Naučite pripremati jednostavne obroke po receptima low carb prehrane
Sadržaj portala
Željka Maras

Naučite pripremati jednostavne obroke po receptima low carb prehrane

Mnogi od nas svjesni su da prehrana s manje ugljikohidrata pomaže održavati željenu liniju, ali nikako da u svakodnevnom rasporedu uspijemo naći vremena i volje maknuti se od uobičajenih prehrambenih obrazaca – poput doručka u pekarnici, tjestenine za ručak i sendviča za brzu večeru.

No, samo su neki svjesni da je prehrana bogata ugljikohidratima i šećerima puna glukoznih šiljaka koji zapravo uzrokuju češću i veću glad i otežavaju postizanje dobrog izgleda i tjelesne ravnoteže.

Ako trebate onaj jedan poticaj koji će vas pomaknuti s mrtve točke, imate sreće jer kako promijeniti svoju prehranu, zdravlje pa i život nabolje možete saznati i utvrditi već ovoga mjeseca na radionicama Željke Maras koje će se održati 16. i 22. 11. s početkom u 17 sati – i to u jedinstvenom fine dining restoranskom konceptu MM Kantine (Ilica 424).

MM Kantina elegantni je showroom ugledne tvrtke MM Selekcija, koja posljednjih 20 godina vrhunske restorane u regiji opskrbljuje najboljim namirnicama iz cijelog svijeta: od francuskih sireva i kamenica preko japanske govedine do sicilijanskih kozica gambero rosso i španjolske plavorepe tune.

Željka Maras je poduzetnica, spisateljica i osnivačica brenda Jedem doma, koja za sebe kaže da je po vokaciju u prvom redu gurman. Low carb prehranu počela je primjenjivati kada je i kod sebe primijetila hormonalnu neravnotežu, anksioznost i visok tlak.

„Radeći u Jedem doma susrela sam se brojim prehrambenim navikama svojih klijenata, od vegetarijanstva i makrobiotike preko keta i low carba do alkalne prehrane, ali ja osobno nisam imala pretjerani motiv da se maknem s utabanog puta mainstream prehrane. Generalno, bila sam zdrava“ kaže.

To je mislila sve dok nije pročitala knjigu „Glukozna revolucija“ Jessie Inchauspe, čiji je partner izdavač u Hrvatskoj Željkin poslovni partner Cidrani.

Nakon što je kod sebe prepoznala simptome pretjerane konzumacije glukoze i sama počela primjenjivati low carb prehranu Željka je prepoznala njezine dobrobiti i postala je velika zagovornica i promotorica ovog jednostavnog i lako primjenjivog, a blagotvornog načina prehrane – koji sada želi prenijeti svima onima koji nužno trebaju taj mali a veliki poticaj u životu.

Kad je počela istraživati recepte u kojima nema tjestenine, riže, žitarica, brašna, kruha, peciva, niti šećera, iznenadila se kad je vidjela da dvije omiljene nacionalne kuhinje svih svjetskih foodieja, talijanska i francuska, originalno uključuju hrpu recepata koji se mogu svesti pod low carb prehranu.

Željka će na radionici objasniti temeljne principe „glukozne revolucije“, na koji način kombinirati namirnice da bi izbjegli skokove glukoze u krvi tijekom dana te zašto je to važnije od brojenja kalorija.

Polaznici će učiti pripremati čak 12 low-carb jela iz bogatog fundusa talijanske i francuske gastronomske tradicije – za koje ne treba više od 15 minuta pripreme pa tako mogu biti obroci za svako doba dana – ali i priliku degustirati vina iz bogate MM Selekcije, te kupiti vrhunske namirnice namijenjene luksuznim restoranima koje se ne mogu kupiti u slobodnoj prodaji.

LCHF  (low carb, high fat) prehrana sa smanjenim udjelom ugljikohidrata, a s visokim udjelom masti možda ne odgovara svakome, ali ako pokušavate smršavjeti ali vam je to jako teško postići, ako vam se suvišni kilogrami talože oko struka, tijekom dana doživljavate ekstremne napadaje gladi i žudite za slatkim, ako ste depresivni i anksiozni, patite od PMS-a, peri menopauze ili simptoma inzulinske rezistencije – onda definitivno trebate razmisliti o tome da pokušate s promjenom“ kaže Željka.

Najpoznatiji, izravni rezultat ovog režima prehrane je mršavljenje, čak i bez opsesivne brige o količini hrane koja se pojede. Ta temeljna prednost low carb pristupa prehrani proizlazi iz smanjene potrebe za inzulinom, kritičnim hormonom sa snažnim anaboličkim djelovanjem koji  inače „čuva“ masno tkivo.

Visoke razine inzulina se povezuju i sa stanjem upale, ali i manjim osjećajem sitosti. Dobre vijesti su da se LHCF prehranom  stabilizira glikemija pa se tako smanjuje i žudnja za slatkim i napadaji gladi, što zajedno ima pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje.

„Na radionici nećemo propagirati low carb kao definitivno određenje, nego dati upute kako da u svoju svakodnevnu prehranu uvrstite jednostavne trikove koji će izravnati glukoznu krivulju, čak i ako jedete pržene krumpiriće, čokoladne muffine i pizze. Low carb nije samo meso i salata, kako se često misli, ima tu vrlo interesantnih recepata, pa čak i onih za deserte“, kaže Željka pa dodaje: „Nagli skokovi glukoze u krvi nisu uzrok samo brzog umaranja, nego i puno ozbiljnijih bolesti. Učit ćemo kako optimizirati razinu glukoze u krvi, a da pritom i dalje uživate u hrani koju volite jesti.”

Stoga, ako imate potrebu promijeniti svoju prehranu i svoj život nabolje jednim jednostavnim potezom – požurite se prijaviti na radionicu putem portala Jedem doma.

Nastavite čitati