MacKenzie Scott - žena koja se odlučila odreći polovice svoga bogatstva - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Mackenzie Scott-citat

MacKenzie Scott – žena koja se odlučila odreći polovice svoga bogatstva

Piše: Martina Lovaković

MacKenzie Scott je američka spisateljica i novinarka te poznata i kao bivša supruga Jeffa Bezosa, jednog od osnivača Amazona. U 25 godina koliko je bila u braku s Jeffom Bezosom, par je postao ambasador Amazona i jedan od najbogatijih bračnih parova na svijetu. Upravo zbog toga, njezin je privatni život i danas, nakon rastave, i dalje pod povećalom javnosti. Naime, MacKenzie Scott je razvodom postala jedna od najbogatijih žena na svijetu, a njihov razvod smatra se jednom od najskupljih nagodbi u povijesti. No, riječ je o ženi koja je do kraja 2020. godine donirala više od šest milijardi dolara u dobrotvorne svrhe, a stručnjaci smatraju da je riječ o rekordnim donacijama koje će malo tko stići.. Osnovala je udrugu Bystander Revolution, koja se zalaže protiv nasilja.

MacKenzie Scott rođena je kao MacKenzie S. Tuttle u San Franciscu, u Kaliforniji. Kći je financijskog stručnjaka Jasona Bakera Tuttlea i majke domaćice Holiday.

Talent za pisanje

Književnošću se počela baviti vrlo rano. Ozbiljno je počela pisati već u dobi od 6 godina kada je završila pisanje knjige od 142 stranice pod nazivom “The Book Worm” koja je kasnije uništena tijekom poplave.

Prije nego što je upoznala Jeffa Bezosa, MacKenzie Scott započela je svoju karijeru u novinarstvu. Budući da je od malena je voljela čitati i pisati priče, obitelj joj je pomagala u tome da svoj talent dalje razvija u novinarstvu.

Nakon završetka srednje škole Hotchkiss School u Connecticutu, odlučila je upisati Princeton gdje je studirala kreativno pisanje kod poznate Nobelovkinje i nagrađivane romanopiskinje Toni Morrison, koja ju je angažirala kao asistenticu za roman “Jazz” 1992. godine te ju je tada upoznala i sa svojom književnom agenticom Amandom Urban.

Toni Morrison je kasnije izjavila da je MacKenzie jedna od rijetko talentiranih spisateljica te jedna od najboljih učenica s kojima je ikad imala priliku raditi na satovima kreativnog pisanja. Godine 2005. spomenuta romanopiskinja pozdravila je njezin debitantski roman “The Testing of Luther Albright” nazvavši ga sofisticiranim romanom koji slama srce.

Sudbonosni susret

Nakon što je 1992. godine diplomirala na Princetonu (šest godina nakon što je njezin suprug diplomirao na istom sveučilištu), MacKenzie je prihvatila posao na kojem je upoznala budućeg supruga.

MacKenzie Tuttle, ambiciozna spisateljica, upoznala je svog supruga u D. E. Shawu, jednom investicijskom fondu u New Yorku u kojem je gospodin Bezos, po obrazovanju informatičar, postao viši potpredsjednik.

Izjavila je u Vogueu da je u spomenutoj tvrtki radila kao administrativna pomoćnica kako bi mogla plaćati račune dok je radila na svojim romanima. Par je ubrzo stupio u vezu, a nakon samo tri mjeseca odlučili su se zaručiti te ubrzo i vjenčati.

Vjenčanje je održano u West Palm Beachu, u Floridi. MacKenzie je tada imala 23 godine, dok je Jeff Bezos imao 30 godina. 

Osnivanje Amazona

Nakon što su se 1993. godine vjenčali, par se 1994. godine preselio u Seattle i te iste godine osnovao tvrtku Amazon. Bezos je otpočetka znao da želi osnovati tvrtku čije bi poslovanje bilo orijentirano na Internetu pa je slijedom toga brzo uspostavio Amazon, internetsku knjižaru koja je u kratkom roku postala iznimno uspješna. A nakon toga počeo je prodavati i ostalu robu široke potrošnje.

