Kako odgovoriti na pitanje na razgovoru za posao: "Da ste životinja, koja biste bili?" - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
žena u kafiću na laptopu

Kako odgovoriti na pitanje na razgovoru za posao: “Da ste životinja, koja biste bili?”

Piše: Martina Lovaković

Iznenadilo vas je pitanje na razgovoru za posao: “Da ste životinja, koja biste bili?”. Mislite da niste dobro odgovorili ili ste predugo razmišljali što reći? Niste ponudili adekvatno rješenje? Na pravom ste mjestu!

Donosimo neke od najboljih odgovora na pitanje: “Da ste životinja, koja biste bili?”. Iako vam se pitanje čini neobično, postoji razlog zašto je često na razgovorima za posao! Pripremite se na vrijeme i budite sigurni da je željeni posao – vaš!

Jeste li znali da prosječna prijava za posao privuče i više od 250 kandidata, a samo njih pet stigne do ključne faze intervjua za posao? Ako ste i sami te sreće da ste na temelju svojih znanja i vještina osigurali razgovor za posao, od glavnog je značaja ponuditi najbolji odgovor na sva pitanja kako biste se istaknuli u gomili i povećali šanse za uspjeh!

Iako ne postoji osoba koja ne osjeća tremu prilikom razgovora za posao, ako se dobro pripremite i ovladate mogućim odgovorima na pitanja koja bi vam mogla biti postavljena, osjećat ćete se samouvjereno. Spomenuto će vam uvelike pomoći kada uđete u ured i predstavite se poslodavcu, a isticanje iz gomile impresionirat će poslodavca!

Bez obzira na to što je većina pitanja tehničke prirode, mnogi poslodavci vole otići i korak dalje te postaviti i pitanja osobnog karaktera. Primjerice: “Što vas čini jedinstvenim?”

U nastavku donosimo razloga zašto poslodavci postavljaju pitanje: “Da ste životinja, koja biste bili?” i najbolje odgovore koje tom prilikom možete ponuditi!

Što poslodavac može saznati iz odgovora na pitanje: “Da ste životinja, koja biste bili?”

Iako na prvi pogled može zvučati neprimjereno razgovoru za posao, odgovor na ovo pitanje ponudit će poslodavcu smjernice o vašoj osobnosti, ali i sposobnosti kako biste se mogli snaći na novom radnom mjestu. Stoga, nemojte i vi biti jedna od osoba koja će zablokirati i osjetiti strah i paniku te potpuno zakazati u nastavku razgovora za posao.

Kao i u bilo kojem drugom slučaju najvažnija je priprema za razgovor za posao. Kada smislite odgovarajući odgovor na ovo pitanje, lakše ćete uvjeriti poslodavca da ste upravo vi idealan kandidata za ovaj posao. Ono što nikako ne želite je neugodna šutnja ili dvosmislene izjave zbog kojeg ćete se sami diskvalificirati iz daljnjeg selekcijskog kruga.

Najbolji kandidati će prihvatiti izazovna pitanja i upotrijebiti ih kao alat za prezentiranje svojih vještina u najboljem mogućem svjetlu.

Zašto poslodavci postavljaju pitanje: “Da ste životinja koja biste bili?”

Njime poslodavci pokušavaju provjeriti sposobnost procjene vlastite sposobnosti i analizirati zašto se vaše karakteristike dobro uklapaju na poziciju za koju se prijavljujete.

Iako mnogi skreću s puta i pokušavaju smisliti životinju za koju misle da poslodavci žele čuti, važno je ponuditi autentičan odgovor koji će na pravi način prikazati vaš karakter, a ujedno ponuditi i dobar odgovor.

U nastavku donosimo neke od glavnih kvaliteta koje ovo pitanje može otkriti poslodavcu i tvrtkama u koje se prijavljujete za posao.

Samoanaliza

Riječ je vještini potrebnoj na radnom mjestu, a pokazuje vašu sposobnost analizirati svoje misli i razmišljanja o vašem karakteru. Riječ je u konačnici o znaku vaše emocionalne zrelosti.

Emocionalna inteligencija od vitalnog je značaja za stvaranje kohezivnih timova i za međusobno poštovanje među suradnicima. Razmišljanje o vašem karakteru pokazuje da ste svjesni svojih mana i vrlina, ali da imate pobjednički recept za dobru suradnju!

Kreativnost

Ovo pitanje često se koristi kao alat za razlikovanje kandidata! Što će istaknuti one posebne od onih koji jednostavno neće biti primijećeni u masi?

Sagledajte ovo pitanje kao priliku da pokažete svoj kreativni potencijal i razmišljanje “izvan okvira”. Potencijalni poslodavci traže pojedince s kreativnom notom i zanimljivim odgovorima koji će ih izdvojiti od običnih kandidata.

Razmislite o tome kako možete izmamiti osmijeh na lice ispitivača i prepustite se mašti kako biste pružili odgovor koji će privući njegovu pažnju!

