Ischia - talijanski biser iz romana i filmova - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
ischia-italija

Ischia – talijanski biser iz romana i filmova

Ischia je otok koji je nekoć bio dom jednoj od najstarijih grčkih kolonija u južnoj Italiji, a danas se ubraja među najpoznatija talijanska lječilišta i turistička središta svjetskoga glasa. Smješten je u Tirenskome moru, pred Napuljskim zaljevom što ga je u prošlosti činilo podložnim napadima. Danas je to naravno prednost i do njega je lako doputovati iz Napulja.

Najveća povijesna znamenitost otoka svakako je Monumentalna utvrda, Castello Aragonese koja podsjeća na to da je skoro sve do petnaestog stoljeća ovaj otok bio pod vlašću Španjolaca. Utvrda gradić je izgrađena na ruševinama stare rimske vile pod vodstvom aragonskog kralja kako bi se stanovništvo zaštitilo od  barbarskih napada. U zahvalu, nekadašnji stanovnici su svoj život  posvetili služenju princu i crkvi.

ischia-italija-tvrdjavaOtočić i utvrda nisu služili samo bijegu od napada. Jednom su stanovnici Ischije tamo pribjegli spašavajući se od vulkanske erupcije. Upravo je to vulkansko podrijetlo zaslužno za popularnost otoka koji se ubraja u najpoznatija talijanska lječilišta i turistička središta svjetskoga glasa.

Voda u lječilištima dolazi iz prirodnih vrućih vrela te je zagrijana vulkanskim djelovanjem. Posjet lječilištu i termalnim izvorima ne znači da morate odsjedati u hotelu, jer si možete platiti samo ulaz u lječilište. Najveći i najpoznatiji termalni park je Poseidon. Ima oko dvadeset bazena raznih temperatura i prilaz moru. Nalazi se u zaljevu Citara, na zapadnoj strani Ischije. Najstarije lječilište je Cava Scura u Sant’Angelo d’Ischia.

Najviši vrh otoka zove se Mount Epomeo, a visok je 788 metara. Podrijetlo planine Epomeo upućuje na to da on nije vulkan u pravom smislu te riječi. Nastao je podizanjem magmatskih masa s dna mora. Ime mu dolazi od grčke riječi Epopus koja znači “gledati”. Pruža puno prilika za aktivan odmor i lagano planinarenje po brojnim stazama na obroncima.

Jedna od omiljenih aktivnosti svakog posjetitelja je sjediti u restoranu ili kafiću s pogledom na more. Ako još k tome vole istraživati kulinarske specijalitete, plaža Le Fumarole postaje nezaobilazno mjesto. Naime, tamo se poslužuju jela pripremljena u pijesku koji doseže temperature od  100 – 150 stupnjeva Celzijusa. Ekstremno visoke temperature samo su mjestimične, a mještani koriste posebno napravljene posude za kuhanje u pijesku.

Šarm ovog otoka ugrađen je u svako mjesto pa je tako ribarsko selo Sant’Angelo d’Ischia sada omiljena turistička destinacija sa svojim slavnim trgom i luksuznim trgovinama, restoranima i barovima. Za tradicionalni doživljaj ribarskom mjesta treba se zaputiti na kratki izlet i posjetiti Procidu, najmanji otok tog dijela napuljskog zaljeva koji danas odražava autohtonu ribarsku kulturu. Naime, Procida, Ischia i Capri tri su otoka koja se nalaze nasuprot Napulju, cca jedan sat vožnje gliserom. Pa je tako Capri, najpopularniji od ova tri, destinacija koja privlači svjetski jet set, ali i mnogo dnevnih turista, dok je Ischia više okrenuta domaćim gostima i možda najtipičnija za pravi doživljaj ovog dijela Italije. Procida je najmanje turistički razvijena pa je tamo teško pronaći kvalitetan hotelski smještaj.

zena-na-ischiji

Neočekivani dragulj Ischije je tropski vrt La Mortella kojim je Susana Walton okružila otočki dom svoje obitelji 1946. Prirodna toplina stvara sustav grijanja koji štiti korijene biljaka koje inače tamo ne bi cvale. Vrt ima više od 800 rijetkih biljaka s četiri kontinenta. Vrt je posvećen umjetnosti, uključujući skulpturu i glazbu, a ima i grčko kazalište na čiju pozornicu stane cijeli simfonijski orkestar.

ischia-kuce

Filmski umjetnici posebno vole ovaj otok, a ako se prisjetite primjerice filma “Talentirani gospodin Ripley” bit će vam jasno zašto mu se stalno vraćaju. Također, u popularnim romanima Elene Ferrante “Genijalna prijateljica” postoje predivni opisi Ischije, tako da i prije nego li ste znali za ovaj otok, bili ste svjesni njegove misteriozne ljepote i doživjeli ga kroz brojne priče o ljetnim ljubavima na mediteranskoj obali.

Foto: Unsplash