Što posjetiti u Napulju - vodič kroz grad
Sadržaj portala
napulj-italija

Što posjetiti u Napulju – vodič kroz grad

Možda svi putevi vode u Rim, ali prometne puteve najvećeg grada Južne Italije sigurno nećete zaboraviti. Zvuci trube, škripanje guma i uzavrela graja čine napuljsku kakofoniju dijelom turističke ponude. Ovaj ekscentrični grad osnovali su Grci između 7. i 6. st. pr. Kr. i nazvali ga  Partenopa, po mitskoj sireni i osnivačici grada. Kasnije je u njegovoj blizini izniknulo naselje Nea Polis po kojem nosi današnje ime.

Piše: Kristina Vrdoljak

O bivšim periodima vlasti – od Grka, Rimljana, Normana i Španjolca, svjedoče spomenici po cijelome gradu, ali i ulice gradskog središta koje nisu napravljene s namjerom da ugoste automobile koji će danas njima povremeno kolati u rijeci ljudi i skutera.

ulica-u-napulju

Prepoznata kulturna baština

Povijesno središte Napulja od 1995. godine uvršteno je u UNESCO-ovu kulturnu baštinu i kulisa je za razigranu igru između vozača i pješaka, a na svakom uglu stoje malena svetišta ukrašena cvijećem i ikonama.

Ipak je to grad stotinu kupola, koji po broju crkava nadmašuje čak i spomenuti Rim. Između njih 400 ističe se katedrala Duomo di Napoli, najbitnija napuljska vjerska građevina koja uz blago umjetnina i ikona, čuva ima i sačuvanu krv Svetog Januarija, poznatog napuljskog biskupa i mučenika. Nećete ju lako uočiti stisnutu između ostalih zgrada i bez posebnog trga, ali svakako zaslužuje posjet.

kupola-u-napulju

Još jedno ‘mitološko’ mjesto, svakako je dvorac Castel Nuovo, dio trolista utvrda uz Castel dell’Ovo i Castel Sant’Elmo. Nalazi se u napuljskoj luci te je bio sjedište vladajuće dinastije Anžuvinaca. Tijekom povijesti je služio kao zatvor, a pronalazak kostura krokodila tijekom iskopavanja za stanicu metroa, potvrdio je legendu koja govori o krokodilu s Nila stavljenom u jamu u zatvoru kojem su se kao obrok bacali “neposlušni” zatvorenici.

Iz Napulja do Vezuva za pola sata

Smješten na obali Tirenskog mora, Napulj ima jednu od najvećih talijanskih luka koju ćete ostaviti iza sebe ako se zaputite prema istoku šetnicom Lungomare i uživate u pogledu na more, Vezuv i otoke Capri, Ischia i Procida.

Vezuv je udaljen svega pola sata vožnje, no da biste ga doživjeli dovoljno je uputiti se na plato Belvedere San Martino ili pak Museo Archeologico Nazionale di Napoli, poznat po brojnim artefaktima iz Vezuvom uništenog Pompeja i Herculaneuma. U ovom, jednom od najznačajnijih arheoloških muzeja na svijetu, sačuvani su Herculaneum Papyri, dokumenti koji sadrže tekstove antičkih grčkih filozofa, pisani na papirusu i savršeno očuvani karbonizacijom pri erupciji Vezuva.

U svojim istraživanjima ovog jedinstvenog grada, ne zaboravite i na njegovu, jednako šarmantnu modernu povijest. Od Banksyjevog djela Madonna with a pistol (Djevica s pištoljem), uokvirenog zaštitnim staklom koje svjedoči kontradiktornosti ovog grada, poznatog po mafiji Camorra i religijskim znamenitostima, do fasada s likom Diega Maradone među kojima se ističe mural visine devet katova  izrađen 2017. u čast tridesete godišnjice osvajanja prvog ikada Napolijevog scudetta, to jest naslova prvaka Italije.

Napulj – grad pizze

Nezaobilazan je i Maradonin grafit u španjolskoj četvrti, a upravo tamo ćete osjetiti duh neke prošle Italije. Labirint uskih uličica vodi vas kroz svakodnevnu koreografiju njegovih stanovnika i žamor dama i gospode starije dobi te zvukove staromodnih canzona i miris svježe opranog rublja koje visi s konopa, pomiješanog s mirisima koji stižu iz lokalnih pizzerija. A upravo je to jelo proslavilo ovaj grad, u svjetskoj popularnoj kulturi poznatog kao mjesto rođenja pizze Margherite, koja je s tri sastojka osvojila kraljicu Margheritu di Savoia kada ju je posjetila davne 1889.

pizza-margherita-u-napuljuDva specijaliteta talijanske kulture koja su ostala nespomenuta, a svakako imaju svoje mjesto u Napulju, su moda i književnost. U bogatijem dijelu grada, u četvrti Chiaia, s predivnim Art Nouveau zgradama ispunjenim najskupljim buticima i high-end lokalnim krojačnicama, doživjet ćete malo drugačiji Napulj.

Za dašak klasične književnosti, potražite kip Dantea Alighierija pa se s trga zaputite kroz stara gradska vrata Port’Alba i uđite u ulicu Via Port Alba s brojnim knjižarama i antikvarijatima koji skrivaju bogatstvo knjiga, ali i značajnih stripova izdavačke kuće Sergio Bonelli.

Napulj će vas napuniti svojom užurbanom i kaotičnom energijom. Nijedno osjetilo neće ostati pošteđeno u ovom unikatnom gradu, koji je itekako zaslužio svoje mjesto kao turistička destinacija. A one koji se odvaže doći, počastit će povoljnim cijenama i neizmjernim blagima povijesti.

Foto: Danilo D’Agostino / Unsplash

Nastavite čitati