Kako dati otkaz nakon samo nekoliko mjeseci rada - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
kako-dati-otkaz-pisaca-masina

Kako dati otkaz nakon samo nekoliko mjeseci rada

Započeli ste raditi na novom poslu, a nakon početnog uzbuđenja slijedi razočaranje? Nije prošlo ni pola godine, a osjećate se kao da to nije ono što ste očekivali kada ste prihvatili novi posao. Istraživanja pokazuju da je prihvatljivo napustiti posao kojim niste zadovoljni nakon što prođe šest mjeseci. Stoga, ako ne volite svoj nov posao, razmislite o tome da jednostavno date otkaz jer nema smisla osam sati ili više dnevno raditi posao kojim niste zadovoljni.

Većina koja se susreće s ovom situacijom razmišlja o otkazu zbog loše kulture tvrtke, loših odnosa u timu ili je posao monoton, nije uzbudljiv i nema mjesta za napredovanje.

Stoga, ako razmišljate o promjeni posla unutar nekoliko mjeseci od zaposlenje ili ste čak dobili novu poslovnu ponudu, na pravom ste mjestu. Imamo odgovore se za sve one koji razmišljaju o napuštanju posla nedugo nakon što su počeli raditi. Plus, odgovaramo na dodatna pitanja koja će se pojaviti u ovim situacijama.

Mogu li napustiti posao nakon tri do šest mjeseci

Da! Kada je u pitanju vaša karijera, neka vaš moto glasi: “Ono što je najbolje za vas često je i dugoročno najbolje za tvrtku.”

Drugim riječima, to što ste sretni te zadovoljno i motivirano obavljate svoje radne zadatke, svima dobro služi. Bez obzira na to imate li bolju priliku ili ne, tvrtka u kojoj završite bolje će poslovati jer ima vas, a vašem će sadašnjem poslodavcu u konačnici biti bolje ako popuni vaše radno mjesto s nekim tko će na njemu biti sretniji.

Hoće li napuštanje posla nakon nekoliko mjeseci utjecati na moju karijeru

Nije strašno napustiti jedan posao nakon nekoliko mjeseci, samo neka vam takva kratka zadržavanja na radnim mjestima ne postanu navika. Nije dobro ako takvo ponašanje postane kronično.

Često mijenjanje poslova može značiti da ne znate dobro procijeniti tvrtku ili ulogu za koju se prijavljujete, nedostatak fokusa, a budući poslodavci mogu iskazati zabrinutost oko toga što je dovelo do vaših odlazaka. Na primjer, mnoge tvrtke imaju probni rok od tri do šest mjeseci, a ako odete u to vrijeme, budući poslodavci bi se mogli zapitati čiji je to zapravo izbor.

Ali opet, budite sigurni da jedna promjena posla unutar šest mjeseci u životopisu nije razlog za brigu, sve dok to možete objasniti otvoreno i iskreno.

Kako na razgovoru za posao ispričati priču o kratkom zadržavanju na radnoj poziciji

Ako ste u potrazi za poslom dok radite na poslu koji ste tek započeli, budite spremni reći svojim potencijalnim poslodavcima zašto odlazite. Ili, ako se u vašem životopisu nalazi duže razdoblje bez zaposlenja nakon što ste napustili posao koji ste kratko radili, budite spremni to i objasniti.

Budite otvoreni sa svim budućim poslodavcima koji će vas sigurno pitati zašto ste bili na ovoj radnoj poziciji tako kratko vrijeme. Možda ste rano shvatili da vam posao ne odgovara ili vam se možda pružila bolja prilika koju niste mogli odbiti. Iskrenost (s taktom i poštovanjem prema bivšem poslodavcu, naravno) je najbolja politika.

Ako prijeđete ravno s jednog posla na drugi, možda biste čak mogli odlučiti izbaciti svoj kratkoročni posao iz životopisa kod potencijalnih budućih prijava na posao. No, i dalje biste trebali biti iskreni ako vas na razgovoru za posao pitaju o svim prošlim zaposlenjima ili ako vas se izravno pita o maloj praznini u zapošljavanju.

Kako da dam otkaz nakon tri mjeseca

Opet, iskrenost je najbolja politika. Ako ste jednako iskreni i susretljivi prema tvrtki koju napuštate kao i prema budućim poslodavcima, vaši će kolege vjerojatno poštovati vašu odluku.

Dovoljno je samo dati otkaz na profesionalan način i otići u dobrim odnosima.  Upravo zbog toga važno je dobro napisati otkazno pismo. Trenutačni poslodavac može vam čak dati preporuku o tome koliko ste se dobro snašli u obavljanju posla te koliko je vaš učinak značio za tvrtku.

A tko zna? Ako je vaš poslodavac otvorenog uma, tvrtka bi mogla pokušati riješiti neke od problema koji su doveli do vašeg odlaska kako drugi kandidati ne bi doživjeli ono što ste vi doživjeli.

Kako pronaći posao na kojemu ćete željeti ostati duže vrijeme

Ako vas potencijalni poslodavac nije bio iskren prema vama o poslu ili radnom okruženju u kojem se nalazite, tu ne možete puno učiniti. Ali, u nastavku donosimo nekoliko smjernica za vaše buduće traženje posla koji će povećati šanse da završite negdje gdje ćete biti sretni dulje od nekoliko mjeseci.

Budite sigurni da su vam jasne poslovne odgovornosti i pogodnosti tvrtke

Poslodavci ne ispituju imate li pitanja na kraju intervjua čisto kao formalnost – oni zapravo žele da vi postavljate pitanja. Prije nego što potpišete ugovor provjerite jeste li pitali sve ono što vas zanima – o stvarima kao što su vaša titula, poslovne odgovornosti, plaća, beneficije i vrijeme godišnjeg odmora.

Saznajte više o radnom okruženju

Ključno je saznati pojedinosti poput: U koje vrijeme ljudi općenito dolaze i odlaze? Kakvi korporativni događaji se odvijaju tijekom godine? Kako se rješavaju problemi u cijeloj tvrtki? Postoje li tjedni ili mjesečni sastanci timova? Postoji li poslovni dress code? Postoje li jedinstvena pravila koja vrijede za sve? Rano postavljanje ovih pitanja pomoći će vam da procijenite osobnost tvrtke i odlučite je li to pravo mjesto za vas.

Zatražite obilazak ureda (ili prihvatite obilazak ako je ponuđen)

Za vas je važno vidjeti zaposlenike na djelu vlastitim očima. Ako ono što čujete od svojih ispitivača ne odgovara onome što stvarno doživljavate, budite oprezni.

Saznajte koja su osobna iskustva zaposlenika u tvrtki. Pitajte ljude s kojima se susrećete što im se sviđa u tvrtki. Zašto vole raditi tamo? Postoje li stvari u tvrtki koje im se ne sviđaju? Kako bi oni definirali kulturu tvrtke? Ima li prostora za napredak? Postoji li mentorski program?

Autor: M.V., Foto: Colin + Meg / Unsplash

Nastavite čitati