Pitanje na razgovoru za posao: "Recite nešto o sebi" - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
Natpis For Hire

Pitanje na razgovoru za posao: “Recite nešto o sebi”

Piše: Martina Lovaković

Osnovno pitanje “Recite mi nešto o sebi” često se postavlja ne početku razgovora za posao kako bi se kandidat i potencijalni poslodavac bolje upoznali i kako bi se započeo razgovor. Drugi slični ili isti primjeri ovog pitanja mogu glasiti: “Kako biste se opisali?”, “Recite mi nešto o sebi što nije navedeno u životopisu.” te “Prepričajte mi detaljnije vaš životopis.”

Budite sigurni da ćete na spomenuta pitanja morati odgovoriti u nekoj fazi razgovora za posao, bez obzira na to radi li se o intervjuu uživo ili onom putem video poziva. Riječ je o pitanjima čiji odgovori mogu dvosmisleni, a kandidatima je često zapravo jako teško razaznati što potencijalni poslodavac zaista želi znati. No, jedno je sigurno – smatrajte ovo pitanje prilikom za vas jer njime dobivate mogućnost odabrati kako ćete na njega odgovoriti.

U nastavku donosimo savjete o tome što treba izbjegavati u odgovoru, kako odgovor pravilno strukturirati i kako započeti sam odgovor na spomenuto pitanje. Osim toga, na samom kraju čekaju vas detaljni primjeri kako odgovoriti na pitanje “Recite mi nešto o sebi”.

Zašto poslodavci postavljaju pitanje “Recite mi nešto o sebi”

Riječ je o uobičajenim pitanjima koja se postavljaju na početku intervjua kako bi olakšala sam tijek razgovora. Spomenuto ili slično pitanje “probija led”, kandidat i potencijalni poslodavac se kroz njega opuste i bolje upoznaju.

Poslodavci ga vole jer brzo i jednostavno mogu čuti kratku i sažetu verziju vaših iskustava i vještina te odmah imaju uvid u to za koje kvalifikacije vi sami smatrate da ste najrelevantniji. U konačnici, odmah mogu znati odgovara li im netko vaših kvalifikacija ili traže više iskustva i stručnosti u pojedinim područjima.

I samim poslodavcima jasno je da iako je riječ o uobičajenom pitanju, često dolazi do nervoze ili osjećaja zbunjenosti kod kandidata. No, imajte na umu jedno – ako dobro odgovorite na ovo pitanje postavit ćete tijek intervjua u vašu korist. Vaša samouvjerenost, odlučan ton glasa kojim dokazujete da vjerujete u sebe i svoje sposobnosti, mogu vas odvesti u sljedeći krug. Odgovor na ovo pitanje pokazuje jeste li dobri pod pritiskom i koliko pažljivo možete ispričati o svojoj stručnosti u kratkom roku.

Prije nego što krenete dalje, morate znati da ovo pitanje za neke poslodavce može značiti “probijanje leda” za daljnji razgovor, dok će nekima biti baza za postavljenje detaljnijih pitanja.

Kako planirati odgovor na pitanje “Recite mi nešto o sebi”?

Čak i uobičajena i na prvi pogled lagana pitanja mogu biti teška za odgovoriti. Da biste ostali na dobrom putu, u nastavku donosimo nekoliko pitanja koja si morate postaviti dok razmišljate o tome kako najbolje odgovoriti i strukturirati odgovor.

Koje kvalifikacije vas čine izvrsnim kandidatom za ovu poziciju?

Razmislite o tome po čemu se ističete kao savršeni kandidat za ovu poziciju. Možda je to vaše dugogodišnje iskustvo u ovom području rada ili specijalizacija iz određenog područja. Možda ste nedavno završili akademiju, radionicu, školu ili tečaj koji vam uvelike može pomoći na ovoj poziciji.

Proučite opis posla i zabilježite točke koje se traže, a za koje smatrate da biste ih odlično obavljali.

Zašto vas zanima rad na ovoj poziciji?

Razmislite zašto vas rad na ovoj poziciji uzbuđuje i kako se uklapa u vaše karijerne ciljeve. Zašto smatrate da bi upravo taj posao bio najbolji za vaš sljedeći veliki iskorak u karijeri?