Razumijevanje

Jedan od glavnih razloga zbog kojih poslodavci postavljaju ovo pitanje jest da procijene vaše razumijevanje pozicije za koju se prijavljujte te da saznaju koje odgovornosti smatrate ključnima za uspješno obavljanje ove funkcije.

Iako je relativno jednostavno usporediti vaš osobni karakter s karakterom životinje, oni najbolji će ići korak dalje i usporediti svoj odgovor sa specifičnim zahtjevima pozicije.

Primjerice, ako se odlučite usporediti s mravom, vaš odgovor mora održavati posebne odgovornosti posla.

U slučaju da posao iziskuje rad u velikom timu ljudi, obratite pozornost na vještine suradnje. No, ako pozicija zahtijeva da putujete sami kako biste pronašli nove potencijalne klijente, pokušajte pripremiti odgovor koji pokazuje sposobnosti mrava da postigne impresivne rezultate unatoč svojoj maloj veličini.

Rad pod pritiskom

Često je ovo pitanje jednostavna taktika kako bi saznali kako reagirate pod pritiskom. Već sama činjenica da se zanimate za odgovor na ovo pitanje, znači da ćete biti spremni i ponuditi najbolji odgovor.

Međutim, budite oprezni. Važno je pripremiti nekoliko odgovora kako biste izbjegli “robotski tip” odgovora koji ne slijedi prirodni tijek razgovora za posao. Naime, poslodavci mogu postaviti pitanje u određenim kontekstima koji će neke odgovore učiniti relevantnijima od drugih.

Stoga, pripremite unaprijed više potencijalnih odgovora. Time ćete pokazati vašu sposobnost razmišljanja u stresnim situacijama i situacijama koje iziskuju prilagođavanje različitim zadacima.

Osobne vještine

U konačnici, ovo pitanje je osmišljeno kako bi otkrilo kako sebe doživljavate sebe kao ljudsko biće.

Budući da razgovori često naginju tehničkim stranama, a tijekom razgovora o tim temama mogli biste se osjećati pomalo neugodno, mnogi će vas poslodavci pitati “koja biste životinja bili” kako bi promijenili tijek razgovora i kako biste razotkrili svoju pravu osobnost.

Iskoristite ovo pitanje kao priliku da izrazite svoju nutrinu i izgradite odnos sa svojim potencijalnim poslodavcem. Oni koji ovo pitanje prihvate raširenih ruku i daju smislen odgovor pokazat će istinski angažman i volju za rad u tvrtki.

Odgovor na pitanje: “Da ste životinja, koja biste bili?”

Dakle, da možete biti bilo koja životinja, što biste bili i zašto? Imajte na umu da će vas potencijalni poslodavci pitati i zašto ste odabrali baš tu životinju pa svakako pripremite odgovor i na to pitanje.

Lav

Poznato je da su oni koji su odabrali lava kao životinju, imali više uspjeha u razgovoru za posao. No, ni ne iznenađuje da je lav nevjerojatno popularan izbor – zahvaljujući svojoj reputaciji snažnog i hrabrog vođe s odgovornošću da zaštiti svoj čopor.

Zanimljiva karakteristika lava je njegov analitički pristup lovu i sklonost čuvanju energije s ciljem nevjerojatnog snažnog i taktičnog napada.

Pčela

Pčela je notorno vrijedna radnica i vjerna prijateljica ostatku košnice. Pčele rade zajedno, ali i samostalno. Imaju misiju stvaranja ukusnog meda (marljivost) i posjeduju sposobnost obrane (ako ih izazovu).

Pas

Pas je čovjekov najbolji prijatelj i prema svima nastupa s izrazitom nježnošću. Često prihvaća put koji nije sam odabrao, a sve s ciljem da udovolji svom čoporu. Pritom su izrazito lojalni i spremni učiniti sve za svoje ljude. S ovim odgovorom nećete pogriješiti ni kod jedne pozicije.

Dupin

Dupin je jedna od najinteligentnijih životinja na svijetu. Simbol je ravnoteže, radosti i sklada u nepoznatom svijetu. Često vodi svoj čopor nepoznatim vodama na dalekim putovanjima. Odabir dupina odličan je za sve pozicije koje se oslanjaju na timski rad.

Uspoređivanje sebe s dupinom osobito je važno za uloge koje zahtijevaju zabavan pristup i suradnju. Dok dupin provodi dane plivajući na otvorenom moru, on je također učinkovit lovac i izvrstan društveni komunikator.

Majmun

Majmun je razigrana životinja, ali većinom uvijek na oprezu, pazi da ne bude prevarena. Znak je inteligencije, dobrog humora. Odabir majmuna čest je na razgovorima za posao, a odlično će odgovarati pozicijama u tehnološkim tvrtkama koje zahtijevaju inovativniji način razmišljanja i agilniji pristup poslu – sve ono što je povezano s pomalo drskim majmunom.

Konj

Ova plemenita životinja prilično je svestrana i koristi se u više disciplina. Bilo da se radi o prevoženju ljudi, utrkama, vučom poljoprivrednih strojeva ili rehabilitacijskim programom, usporedba s konjem snažan je način da pokažete svoju prilagodljivost i sposobnost dodavanja vrijednosti svojih brojnih vještina.

