Matera: od grada sramote do prijestolnice kulture - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Matera: od grada sramote do prijestolnice kulture

Piše: Antonia Kulić

„Još nikada nisam vidio takvu sliku bijede”, zapisao je autor, slikar i liječnik Carlo Levi o Materi u svom romanu „Krist se zaustavio u Eboliju” (1945.)   Tokom pedestih godina 20. stoljeća Matera je bila mjesto siromaštva, bolesti i visoke stope smrtnosti, što nije začuđujuće jer su ljudi živjeli u špiljama bez vode, struje i kanalizacije. Često su ovaj grad nazivali sramotom Italije.

Sigurno se sad pitate kako je ovaj grad danas mnogima omiljena turistička destinacija Italije. Naime, od 1993. Matera se nalazi na popisu UNESCO-ove zaštićene svjetske baštine, čime su se mnoge špilje pretvorile u elegantne hotele i restorane. Isto tako, ovo je jedan od najstarijih gradova u Europi, što Materu čini povijesno i kulturno obogaćenim mjestom. U nastavku vam donosimo savjete, što raditi, gdje odsjesti i što jesti u ovom zaista jedinstvenom gradu.

Kako doći do Matere?

Matera se nalazi u južnom dijelu Italije, u maloj regiji Basilicata. Zbog uskih ulica iz zabrane parkinga u centru grada, savjetujemo vam da se u ovu avanturu uputite autobusom ili vlakom koji voze iz svih iz svih većih gradova u Italiji. Ukoliko želite doći što prije, kao polazišnu točku vam preporučujemo grad Bari. Za simboličnih pet eura u jednom smjeru, u Materu ćete stići za samo sat i pol vremena.

Grad obiđite šetajući

Ukoliko želite istražiti sve čari grada, obucite najuodbnije cipele i prošećite. Matera je kontrastno mjesto gdje ćete s jedne strane imati priliku diviti se eleganciji novoizgradnje, gracioznim palačama i baroknim crkvama, te s druge strane u drevnim četvrtima poznate pod nazivom Sassi, nastale iz stijena.

Najpoznatije četvrti su Sasso Barisano i Sasso Caveoso u kojima ćete jednostavno uživati, lutajući labirintom uskih uličica, hodajući po neravnim kamenim stubištima. Istraživajući ćete zasigurno imati priliku vidjeti sićušna dvorišta ukrašena loncima s cvijećem i pećinske crkve. Upravo ove četvrti kriju povijest još iz doba paleolitika. Iako je većina špilja pretvorena u restorane i barove, na rubu grada, u Sasso Caveoso, nalaze se nenaseljene špilje u kojima ćete dobiti osjećaj kakav je bio život ovdje prije mnogo godina, što čini Materu jednim od najunikatnijih mjesta u Italiji.

Što posjetiti u Materi?

Kako je Materja jedno od najstarijih naseljenih mjesta u povijesti, preporučamo vam da posjetite špilju Casa Grotta di Vico Solitario gdje ćete imati priliku vidjeti kako je izgledao život prosjećne obitelji tijekom 18. stoljeća.

Nadalje, crkve u Materi nalaze se unutar stijena, a većina datira još iz srednjeg vijeka.  U srcu grada nalazi se veličanstvena katedrala iz 13. stoljeća, San Pietro Caveoso. Najpoznatiji muzej jest Musma obogaćen brojnim modernim skulpturama u šupljinama i špiljama pećinske palače iz 17. stoljeća.  Ulaznice za navedene sadržaje kreću se od  po cijeni 3 do 5 eura.

Zbog specifičnog izgleda, Matera je omiljeno mjesto za snimanje brojnih religijskih filmova i često ju se naziva „drugi Betlehem“. Zasigurno, među poznatijim filmovima koji su snimani jest Pasija u režiji Mel Gibsona.

Gdje odsjesti u Materi?

Nautentičnije atmosfersko mjesto za boravak u Materi su špiljski pansioni i hoteli. Među pansionima ističe se La Corte dei Pastori koji ima zaista nevjerojatnu lokaciju tik uz crkvu San Pietro Caveoso, s prekrasnim pogledom na pećinska naselja (Sasso). 

Najposjećeniji hotel jest Matera, a jedinstveno iskustvo spavanja u špilji nudi i Hotel Sassi. Tađer se ističu i hotel L’Hotel In Pietra, smješten u bivšem samostanu iz 13. Stoljeća, kao hotel Il Belvedere, koji se nalazi se na dva kata i time gostu pruža pogled koji će vas ostaviti bez daha.

Ukoliko želite smještaj s pet zvijezdica, luksuzni hotel Palazzo del Duca smješten na najvišem vrhu Sassi, bit će idealan za vas. Nadalje, bogate aktivnosti poput podzemnih toplica u rimskom stilu, bazenom na krovu, nudi Palazzo Gattini.

Gdje jesti u Materi

Hrana u Materi tipično je talijanska, sa određenim lokalnim delikatesama i pregršt sezonskog povrća. Ono što morate probati jest tradicionalno pripremljeni kruh, navodno najbolji u Italiji, janjetinu s ražnja, pregršt domaće tjestenine  orecchiette i naravno lokalno crno vino sorte aglianico.

Ukoliko ste ljubitelj suvremene kuhinje, restoran Francesca će vas oduševiti sa svojom kreativnošću i inovativnosti. Torta od tikvica, pire od fava graha s cikorijom, melanzana parmigiana i smokve punjene riccotom, mentom i narančom, samo su neka od vrhunskih jela ovog restorana.

Jedinstveno iskustvo uživanja u jelima u restauriranoj palači iz 18. Stoljeća, nudi restoran Dimora Ulmo, koji koriste isključivo sastojke s okolnih farmi. Ono što obavezno morate probati jest čuvena carpiata s bakalarom, jedno od najpoznatijih jela u Matari.

Poklonike tradicionalne talijanske hrane oduševit će Trattoria del Caveoso s velikom ponudom tjestenine i vrhunskih kruhova.

Nastavite čitati