Kako pronaći mentoricu - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Dvije žene za stolom

Kako pronaći mentoricu

Piše: Martina Lovaković

Imati mentoricu na početku poslovne karijere može biti odlična poslovna prilika koja se ne smije propustiti. Mentorica će odgovoriti na sva vaša pitanja, ponudit će vam savjete i pomoć oko svih vaših nedoumica. U vrlo kratkom vremenu, uz kvalitetnu mentoricu koja odgovara vašem karakteru i koja vam može pomoći na poslovnom aspektu, vrlo brzo možete postići svoje poslovne ciljeve.

Dobra mentorica može biti veliko ohrabrenje, može vam pomoći da lakše ostvarite neke poslovne kontakte i lakše dođete do povratnih informacija. Nesumnjivo je da mentorica ulijeva dozu sigurnosti i daje vjetar u leđa u slučajevima kada i sami razmišljate što dalje poduzeti u svojoj karijeri.

No, mentorica nije od pomoći samo onima koji su na početku svoje poslovne karijere. Bez obzira na to jeste li tek diplomirali ili ste napredovali do pozicije menadžerice, mentorica će vam pomoći u vođenju svojeg poslovanja. 

Istraživanja pokazuju da oni koji imaju mentoricu mogu brže napredovati, ostvariti veću zaradu te da su u konačnici zadovoljniji svojom poslovnom karijerom.

I iako se većina stručnjaka slaže da je korisno imati mentoricu, malo je onih (posebno na početku karijere) koji znaju pronaći mentoricu koja im odgovara, kako bi ostvarili dobar odnos iz kojeg obje strane mogu izvući maksimalnu korist.

U nastavku donosimo 10 savjeta koji će vam pomoći kako pronaći savršenog mentora i ostvariti uspješno mentorstvo.

1. Kako vam mentorica može pomoći?

Mentorica je netko tko može biti vaš najbolji vodič i osoba koja će vam dati samopouzdanja i savjete kako biste se okušali u novim prilikama. Ona će vam pomoći da se snađete u izazovnim situacijama kao što je, primjerice, preuzimanje novih zadataka ili prelazak na novo radno mjesto.

Često će osoba koja bude vaša mentorica biti ona koja radi u istoj ili sličnoj industriji kao i vi ili na poziciji industrije u koju želite prijeći. Ona vam može pomoći da otkrijete pravi način koji će vam poslužiti za napredovanje u karijeri.

Iako je moguće da mentorica bude osoba sličnih poslovnih iskustava vašima, obično će to biti osoba koja je razinu ili dvije naprednija od vas u karijeri. Na kraju mentoriranja, većina je onih koji ostvare duboku i dugoročnu vezu sa svojom mentoricom.

2. Uspostavite jasne ciljeve

Prije nego što se uopće okrenete potrazi za mentoricom, razmislite o onom što biste željeli postići tim odnosom. Cilj većine mentorstva je pomoć da se prevlada prepreka ili prijelaz u poslovnoj karijeri te da postanete bolji u području rada u kojem vam je potrebno više smjernica i bolja podrška.

Razmislite o onom što biste željeli naučiti u odnosu s mentorom. Utvrdite praznine koje vam nedostaju i što vam je potrebno da biste bolje obavljali svoj posao.

Primjerice, dobili ste zadatak izraditi svoj prvi marketinški plan i želite zatražiti savjet onoga tko je stručan u tom području, a pritom se ne oslanjajući na svog šefa. Ili osjećate da ste spremni za promaknuće i potrebne su vam neke nove smjernice kako napraviti sljedeći korak u svojoj karijeri.

3. Pronađite pravu mentoricu

Jednom kada ste odredili koje vještine biste željeli unaprijediti ili pitanja na koja biste u svom području željeli dobiti odgovor, provjerite svoju okolinu. Možda vam može pomoći netko od suradnika ili kolega, obiteljskih prijatelja ili kolega s kojima ste studirali. Također, postoje programi mentorstva kroz koje se umrežavaju žene i pomažu jedna drugoj u izgradnji karijera.

Kod izbora mentorice nije ključno da bude na mjestu direktorice. Može biti samo nekoliko pozicija iznad vas. Ustvari, netko tko je prije tri godine bio na vašoj poziciji može imati relevantnije i točnije savjete od nekoga tko je stariji 20 ili 30 godina od vas. Ta osoba već dugo nije u kontaktu s onime što se događa na vašoj razini zaposlenja pa vam s obzirom na to i ne može dati prave savjete.

Primjerice, ako ste početnik u području marketinga i želite postati stručnjak za društvene mreže, možete se obratiti community manageru kojeg ste upoznali na praksi ili radionici koju ste pohađali prije nekoliko godina.

Nemojte se iznenaditi ako shvatite da vam jedna osoba ne može pomoći onako kako ste vi to zamislili jer možda ne zna odgovore na sva vaša pitanja. I to je u redu. U tom slučaju potražite savjete još nekih ljudi. To mogu biti vaši kolege, suradnici i osobe koje rade na poziciji ili dvije višoj od vaše.

4. Ne isključujte mentorice s drugih područja

Ponekad je dobro imati mentoricu koja radi na potpuno različitom području od vašeg. Naime, takva mentorica može vam dati drukčiju perspektivu i naučiti vas nekim novim vještinama. Može vam pomoći shvatiti kako raditi s ljudima iz različitih područja, prilagoditi svoje stilove komunikacije i razmišljati kreativnije.

Mentorica s drukčijim svjetonazorom od vašeg, može vas poticati i dati vam ideje koje se razlikuju od vaših stajališta. Stoga nije loše potražiti mentoricu u drugom odjelu ili onu koja vaše radno mjesto može doživjeti potpuno drukčije od vas.

