10 koraka kako dobiti unapređenje na poslu
Sadržaj portala

Kako dobiti unapređenje na poslu

Unapređenje na poslu može značiti da ste preuzeli važniju ulogu u svojoj tvrtki, dobili veću plaću ili ste postigli postignuća koja utječu na rad cijele tvrtke. Kako biste dobili promaknuće na poslu, imajte na umu da neće biti lako. Morate ćete ostvariti odlične poslovne rezultate i svojim radom privući pozornost svojih nadređenih.

Iako su učinak, iskustvo i vještine uobičajeni uvjeti za napredovanje na poslu na većini radnih mjesta, možete poduzeti dodatne mjere kako biste postali glavni kandidat za željenu poziciju.

Kao što je Abraham Lincoln jednom rekao: “Najbolji način da predvidite budućnost jest da je sami stvorite.” Ako želite dobiti unapređenje, ali ne znate odakle početi, evo nekoliko stvari koje možete učiniti već danas.

U nastavku ćemo raspraviti o 10 strategija koje će vam odgovoriti na pitanje kako dobiti unapređenje na poslu.

10 koraka do unapređenja na poslu

1. Budite uzorni

Pravilo broj jedan od kojeg kreću sva unapređenja na poslu jest da se ponašate uzorno. Uvijek stižete na posao na vrijeme. Čak iako radite u okruženju gdje vaši kolege kasne ili ne poštuju rasporede, vi se držite rokova i budite točni na sastancima.

Ako vi vodite sastanak, napravite točan plan kroz koji ćete ga voditi. Imajte na umu da svatko od vaših kolega ima rokove koje mora poštivati pa poštujete njihovo vrijeme. Na kraju sastanka kratko rezimirajte ono o čemu ste pričali i odredite sljedeće korake.

2. Rješavajte probleme

Jedan od najboljih načina da se istaknete kao lider – bez obzira na vašu trenutnu ulogu – jest da inicirate promjene koje će riješiti probleme i pokažete da ih znate riješiti. To vas neće samo izdvojiti iz vašeg tima, već će također poslužiti kao taktika za daljnji razvoj vaših vještina vođenja. Vaša korisna mantra neka bude: “Budite osoba koja će riješiti probleme, a ne ih identificirati.”

Kada ukažete na problem svom šefu, također predložite rješenje. Zauzeti voditelji često zaglave rješavanjem svakog problema s kojim se njihov tim susreće. Učinite svom šefu uslugu i pronađite zaobilazna rješenja koja će brzo riješiti situaciju.

3. Poštujte vrijeme svog šefa

Imajte obzira prema vremenu svog šefa. Prije nego što zatražite pomoć, razmislite o razini hitnosti i pokušajte prvo riješiti problem sami – ili barem osmislite plan akcije koju će voditi vaš upravitelj. Ako prvi pokušate riješiti situaciju, pokazat ćete da znate kako preuzeti inicijativu.

Za stvari koje zahtijevaju pomoć vašeg šefa, ali nisu hitne zapišite na papir i raspravite na sastanku. Pitajte možete li raspraviti o nekim temama i naznačite o čemu biste voljeli razgovarati kako biste oboje došli na sastanak spremni.

4. Budite osoba na koju se može osloniti

Ovdje je najvažniji stav koji ukazuje da možete učiniti promjenu. Sve što možete učiniti kako biste smanjili radno opterećenje svog šefa vjerojatno će vam dugoročno koristiti. Pokušajte odraditi posao na novom projektu koji do sada niste radili ili preuzmite posao kojim će vaša tvrtka uštedjeti jer neće morati uzimati vanjske agencije.

5. Sačuvajte povjerljive podatke za sebe

Zaslužite povjerenje kolega i nadređenih čuvanjem podataka o povjerljivim ili osjetljivim temama za sebe. Osim toga, nemojte ogovarati kolege ili zabadati nož u leđa. Budući da ste zaposlenik od povjerenja, s vremenom ćete zaslužiti povjerenje i poštovanje.

6. Neka vaš šef ima koristi od vas

Uz dobru organizaciju i učenje, vi i vaš šef možete brzo napredovati, a tvrtka se zbog vašeg rada može dodatno istaknuti. Ali nemojte biti prebrzi. Važno je obavljati stvari učinkovito, ali i kvalitetno.

Ako preuzmete dodatne odgovornosti, budite sigurni da su u skladu s onim što se od vas očekuje. Vaš rad odražava se na vašeg šefa, pa se pobrinite da bude ponosan na vas i vaš proizvod.

7. Zatražite savjet

Možda se ne čini dobrim savjetom, ali pitati svog šefa za savjet može vam donijeti dodatne bodove. Prema istraživanju osobe više doživljavaju kompetentnijima one koji traže savjet od onih koji ga ne traže.

U pravom trenutku, traženje smjernica od šefa može ići u vašu korist.

8. Govorite glasno

Kao što je Aristotel rekao: “Postoji samo jedan način da se izbjegne kritika: Ne čini ništa, ne govori ništa i ne budi ništa.” Budući da čitate ovaj članak, očito se želite istaknuti, pa recite to glasnije.

Samouvjereno dijeljenje stavova i stručnosti tijekom razgovora ili na sastancima omogućuje vam da pokažete svoje znanje i vještine. Također, možete ostaviti dojam na svoje kolege i nadređene.

9. Poradite na neverbalnoj komunikaciji

Biti snažan komunikator više je od onoga što ste u tom trenutku rekli. Način na koji to kažete – i govorom tijela i tonom glasa – može biti važniji od samih riječi.

Istraživanja govore da je ono što kažete zanemarivo u usporedbi s načinom na koji to kažete. Govor tijela je važniji.

Neverbalna komunikacija posebno je važna za prenošenje osjećaja i stava, posebno kada je neskladna. Naime, ako se riječi i govor tijela ne slažu, osoba je sklonija vjerovati govoru tijela.

Želite li izgledati poput lidera kroz samouvjeren govor tijela, učinite to dobrim držanjem, stavom, stiskom ruke, kontaktom očima i osmijehom.

10. Unaprijedite svoje obrazovanje

Što još možete učiniti kako biste potaknuli unapređenje na poslu? Ako želite izoštriti svoje vještine, ali nemate vremena ili resursa vratiti se u školu, razmislite o pohađanju online tečaja.

Sve je veći asortiman online tečajeva, seminara i radionica te alata za učenje. Fleksibilni su i odmah dostupni, a zaposlenicima omogućuje da steknu nove vještine koje će im koristiti za unapređenje na poslu. Zapravo, to je oblik obuke na radnom mjestu 21. stoljeća.

Postoji mnogo internetskih poslovnih tečajeva koji vam mogu pomoći u unapređenju, a vaš poslodavac može čak pokriti i troškove ako ga to pitate.

Kako dobiti unapređenje na poslu?

Ključno je saznati što vas tjera na napredovanje na poslu. Osim što želite napredovati u svojoj karijeri, razmislite o široj slici i utvrdite kako će vaše promaknuće koristiti vašoj organizaciji. Vaša motivacija ne potiče samo vašu profesionalnu putanju, već ona također daje vrijednost vašoj tvrtki.

Ne očekujte trenutne rezultate. Umjesto toga, usredotočite se na svoj osobni razvoj i pokušajte pronaći načine kako biste postali što veći profesionalac u svom području. Unapređenje može doći kada ćete se tome najmanje nadati.

Projekt Learn2beAutor: M.V., Foto: Unseen Studio / Unsplash

Nastavite čitati