MacKenzie, koja je nakon dolaska u Seattle živjela sa suprugom u unajmljenoj kući u predgrađu istočnog Seattlea, od samih je početaka bila uključena u posao te je uz svog supruga bila važan dio priče kod osnivanja tvrtke. Godine 1994. vozila je do Seattela dok je njezin suprug na suvozačevom mjestu radio na poslovnom planu novonastale tvrtke.

Iako je željela nastaviti raditi u izdavačkoj industriji, sve više je i ona bila uključena u suprugov posao. Bila je prva računovotkinja Amazona te je sudjelovala u njegovoj transformaciji od malog internetskog prodavača knjiga do velike i mega popularne e-trgovine knjiga koja je postala danas. Radila je u novoj tvrtki kao računovođa, pomagala je u realizaciji ideja vezanih za tvrtku te se čak bavila i dopremanjem narudžbi preko UPS-a.

Povijesni uspjeh Amazona

Tvrtka Amazon danas je procijenjena na vrijednost veću od milijardu dolara, što je čini drugom takvom tvrtkom u američkoj povijesti.

MacKenzie se često opisivala kao knjiški introvert te je naglašavala da se potpuno razlikuje od svog supruga, ambicioznog poslovnog čovjeka. 

Godine 1999. par se preselio u ljetnikovac u Medini, u državi Washington, vrijedan 10 milijuna dolara, a ubrzo nakon toga MacKenzie je na svijet donijela njihovo prvo dijete, sina. Iako su iznimno brzo došli do velikog bogatstva, trudili su se živjeti normalno.

Kako je Amazon rastao, MacKenzie Scott se sa suprugom pojavljivala na nekim zanačajnim događajima, uključujući proslave dodjele Oscara i Zlatnog globusa te Vanity Faira. No, uglavnom je uspijevala zadržati svoju privatnost te je uvijek bila usredotočena na odgoj djece i pisanje.

Par je tijekom narednih godina dobio još dva sina, a četvrto dijete je najmlađa djevojčica kineskog podrijetla koju su usvojili. MacKenzie je svakoga dana djecu vozila u školu, a nakon toga odvezla bi supruga u ured.

Naime, budući da je posao cvjetao, MacKenzie se odlučila povući i posvetiti obitelji te svojim ambicijama vezanima uz književnost. Amazon nikada nije bio njezina strast. No, iako je MacKenzie Scott ustvari romanopiskinja, Amazon je gotovo u potpunosti definirao njezin javni imidž.

Prvi roman

Za izdavanje prvog romana trebalo joj je gotovo deset godina pisanja, a često je ustajala rano kako bi se uspjela posvetiti svojoj strasti bez ometanja. “The Testing of Luther Albright” dobio je odlične kritike, a radnja govori o inženjeru čiji se profesionalni i privatni život počinju rasplitati 1980-ih godina.

Godine 2006. dobitnica je American Book Awarda za roman pod nazivom “The Testing of Luther Albright.

Drugi roman

Godine 2013. izdala je svoj drugi roman pod nazivom “Traps” koji prati životno putovanje žene po imenu Jessica Lessing, povučene filmske zvijezde koja se odluči suočiti s ocem prevarantom koji je godinama prodavao njezin život paparazzima. Jessica odlazi u Las Vegas kako bi ga upoznala te susreće tri žene: majku tinejdžericu, vlasnicu skloništa za pse i bivšu vojnu tjelohraniteljicu. One postaju njezini saveznici.

MacKenzie je o romanu izjavila da će sve ono što nas najviše guši i ono oko čega najviše brinemo, u životu biti stvari na kojima ćemo biti najviše zahvalni jer će nas voditi upravo tamo gdje trebamo ići.

MacKenzie je tijekom svoje spisateljske karijere imala punu podršku supruga, često je čitao njezine skice, a i sama MacKenzie je kasnije izjavila da je u vrijeme izlaska romana “Tramps” on bio njezin najodaniji čitatelj.

Zanimljivo je spomenuti da MacKenzie nije htjela prodavati svoje knjige putem Amazona, već je odabrala izdavačku kuću Harper and Knopf, koja se i sama borila s održavanjem poslovanja budući da su mnogi izdavači, prodavači knjiga i agenti krivili Amazon koji je izgradio monopol i time postao ozbiljna prijetnja neovisnim prodavaonicama i nekad uspješnim prodajnim lancima. Prodaja njezinih knjiga bila je skromna. Romani su se prodavali u svega nekoliko tisuća primjeraka.

