Marija Kalinić: Važno je imati nekoga na koga se možeš osloniti - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
marija-kalinic

Marija Kalinić: Važno je imati nekoga na koga se možeš osloniti

Dugogodišnju mentoricu u projektu “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama”, Mariju Kalinić, usrećuje i ispunjava to što nekome može olakšati jedan period života, bilo da se radi o početku karijere ili prekretnici. Mariji će ovo biti peti ciklus mentorstva, što dovoljno govori o tome koliko je posvećena toj namjeri.

Prije šest godina pokrenut je projekt u suradnji časopisa Zaposlena i Večernjeg lista, a svake godine njegovu vrijednost obogate uspješne mentorice koje ulažu svoje znanje, iskustvo, vrijeme i energiju kako bi pomogle onima koji se prijave za pomoć. Mentorica pruža mentijki priliku da uči iz prve ruke, stječe praktična iskustva i usavršava svoje vještine što može ubrzati proces učenja i pomoći mentijki da postigne svoje ciljeve brže. Mentorica pomaže mentijki u razvoju emocionalne inteligencije, samosvijesti i donošenju životnih odluka. Mentorstvo često uključuje povezivanje s ljudima u industriji ili zajednici. Rad s mentoricom često pomaže mentijki da razvije veće samopouzdanje. Osjećaj podrške i vodstva može pomoći mentijki da se suoči s izazovima i rizicima, ne samo na poslu nego i u životu.

Iz projekta su u posljednjih pet godina izašle mnoge zadovoljne mentijke koje su uz pomoć iskusnih mentorica uspjele spoznati što žele u svojoj profesionalnoj karijeri, koje su uspjele promijeniti svoje radno mjesto i napredovati kako u poslovnoj tako i u privatnoj sferi.

Marija Kalinić svjesna je dobrobiti ovog projekta zbog čega s ponosom nosi titulu mentorice s ostalih četrnaest uspješnih žena u Hrvatskoj. Marija je direktorica i vlasnica tvrtke za savjetovanje ESM – EPPUR SI MUOVE, sa sjedištem u Zagrebu, specijalizirane za poslovne edukacije, razvoj i implementaciju sustava upravljanja ljudskim potencijalima, te razvoj potencijala pojedinaca. Nakon trideset godina rada u velikim korporacijama kao voditeljica odjela ljudskih resursa, te mnogo iskustva u edukaciji, Marija je osmislila i poseban program pod nazivom GROWTH MIDNSET kroz koji pomaže ljudima da naprave promjene u svojim životima, kako u poslu tako i privatno.

Zašto je, po vama, mentorstvo toliko važno u izgradnji karijere?

Puno je lakše kada imaš nekoga koga možeš pitati što te zanima, nekoga tko je već prošao isti put kojim ti kaniš ići. Čak i ne mora taj put biti isti, ima tu različitih profesija i načina kako doći do cilja, ali dobar je osjećaj kada imaš nekoga s kime svoje ideje možeš podijeliti i konzultirati se u kojem ih smjeru razvijati.

Jeste li vi imali mentore tijekom izgradnje svoje karijere?

Nisam nikad imala službenu mentoricu, ali su mi u karijeri pomogli razgovori s određenim osobama koje su me inspirirale u nekim kritičnim situacijama. Nedavno sam dogovorila mentorstvo s jednom svojom kolegicom, čiji rad i iskustvo jako cijenim i koja je spremno prihvatila moju molbu da mi bude mentorica. Jako sam joj zahvalna na tome i baš se veselim toj suradnji.

Možete li izdvojiti mentijku na koju ste posebno ponosni?

Jako sam ponosna na sve svoje mentijke, koje su različitih profesija, životnih faza i izazova. Svaka je imala svoje razloge i motive sudjelovanja u ovom projektu, koji im je pružio to što im je trebalo. Prva je bila liječnica, dr. Branimira Pašalić, s kojom sam još uvijek u prijateljskim i poslovnim odnosima. Ja sam njezina pacijentica, a ona moja klijentica. Druga je bila Nensi Blažević, naša poznata novinarka, a danas sveučilišna profesorica, kojoj je u tom trenutku samo trebao netko da je sasluša i pomogne joj u donošenju nekih odluka. Naša suradnja je prerasla u jedno divno prijateljstvo, a u naša druženja čak uvodimo i naše kćeri, koje su sličnih godina i životnih faza. Moja treća mentijka je bila Antonija Mastelić, ravnateljica osnovne škole u Karlovcu, koja je tada bila u jednoj specifičnoj životnoj situaciji, koja ju je motivirala da se prijavi. I moja posljednja mentijka, Valentina Bukal, mlada inženjerka koja je bila u posebnoj životnoj fazi – poslovnoj i privatnoj. Fascinira me koliko je toga napravila – poslovno i privatno, u tih pola godine naše suradnje. To samo znači da je ona zapravo bila spremna na to, ali joj je trebao, kako ja kažem, “poguranac”. Sve su ovo primjeri koji govore kako u svim profesijama i životnim dobima postoji potreba za mentorstvom, a ovaj izvrsni projekt to i dokazuje.

Što mislite da mentijkama najviše daje vjetar u leđa?

Važno je da verbaliziraju svoje probleme, nekada kada si sam u svemu tome nisi ni svjestan s čime se sve nosiš, a kada podijeliš probleme s nekime, kada to zapravo izgovoriš naglas, dogodi se promjena. Jer drugačije je kada imaš mentoricu za koju znaš da te sluša i da će ti pomoći te probleme definirati i pokušati riješiti. Važno je imati nekoga na koga se možeš osloniti.

Prijave za program kreću krajem siječnja, a program traje od sredine ožujka do sredine rujna te će se u tom će periodu mentorice i mentijke nalaziti jedan na jedan, dok će se jednom mjesečno održavati zajednički sastanci svih mentorica i mentijki. Prijaviti se može svaka žena koja je u radnom odnosu i koja želi mentorsku podršku. Prvi puta ove godine omogućit ćemo program za studentice završnih godina studija koje se mogu prijaviti. Njima će biti dodijeljene mentorice regrutirane iz redova bivših mentjki. Veliki broj mentijki po završetku programa dobije želju postati mentorica, to im je ove godine i omogućeno, da mogu ono naučeno dijeliti s mlađim i manje iskusnijim kolegicama kojima bi dobro došla pomoć, što je i suština mentorstva.

Autor: Sara Dakić, Foto: Pixsell