Mrav

Iako skromni mrav možda nije najbolji izbor, on nudi neke jedinstvene osobine koje bi vas mogle izdvojiti od ostalih kandidata. Mravi su, iako sitni i maleni, izrazito jaki, a njihove izvrsne vještine suradnje znače da mogu kombinirati svoju snagu s ciljem izgradnje potrebnog.

Ako se prijavljujete za poziciju gdje trebate pokazati svoju snagu, mrav bi mogao biti dobar izbor kako biste pokazali svoju odlučnost da pomaknete planine.

Slon

Impresivna veličina i dominacija slona dobar su izbor ako se prijavljujete za liderske pozicije. Slonovi su promišljena bića sa sofisticiranim pamćenjem i dovoljnom snagom da sruše sve prepreke koje im se nađu na putu.

Ako se odlučite za slona, ​​prilagodite svoj odgovor kako biste izbjegli konotacije s time da ste teška osoba koja ne želi čuti tuđe mišljenje – današnji poslodavci žele osobe koje brzo razmišljaju i koje po potrebi mogu promijeniti smjer i prilagoditi se novom okruženju.

Golubica

Usporedba sebe s golubicom može biti dobitni odgovor ako se prijavljujete za ulogu u ljudskim resursima ili upravljanju ljudima. Asocijacija golubice vodi nas ka mirnom rješavanju sukoba i bit će odličan odgovor za nekog odgovornog za posredovanje odnosima unutar tvrtke.

Sova

Bez obzira na to što su sove rijetko budne da bi ugledale svjetlo dana, njihova mudrost i sposobnost istraživanja s visina pružaju snažnu usporedbu sa strateškim misliocima koji vole pristupiti složenim problemima s obzirom na dobiveni akcijski plan.

Žohar

Suprotno uvriježenom mišljenju, žohari posjeduju neke vrijedne karakteristike koje bi vam mogle pomoći da se istaknete iz gomile. Naime, riječ je o ustrajnim životinjama koje se mogu boriti i prilagoditi izazovnim okruženjima.

Ako odlučite spomenuti žohara, svakako objasnite svoj odgovor i izbjegavajte bilo kakve konotacije u kojima ga povezujete sa štetočinama. Zanimljivo je da su žohari, unatoč reputaciji prljavih stvorenja, iznimno zahtjevni što se tiče osobne higijene!

Leptir

Leptir je iznimno zanimljiv izbor zato što predstavlja rast i osobni razvoj. To je osobito važno ako se prijavljujete za juniorske pozicije koje zahtijevaju spremnost za učenje i njegovanje vaše profesionalne karijere prije nego što pronađete svoja krila i poletite u zrak.

Volimo ovu usporedbu jer sugerira da kandidat ima potencijal prerasti u izvanrednog leptira, unatoč svom početnom izgledu pomalo obične gusjenice.

Životinje koje treba izbjegavati u odgovoru na razgovoru za posao

Iako je na vama da odaberete životinju po izboru, donosimo nekoliko odgovora koje biste možda trebali izbjeći na razgovoru za posao. S pravom ili ne, određene su životinje stekle reputaciju koja ne pristaje većini poslodavaca.

Meduza

Unatoč atraktivnom izgledu, smrtonosni dodir meduze velika je crvena zastava za poslodavce.

Pauk

Naši prijatelji s osam nogu ne posjeduju mnoge atribute koje poslodavci traže. Pletenje nevidljive mreže manipulativni je i varljiv čin nakon kojeg slijedi pasivna igra čekanja kako bi se ulovio mogući plijen.

Ljenivac

S pravom ili ne, skromni ljenivac stekao je reputaciju sporog i lijenog. Razumljivo, ovo nije slika kako se želite prikazati na razgovoru za posao.

Kornjača

Iako se njezin zaštitni oklop može činiti kao dobro objašnjenje na putu do uspjeha, budući da je time jaka i neuništiva, današnji poslodavci žele vidjeti proaktivne zaposlenike koji mogu prihvatiti nove izazove, a ne se sklupčati u oklop i sakriti.

Zmija

Zmije su sinonim za nepoštenje i prijevaru i ne predstavljaju uvjerljiv argument zašto bi vas poslodavac trebao primiti u svoj tim.

Koju životinju je najbolje spomenuti?

Istina je da sugovornik ne traži savršen odgovor niti da odaberete bilo koju životinju. Važno je objasniti zašto ste odabrali životinju koju ste spomenuli i upotrijebili je za predstavljanje vaše osobnosti na razgovoru za posao.

Detaljno objasnite koje vaše osobine ona predstavlja te pritom budite sigurni da se te vještine odražavaju kroz poziciju za koju se prijavljujete.

Preporučuje se da izbjegavate životinje koje nemaju određene kvalitete, posebice ako one nisu povezane s kvalitetama koje se traže na poziciji za koju se prijavljujete. Također, nikada ne birajte životinju na temelju osobnih preferencija.

Foto: Brooke Cagle / Unsplash

Nastavite čitati