5. Uspostavite čvrstu vezu

Ne postoji jedinstven način kako uspostaviti dobru vezu mentorstva. Ako ne želite biti izravni i jasno zatražiti pomoć u mentorstvu, možete ostvariti kontakt s potencijalnom mentoricom i dopustiti odnosu da se prirodno razvije.

Pozovite potencijalnu mentoricu na kavu na kojoj ćete neobvezno razgovarati o poslu i izazovima s kojima se trenutno suočavate. Ako se ne nalazite u istom gradu ili se zbog pandemije korona virusa ne želite izlagati dodatnom riziku, predlažemo virtualnu kavu uz pomoć nekih online aplikacija.

Ako želite pitati osobu koju ne poznajete da vam bude mentorica, uvijek je dobro raspitati se postoji li bliski kontakt koji vas može upoznati. Ako nemate osobu koja bi to mogla učiniti, pokušajte odmah na početku uspostaviti blizak odnos spominjući da ste završili isto sveučilište ili da radite u istoj industriji. Recite joj nešto o svom poslu i o sebi te zašto ste odabrali upravo nju da joj se obratite.

Ako želite da vam kolegica s kojom radite bude mentorica, možete joj se obratiti na sljedeći način: “Stvarno se divim vašem stilu rada i željela bih saznati više o tome kako se pripremate za sastanke. Uvijek imate pravi odgovor na svako pitanje i djelujete jako smireno”.

Važno je da se u društvu mentorice osjećate ugodno kako biste joj mogli otkriti sumnje koje imate u sebe i svoj posao. Budite spremni biti otvoreni, iskreni i pomalo ranjivi jer mentor mora biti upoznat sa svim vašim izazovima i slabostima.

6. Budite precizni u onome što želite

Svakako učinite sve kako biste svojoj potencijalnoj mentorici najbolje objasnili što točno radite i u čemu želite podršku. Također, istaknite zašto se obraćate upravo njoj, a ne nekome drugome. Ako sami sa sobom shvatite što točno tražite i zašto mislite da bi ta osoba bila pravi izbor te to i na najbolji način iskomunicirate, to će pomoći u tome da ta osoba kaže “da” na vaš prijedlog mentorstva.

Isto tako, mentorica će možda shvatiti da ona nije prava osoba koja bi vam mogla pružiti to što očekujete, što će spriječiti vaš i njezin gubitak vremena te ćete energiju moći usredotočiti na traženje druge osobe.

Stoga, budite spremni definirati probleme i pitanja te vodite računa i o vremenu koje vam može posvetiti vaša mentorica.

7. Olakšajte mentorici

Poštujte vrijeme svoje mentorice i pobrinite se za vrijeme i mjesto sastanka ili vrijeme održavanja video poziva. Olakšajte joj i prilagodite se njezinom rasporedu koliko god je to moguće. Također, razmislite o tome da joj dan prije sastanka pošaljete popis pitanja kako bi imala vremena razmisliti o odgovorima koji vam mogu najbolje pomoći.

Budite točni i dođite na vrijeme na sastanak. Ako vaša mentorica odredi vremensko ograničenje od 30 minuta za sastanak, vi biste trebali voditi računa o vremenu. Ako se sastajete na kavi, uvijek vi platite račun.

8. Slušajte i pokažite da cijenite pomoć

Ako vam je mentorica predložila da pročitate neku knjigu ili primijenite neki poslovni plan, učinite to. Pokažite da vam je stalo tako da joj povratno javite svoje dojmove. Pošaljite joj e-mail ili pričajte o spomenutom na sastanku.

U slučaju da imate online sastanak putem Zoom, pitajte mentoricu možete li snimati razgovor kako biste kasnije ponovili sve ono o čemu ste pričali tijekom sastanka i zabilježili si ono što vam je bitno za posao. Također, kasnije možete razmisliti o prijedlozima i idejama koje ste dobili.

9. Mentorice ćete mijenjati tijekom karijere

Teško da ćete kod svake želje za napretkom i učenjem imati istu mentoricu. S vremenom ćete ih promijeniti nekoliko, ovisno o tome gdje se trenutno nalazite i što vam je potrebno u tom trenutku. U trenucima dok napreduje vaša karijera ili mijenjate posao te vas zanimaju različite mogućnosti i izazovi, možete još jednom utvrditi svoje ciljeve i pronaći mentorice koje bi vam mogle pomoći pri njihovom ostvarenju.

10. Pokažite zahvalnost

Vaša mentorica ima privatni život, posao i neke svoje odgovornosti, zato pokažite poštovanje i zahvalnost prema zbog toga što je odvojila vrijeme za vas. Ali nemojte se tu zaustaviti. Pokušajte pronaći još neke načine uz koje ćete pokazati zahvalnost i dobrotu. Kad god imate priliku sjetite se svoje mentorice. Primjerice, u trenucima kada šef vašeg odjela traži zaposlenika na višoj razini, a vama se vaša mentorica čini kao idealan kandidat, predložite je i učinite joj time uslugu.

Nikada nemojte zaboraviti mentoricu koja vam je u jednom trenutku vaše poslovne karijere puno pomogla savjetima i podrškom. Čak i ako trenutno imate novu mentoricu, trudite se ostati u kontaktu putem e-maila ili SMS sa svojim prijašnjim mentoricama. Pokažite im da ih cijenite, pitajte ih što se trenutno zbiva u njihovom životu.

I na kraju, želite biti sigurni da vaša mentorica zna da vam je stalo do nje isto onoliko koliko očekujete i da njoj bude stalo do vas.

Foto: Gabrielle Henderson / Unsplash

Nastavite čitati