Zašto biste željeli raditi u tvrtki i na traženoj poziciji?

Nakon što ste uložili vrijeme u istraživanje tvrtke i industrije, trebali biste bolje razumjeti misiju, ciljeve i trendove rada u ovom području. Jesu li oni u skladu s vašim profesionalnim ciljevima? Što vam se najviše sviđa i što najviše poštujete u cijeloj misiji tvrtke? Što vas najviše uzbuđuje pri pomisli na radu u toj poziciji?

Važno je prilikom priče o sebi povezati sličnosti između vaših profesionalnih ciljeva i budućih planova tvrtke i same industrije za koje smatrate da su posebno važni.

Koje osobine ili karakteristike će vam najviše pomoći prilikom obavljanja svakodnevnih zadataka?

Kako bi vas opisali vaši kolege ili prijatelji? Jeste li znatiželjni, poduzetni, velikodušni? Razmislite o tome kako biste se opisali i o tome kako vas drugi vama bliski ljudi doživljavaju. Zatim se sjetite nedavnih događaja iz vašeg života kroz koje biste spomenute karakteristike mogli i opisati.

Postoji li nešto po čemu mislite da se izdvajate od ostalih kandidata?

Kao što smo već ranije spomenuli, ovo je jedno od najčešćih pitanja na razgovoru za posao. Stoga neka vam bude jasno da poslodavci stalno iznova slušaju odgovore na ovo pitanje. Pokušajte biti jedinstveni i smislite nešto što će zadiviti poslodavca. Primjerice, mogli biste reći nešto poput sljedećeg: “Radim s računalima od osme godine”, nešto je što će očarati poslodavca ako se prijavljujete za poziciju programera.

Kako odgovoriti na pitanje “Recite mi nešto o sebi”?

U situaciji kada kod kuće uvježbavate odgovor na pitanje Recite mi nešto o sebi, računajte na to da ispričate sjajnu priču o svom radnom iskustvu u najviše dvije minute. Da biste s poslodavcem podijelili najbolji odgovor važno je učiniti sljedeće.

1. Spomenite iskustva i uspjehe koje ste ostvarili na prijašnjim pozicijama

Započnite s ponovnim čitanjem opisa posla. Zabilježite sve potrebne vještine koje imate i uklopite ih u nedavna iskustva i poslove koje ste odradili, a koji dokazuju da ste savršeni kandidat. Idealno bi bilo kada biste vještine uklopili u nedavno profesionalno iskustvo, no i volontiranje može biti odličan način kroz koji možete pokazati svoje znanje, a u isto vrijeme i predanost zajednici.

2. Kako se vaš trenutni i potencijalni posao preklapaju?

Je li riječ o višoj ulozi? Ako je tako objasnite kako biste voljeli preuzeti više odgovornosti na novoj poziciji što bi vam odgovaralo u odnosu na prijašnji posao. Također, opišite kako se vaše trenutne vještine mogu prenijeti na novu poziciju.

3. Usredotočite se na sposobnosti i iskustvo koje možete potkrijepiti primjerima

Kada naglašavate svoje radno iskustvo i činite to kroz primjere, budite spremni iznijeti što točnije brojke koje će uvelike utjecati na nastavak razgovora. Primjerice, puno je bolje navesti točne podatke nego općenito reći da biste poboljšali korisničku uslugu. Kako ste to učinili na prijašnjem poslu? Što je bilo ključno? I u konačnici, koje brojke ste ostvarili.

4. Istaknite svoju osobnost

Budući da je riječ o pitanju čiji odgovor zahtijeva priču o sebi, dobro je sa sugovornikom podijeliti i svoju osobnost. Ovdje budite oprezni kako ne biste pretjerali. Zadržite profesionalizam i ne otkrivajte osobne detalje.

Ovo je dobra prilika da ukratko spomenete neke vaše hobije koji su usko povezani s unaprjeđenjem zajednice ili pomaganja u društvu (volontiranje, čitanje, sportsko natjecanje) ili vještine koje se tiču vaših postignuća, kao što je primjerice uvježbavanje trčanja za maraton.

Rasprava o osobnim interesima odličan je način za zaključivanje odgovora na ovo pitanje uz zadržavanje profesionalnog tona.