Bystander Revolution

Često je radila kao aktivistkinja, a 2014. godine osnovala je organizaciju Bystander Revolution koja se bavi suzbijanjem nasilja. Danas je glavna direktorica spomenute organizacije.

Bračni par Bezos je tijekom godina dio svog bogatstva donirao u dobrotvorne svrhe. Godine 2011. donirali su 15 milijuna dolara centru za proučavanje mozga, a sljedeće godine 2,5 milijuna dolara za potporu referendumu za istospolne brakove u Washingtonu. Godine 2017. odlučili su osnovati fond s 2 milijarde dolara za pomoć obiteljima beskućnika.

Razvod vrijedan milijarde dolara

9. siječnja 2019. godine Jeff Bezos je na Twitteru objavio da se rastaje od MacKenzie nakon 25 godina braka. U objavi je napisao da će i dalje ostati u dobrim odnosima, ali nakon razdvojenosti odlučili su se ipak rastati. Naglasio je da bi se svejedno vjenčali da su znali da će se rastati nakon 25 godina braka. Saznalo se da je bio u vezi s njihovom zajedničkom prijateljicom.

Ipak i dalje su ostali prijatelji i partneri te ravnopravni roditelji koji sudjeluju u odgoju svoje četvero djece. Iako je razvodom još više potaknula zanimanje javnosti za svoj život, o njemu se malo toga zna.

U vrijeme kada su se odlučili razvesti, Bezosi su bili najbogatiji par na svijetu. Iako su već postojali slični slučajevi, nikada procijenjeno bogatstvo nije bilo toliko visoko. Svota se penjala do 137 milijardi američkih dolara.

Iako se malo zna o preraspodjelu financija nakon braka, zna se da je razvod reguliran državnim zakonom, a budući da je njihovo prebivalište u državi Washington, svi prihodi i bogatstvo stvoreno tijekom braka, mora se ravnopravno podijeliti između bivših supružnika. No, malo tko je vjerovao da će to tako i biti u praksi. Većina vjeruje da je došlo do dogovora, pogotovo oko podjele dionica Amazona. Strani mediji pišu kako je MacKenzie nakon završetka brakorazvodne parnice udiom u Amazonu dobila 38 milijardi dolara što je svrstava među najbogatije žene na svijetu.

Giving Pledge kampanja

Godine 2019. pridružila se kampanji Giving Pledge kojim se obvezuje tijekom života barem polovicu svojeg bogatstva donirati u dobrotvorne svrhe.

Već u prvoj godini nakon razvoda pomogla je 116 malih organizacija od kojih je odbijala posebne zahvalnice koje su joj one zbog toga htjele iskazati. Odabire aktivističke udruge koje vode ljudi koji su proživjeli neko traumatično iskustvo ili koji se bore za boljitak čovječanstva i planete. Često su to udruge koje se bave pravima žena i bore protiv rasne i rodne neravnopravnosti. Donirala je udrugama za globalni razvoj, za javno zdravstvo i onima koji se bore protiv klimatskih promjena. Nedugo nakon razvoda izjavila je da je donirala već 1,7 milijardi dolara te pritom nije štedjela svjetske bogataše koji akumuliraju bogatstvo i drže ga za sebe.

Do kraja 2020. godine, u samo četiri mjeseca, donirala je više od 4 milijuna dolara, a posebno je iskazala empatiju za one koji su najviše osjetili krizu uslijed pandemije korona virusa. Tako je najviše donirala fondovima za pomoć tijekom hitnih situacijama i bankama hrane.

Najbogatija žena na svijetu

Budući da se tijekom pandemije korona virusa prodaja putem Amazona povećala, a MacKenzie posjeduje 25% dionica Amazona i njezino bogatstvo se povećalo.

U kolovozu 2020. godine postala je najbogatija žena na svijetu, ali i jedna od najpoznatijih filantropkinja na svijetu. Do kraja 2020. godine našla se među četiri najbogatije žene na svijetu te na 18. mjestu najbogatije osobe na svijetu. U 2020. godini njezino se bogatstvo povećalo i naraslo na 60,7 milijardi dolara. Do kraja te iste godine odabrala je još 380 dobrotvornih organizacija kojima će donirati novac, a na blogu je izjavila da razmatra pomoći još njih 6.500.

Foto: Canva