme da se na njih uključite online. Većina se prebacila na virtualni način rada.

Na takvim događanjima, koja se obično odvijaju putem Zooma, možete upoznati nove ljude ili izbrusiti vještine. Spomenute evente možete pronaći na LinkedInu, na Facebooku i na drugim mrežama, a obično se nalaze u grupama koje su povezane s vašom branšom. Uključite se u grupe i aktivirajte se.

S druge strane, možete otići i korak dalje te kreirati i svoj virtualni događaj. Pozovite nekoliko sadašnjih i bivših i kolega na virtualno druženje i svakog od njih zamolite da pozovu još jednu ili dvije osobe.

Umrežavanje s ljudima koji rade izvan vaše tvrtke, bit će odlična prilika za novo zaposlenje. Postoji mogućnost da vas se i sami sjete ako će tražiti nove zaposlenika vaših kvalifikacija.

Sva poznanstva u poslovnom svijetu mogu vam koristiti u tvrtki za koju trenutno radite. Uz nove ideje i vještine, sigurno ćete biti zaposlenik vrijedan pažnje.

7. Pronađite mentora

Profesionalci u područjima koje želite unaprijediti mogu vam biti od velike pomoći u karijeri. Mogu vam dati jedinstveni uvid u područje rada koje vas zanima i pružiti sjajne savjete uz koje ćete sigurno napredovati.

Ako postoji osoba kojoj se divite i smatrate da bi vam njezino iskustvo moglo pomoći u karijeri, angažirajte je kao svog mentora. Obratite joj se i pokušajte se povezati. Nemate što izgubiti. Osoba koju želite za mentora vjerojatno već dosta vremena provodi online pa će sigurno naći vremena i za virtualne kave.

Kad sve međusobno dogovorite, odredite sastanke, ali prije toga se dobro pripremite. Zamolite mentora za povratnu informaciju o projektima na kojima on radi, vježbajte s njime intervjue putem video poziva ili pričajte o vještinama koje biste trebali izgraditi kako biste poboljšali svoju karijeru.

8. Upišite online tečajeve kako biste izbrusili vještine ili naučili nove

Trenutno na Internetu postoji mnoštvo različitih tečajeva u koje se možete uključiti potpuno besplatno i tako pripremiti za budućnost. Vratite se na popis koji ste ranije pripremili, a koji se tiče vještina koje biste željeli izbrusiti i ciljeva koje biste željeli postići.

Možete naučiti sve što poželite. Od pregovaračkih vještina do financija, upravljanja kriznim situacijama, digitalnom marketinga ili zakona o intelektualnom vlasništvu.

Učenje novih vještina putem internetskog tečaja može vas pripremiti za unapređenje ili novi posao čineći vas privlačnijim kandidatom. Možda bi vas nedostatak određene vještine spriječio da se prijavite na sljedeći posao. A ako poradite na njima, ne samo da ćete ih moći dodati u životopis, već ćete i budućim poslodavcima moći pokazati kako ste bili proaktivni dok nije bilo novih mogućnosti za zaposlenje.

Menadžeri za zapošljavanje vjerojatno će spomenuto uzeti u obzir kada se gospodarstvo oporavi i kada ponovno požele unaprijediti svoje poslovanje.

9. Preuzmite kontrolu nad svojim razvojem uz stručnu literaturu

Ako vam se neki od do sada spomenutih savjeta čine pretjeranima (jer s obzirom na sve osjećate burn-out) ili jednostavno nemate priliku za rast i razvoj novih vještina, uvijek se možete usredotočiti na čitanje zanimljive literature koja se odnosi na vaše poslovanje ili poslovanje koje želite unaprijediti, na gledanje dokumentarnih filmova ili različitih video isječaka na YouTubeu.

Sve to može biti jedan od načina za rast i razvoj. Učinite sve što možete kako biste učenje učinili ugodnijim, a u isto vrijeme uložili u vlastiti razvoj.

Postoji mnoštvo literature i video isječaka i inspirativnih filmova, koji se vam mogu pomoći da neke od savjeta primijenite na radnom mjestu i u poslovnom svijetu. Često svi oni uključuju stručnjake čija bi vas karijera mogla zanimati i čije biste ideje mogli uklopiti i u svoje poslovanje.

Ako ste previše zauzeti trenutnim poslom, a želite učiniti nešto što će vam pomoći na razvijanju novih vještina, obećajte sami sebi da ćete svaki dan uložiti pet minuta u čitanje literature, gledanje video isječaka ili slušanje različitih predavanja.

Sva ta “mala ulaganja” u sebe također se računaju i mogu značiti puno u budućnosti. Možda ćete doći do neke nove ideje ili vještine koju želite razviti ili ćete čuti savjete koji će vam pomoći u daljnjem profesionalnom razvoju.

Normalno je da se u ovo vrijeme osjećate obeshrabreno. No, čak i sada, u ovim teškim vremenima, možete poduzeti nešto što će vam kasnije, u trenucima oporavka gospodarstva, otvoriti neka nova vrata i pružiti novu priliku. Ostanite usredotočeni na svoje ciljeve i učinite sve što možete kako biste već sada profesionalno rasli i bili spremni za sljedeći veliki potez kada za to dođe pravo vrijeme.

Foto: Arnel Hasanovic / Unsplash

Nastavite čitati