Jedriličarke s broda Maiden - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Jedriličarke s borda Maiden

Jedriličarke s broda Maiden

Kako je ženska posada Maidena zauvijek promijenila nautički svijet

Piše: Martina Lovaković

Godine 1898., prvi puta u povijesti, jedna je ženska posada oplovila svijet! Na čelu s tada 24-godišnjom skipericom Tracy Edwards 12 žena sudjelovalo je u jedriličarskoj utrci Whitbread koja je do tada dopuštala natjecanje isključivo muškarcima.

Ovim povijesnim pothvatom do tada anonimne djevojke upisale su se u povijest, ne samo nautičkog svijeta, već i svijeta općenito, a time su se suprotstavile i predrasudama svoga vremena. Naime, u to vrijeme bilo je nezamislivo da na jedriličarskoj utrci sudjeluju žene.

Buntovna Tracy Edwards, glavna skiperica broda Maidena i glavna kreatorica značajnog pothvata s jedrenjem se prvi puta susrela još u dobi od 16 godina kada je nakon izbacivanja iz škole krenula na put po Europi. Tada se prijavila za posao stjuardese na jahti u Piraeusu što je ujedno bio i njezin prvi doticaj s jedrenjem.

Iako je kao mala sanjala o tome da postane balerina, nakon što se upoznala s jedrenjem, Traceyini snovi krenuli su u potpuno drukčijem smjeru. Za vrijeme privremenog zaustavljanja u SAD-u upoznala je jordanskog kralja Husseina koji joj je odlučio pomoći da dođe do svog prvog broda. Organizirao je akciju prikupljanja sredstava kroz Royal Jordanian Airlines i Tracy je uskoro postala ponosna vlasnica 10-godišnje jahte duge 58 metara. Odlučila ju je preurediti i preimenovati u Maiden.

Nakon što je već sudjelovala u istoimenoj utrci, ali na mjestu brodske kuharice, odlučila se za, tada, nevjerojatan pothvat. Zbog malog broja žena u jedriličarstvu, odlučila je okupiti isključivo žensku posudu i prijaviti se za utrku Whitbread.

No, na putu do ispunjenja njezinih snova, počela je nailaziti na prepreke. Malo tko joj je davao šansu, konkurenti je nisu shvaćali ozbiljno, a izvještavanje tadašnjih medija baziralo se na seksizmu. Negativni publicitet utjecao je na to da nije mogla pronaći sponzora jer su svi bili uvjereni u to da isključivo ženska posada neće uspjeti na moru što bi se negativno odrazilo i na njihov rad.

Zbog brojnih teškoća s kojima se susretala, Tracy je gotovo odustala. Muški kolege su joj se ismijavali, a novac i sponzore nije imala. I dok se činilo da je gotovo sve izgubljeno, u pomoć joj je ponovo priskočio jordanski kralj svojom financijskom intervencijom. Tako je samo nekoliko mjeseci prije početka utrke misija ipak bila na putu da se održi.

Posada od 12 žena uspješno je završila utrku i to na drugom mjestu u svojoj klasi, pobijedivši dvije od šest pojedinačnih etapa utrke.

Dvije godine nakon završetka utrke, Tracy je izdala svoju prvu knjigu pod nazivom “Maiden” u kojoj je detaljno opisala svoju priču, a gotovo 30 godina kasnije, 2018. godine, redatelj Alex Holmes snimio je uzbudljiv nautički dokumentarni film “Jedriličarke s broda Maiden”, u kojem je prenio sve glavne događaje ovog nevjerojatnog ženskog uspjeha.

Devet mjeseci na moru i više od 33 tisuće nautičkih milja (od engleskog Southamptona preko Južnog pola do polazne luke) ekranizirano je pod palicom redatelja Holmesa koji je na dirljiv i uzbudljiv način gledateljima prenio svu težinu ovog pothvata.

Pri snimanju dokumentarnog filma korišteni su dragocjeni arhivski materijali, odnosno dramatične snimke s Maidena koje su na autentičan način prikazale snagu volje jedne skupine tada neshvaćenih žena. Korišteni su i tadašnji medijski izvještaji koji također daju određenu težinu filmu. U film su uklopljeni i razgovori s protagonisticama snimljeni netom prije nego što je dokumentarni film ugledao svjetlo dana.

Dokumentarni film “Jedriličarke s broda Maiden” premijerno je prikazan u Torontu u rujnu 2018, a potom i na Sundance Film Festivalu te brojnim drugim festivalima diljem svijeta, osvojio je brojne nagrade i zaradio više od 3 milijuna dolara. A sada ga imaju prilike pogledati i hrvatski gledatelji.

Naime, 21. listopada 2020. kreće kino-turneja diljem Hrvatske, a taj dan održat će se premijerna projekcija filma u zagrebačkom Dokukinu KIC u 19 sati. Nemojte propustiti ovaj uzbudljiv i autentičan dokumentarni film koji se gleda u jednom dahu, čak i ako o jedriličarstvu ne znate puno.

Oduševljenje kritike i publike sigurno su još jedan dodatan razlog da se u srijedu uputite na premijernu projekciju filma i uvjerite u hrabrost, volju i snagu jednog malog i tada neshvaćenog ženskog tima koji je pobijedio sve predrasude.

Iako jedno vrijeme nije bila posvećena jedrenju, Tracy plovi i danas i naglašava kako i dalje postoji jako puno predrasuda prema ženama u jedriličarstvu.

Nakon što je krajem 2018. saznala da je Maiden u jako lošem stanju, odlučila ga je obnoviti, a u ožujku 2020. Maiden je trebao krenuti na svoju trogodišnju turneju tijekom koje bi kroz zakladu Maiden Factor pomogao školovanju djevojčica u cijelom svijetu. Tracy smatra da je jednakost u obrazovanju ključna za sve. No, turneju je zaustavila pandemija korona virusa.

Ipak Tracy nije odustajala već je medalju osvojenu na Whitbreadu stavila na prodaju koja bi bila jedan dio donacije od 2.000 funti. Tada je tajanstveni donator uplatio 10.000 funti i zamolio Tracy da zadrži medalju.

Tracy je izjavila kako je iznimno sretna što ima podršku i što i dalje postoje ljudi dobrog srca. Nastavila je prikupljati sredstva za fondaciju kroz dobrotvorni crowdfunder Keep Maiden Moving, a turneja obnovljenim Maidenom planirana je za ožujak 2021.

Nastavite čitati