5. Formatirajte svoj odgovor

Kako bi vaš odgovor bio jasan i sažet, pobrinite se da ga dobro osmislite. Za to će vam pomoći dvije uobičajene formule koje možete uzeti u obzir prilikom kreiranja odgovora:

Sadašnjost. Prošlost. Budućnost.

Prošlost. Sadašnjost. Budućnost.

Obje formule su dobar način za predstavljanje, ali poželjno je da odaberete onu koja može bolje prezentirati vaše iskustvo te koja će najbolje odgovarati poziciji za koju se prijavljujete. Na primjer, ako bi vaša najnovija pozicija uključivala najviše vještina i kvalifikacija koje trenutno obavljate, možda bi bilo najbolje da započnete s pričom o sadašnjosti.

Međutim, ako mijenjate karijeru i vaše iskustvo s prijašnjih poslova se više poklapa s novom pozicijom, započnite s pričom o tome što ste tada radili i kako vam to može pomoći na novoj poziciji.

Zaključak

Na kraju donosimo sažetak što bi najbolji odgovori na pitanje “Recite mi nešto o sebi” trebali sadržavati, a što bi trebalo potpuno izbjeći.

Što spomenuti u odgovoru “Recite mi nešto o sebi”?

 • Povežite vještine i iskustvo s primjerima iz prakse
 • Održite govor u dvije minute ili manje
 • Usredotočite se na detalje koje možete potkrijepiti primjerima ili brojkama
 • Napomenite ono što vas izdvaja od ostalih kandidata
 • Spomenite iskustva i uspjehe koje ste ostvarili
 • Usporedite svoje trenutne obveze na poslu s otvorenom pozicijom
 • Istaknite svoju osobnost
 • Povežite svoje vještine s opisom posla
 • Ukratko navedite hobije, svoju uključenost u zajednicu i intelektualni razvoj
 • Zapišite primjer i vježbajte

Što ne spomenuti u odgovoru “Recite mi nešto o sebi”?

Izbjegavajte spominjanje detalja iz svog privatnog života koji se odnose na bračno stanje, djecu, političke ili vjerske stavove. A riječ je i o osjetljivim temama koje ne bi smjele imati utjecaj na vaše dobivanje posla.

 • Nemojte se hvaliti bez primjera koji to i dokazuju.
 • Ne žurite s razgovorima o vašoj ulozi u tvrtki i o samoj tvrtki. Ovaj razgovor ostavite za finalne pregovore
 • Izbjegavajte prepričavati životopis od riječi do riječi
 • Nemojte naučiti govor napamet i izrecitirati ga poput robota

Primjer odgovora “Recite mi nešto o sebi”

Iako je svatko ima različito radno iskustvo, ponekad primjer odgovora može puno pomoći u tome kako formirati svoj odgovor i u kojem smjeru krenuti. U nastavku donosimo kratki odgovor koje pokazuje se najbolje predstaviti i istaknuti svoje rezultate u manje od dvije minute.

“Oduševljena sam dizajnom od djetinjstva. U vrijeme kada sam pohađala srednju školu, roditelji su preuređivali kuću. Budući da sam već tada pratila područje dizajna, dopustili su mi da odradim ključnu ulogu u planovima uređenja interijera. Već tada sam znala da se želim baviti dizajnom interijera.

Nakon studija arhitekture, zaposlila sam se u jednoj tvrtki za dizajn interijera i tada sam aktivno započela raditi svoj portfolio radova. Bavila sam se uređenjem stanova u zgradama, a iskustvo stečeno i rad s najnovijim tehnologijama, omogućili su mi da sve više napredujem.

U budućnosti bih voljela raditi u dizajnerskoj tvrtki poput vaše koja je specijalizirana za projektiranje i očuvanje povijesnih zgrada. Nadam se da će mi moje iskustvo i strast prema poslu omogućiti da budem dio vašeg dizajnerskog tima.”

Ustvari, odgovor na pitanje “Recite mi nešto o sebi” svodi se na pitanje: “Kako se želite istaknuti i što želite da potencijalni poslodavac zapamti o vama?”. Dobar odgovor na ovo uvodno pitanje daje vam mogućnost da ostavite dobar prvi dojam i okrenete ostatak intervjua u svoju korist.

Foto: Clem Onojeghuo / Unsplash