Katerina Sakellaropoulou - prva žena predsjednica Grčke - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
katerina-sakellaropoulou

Katerina Sakellaropoulou – prva žena predsjednica Grčke

Piše: Martina Lovaković

Katerina Sakellaropoulou poznata je grčka političarka koja obnaša dužnost predsjednice Grčke od 13. ožujka 2020. godine kao prva žena u povijesti Grčke na toj poziciji. Grčki parlament izabrao ju je 22. siječnja 2020. godine te ja ne mjestu predsjednika zamijenila Prokopisa Pavlopoulosa. Prije nego što se upustila u borbu za izbor predsjednika Grčke, Sakellaropoulou je bila predsjednica Državnog vijeća, najvišeg upravnog suda Grčke. Poznata je po progresivnom stavu prema pitanjima poput diskriminacije i klimatskih promjena.

Rani život

Katerina Sakellaropoulou rođena je 30. svibnja 1956. godine u sjevernom lučkom gradu Solunu, u Grčkoj. Od strane svoje majke, Aliki Paraskeve, ima korijene u Stavroupoliju (regija Xanthi). Njezin otac, Nikolaos Sakellaropoulos, bio je potpredsjednik Areiosa Pagosa, Vrhovnog građanskog i kaznenog suda Grčke.

Prvih osam godina života živjela je u Solunu, a godine 1964. preselila se s obitelji u Atenu.

Godine 1974. završila je školu Arsakeio, Psychiko nakon čega je upisala pravo na Supreme Civil and Criminal Court u Ateni. Studij je uspješno privela kraju u roku 1978. godine, a zatim je završila poslijediplomski studij na Sveučilištu Paris-Sorbonne II u Francuskoj.

Prvi koraci u karijeri

Godine 1982. imenovana je pomoćnicom suca Državnog vijeća, Vrhovnog upravnog suda Grčke.

Godine 1988. promaknuta je u čin pridružene vijećnice i služila je u 3. vijeću, gdje je uglavnom radila na predmetima u vezi s obrazovanjem, državnom službom i lokalnom upravom.

Godine 2000. promaknuta je u državnog savjetnika i bila je zaposlena u 5. vijeću koje se bavi slučajevima ekološkog prava. Dana 23. listopada 2015. godine promaknuta je u potpredsjednicu i raspoređena je u 3. vijeće.

Ljubav prema životinjama i okolišu

Godine 2015. postala je i predsjednica Hellenic Society for Environmental Law. Naime, osim velike ljubavi prema životinjama, Sakellaropoulou je osjetljiva i prema okolišu.

U javnosti je poznata kao velika borkinja za okoliš te s tim ciljem zagovara revolucionarno zakonodavstvo u kojem se trebaju poznavati granice između zaštite okoliša i razvoja.

Radila je na slučajevima koji se tiču okoliša, poput preusmjeravanja rijeke Acheloos u Tesaliji i očuvanja povijesnih izbjegličkih zgrada na aveniji Alexandras. 

Predsjednica Državnog vijeća

Dana 17. listopada 2018. godine imenovana je predsjednicom Državnog vijeća i na tom je mjestu ostala do 11. veljače 2020. godine. Tom prilikom bila je prva žena na čelu Državnog vijeća kada je Siriza vladala državom.

Do sada je skupila iskustvo u poučavanju, a također je bila i konzultant u Ministarstvu vanjskih poslova, kao i službenica sindikata sudaca.

Napisala je nekoliko članaka i eseja o pitanjima ustavnog prava i prava zaštite okoliša te tečno govori engleski i francuski jezik.

Prva žena predsjednica Grčke

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis nominirao ju je za nestranačkog kandidata u predsjedničkoj utrci, a otpočetka je uživala veliku podršku zastupnika u parlamentu. Tom prigodom je izjavio: “Došao je trenutak da se Grčka otvori prema budućnosti”.

Tu odluku podržale su i konzervativna i oporbena stranka ističući kako je Katerina Sakellaropoulou iznimna sutkinja i borbena zagovarateljica ljudskih prava.

Parlament je 22. siječnja 2020. godine izabrao prvu ženu predsjednicu Republike Grčke, a Katerina Sakellaropoulou dobila je 261 glas od ukupno njih 300.

Podržale su je vladajuća stranka New Democracy party, lijeva radikalna stranka pod nazivom Radical Coalition of the Left (Syriza) party i Center-left Movement for Change alliance.

Prisegnula je pred Parlamentom 13. ožujka 2020. godine, a dužnost je preuzela sljedeći dan. Prema grčkom Ustavu, grčki predsjednik bira se na mandat od pet godina i može biti ponovno biran još samo jednom.

Zanimljivo je za spomenuti da je do nominacije za predsjednika bila aktivna korisnica društvenih mreža.

Nakon izbora, šefica Europske komisije Ursula von der Leyen čestitala je Sakellaropoulou rekavši da Grčka “napreduje prema novoj eri jednakosti”.

Iako je njezina karijera u grčkom pravosuđu duga desetljećima, Sakellaropoulou se na neki način smatra političkim autsajderom i nije sudionica niti jedne političke stranke.

Politologinja Stella Ladi istaknula je da je Sakellaropoulou tijekom svoje pravosudne karijere uvijek više naginjala ravnoteži nego sukobima. “A upravo je taj stav posebno važan za predsjednički ured”, izjavila je politička stručnjakinja.

Privatni život

Katerina je razvedena i ima kćer Niovi. Trenutno živi sa svojim partnerom, Pavlosom Kotsonisom, koji se pridružio Državnom vijeću kao pomoćni sudac 1981. godine. Godine 2010. dao je ostavku na mjesto vijećnika i nakon toga radio kao pravni savjetnik odvjetničke tvrtke u Bruxellesu do 15. siječnja 2020. godine.

Foto: Prachatai/Flickr

Nastavite čitati