Poslovi na pola radnog vremena koji su dobro plaćeni - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
zena-pise-u-biljeznicu-i-trazi-poslove-na-pola-radnog-vremena

Poslovi na pola radnog vremena koji su dobro plaćeni

Poslovi na pola radnog vremena ili poslovi na nepuno radno vrijeme često se odrađuju s ciljem obogaćivanja kućnog budžeta ili jednostavno nemogućnosti rada na puno radno vrijeme. Danas je sve više onih koji se odlučuju na takav način rada iz različitih razloga.

Neki se osjećaju iscrpljeno i pod burnoutom, daju otkaz i odluče prepoloviti količinu posla kako bi im život u konačnici bio ispunjen i manje stresan. Na rad na nepuno radno vrijeme često se odlučuju i mlade majke koje se žele još neko vrijeme posvetiti djeci ili oni koji uz posao završavaju fakultete. Također, postoje i oni koji su u procesu traženja posla na puno radno vrijeme, a dok se to ne dogodi, njihove potrebe zadovoljit će i poslovi na pola radnog vremena koji su dobro plaćeni.

Istraživanja govore da u cijelom svijetu zaposlenost na pola radnog vremena raste iz godine u godinu, a glavni razlozi takvog načina rada su, kažu istraživanja, briga za vlastito zdravlje i briga za djecu. Treći razlog je nemogućnost zaposlenja na puno radno vrijeme.

Stoga, ako ste i vi jedni od onih koji traže poslove na pola radnog vremena, u nastavku smo sastavili popis dobro plaćenih poslova. Naravno, konačna plaća ovisi o znanju i iskustvu pojedinog posla pa imajte na umu da plaće mogu varirati.

Prednosti rada na pola radnog vremena

Gotovo ćete u svakoj industriji pronaći posao koji ćete moći raditi na pola radnog vremena, odnosno na nepuno radno vrijeme. Glavne prednosti takvog načina rada su fleksibilnost, obično se takvi poslovi mogu obavljati od kuće ili iz bilo kojeg drugog grada i države, a i radno vrijeme je u većini slučajeva prilagođeno vama i vašim preostalim obvezama. Drugim riječima, bitno je jedino da se posao odradi.

Jedna od glavnih prednosti rada na pola radnog vremena je u slučajevima kada želite preusmjeriti svoju karijeru u neku drugu industriji. Tada vam upravo rad na nepuno radno vrijeme može pomoći da spoznate je li taj posao za vas i biste li ga htjeli raditi na puno radno vrijeme.

Popis poslova koje možete raditi na pola radnog vremena

U nastavku donosimo popis aktualnih poslova na pola radnog vremena uz koje možete ostvariti dobra primanja.

1. Pisac / novinar

Kao pisac bilo koje vrste možete stvarati komunikacijske materijale: tiskane, online ili oboje. Sadržaji kraćih oblika mogu uključivati objave na društvenim mrežama ili duže članke na blogu mrežnih stranica, različite članke, sadržaj na mrežnim stranicama, biltene, izvješća pa čak i knjige.

Ako se odlučite za ovaj posao, možda će vam biti dodijeljena tema ili ćete moći iznijeti vlastite ideje. Bez obzira na to, kao pisac možete odrađivati i intervjue, različita istraživanja te rad s urednikom.

Neki pisci specijalizirali su se za određenu temu ili oblik – na primjer, pisac ili novinar koji istražuje i obrađuje znanstvene ili financijske teme, sportski novinar ili novinar kojeg izvještava o temama u kulturi. Postoje i oni koji obrađuju više tema, odnosno specijalizirali su se za više područja.

Velik broj medijskih tvrtki nudi poslove koje možete obavljati s pola radnog vremena i to remote – izvan ureda, odnosno od kuće.

Na kraju, nemojte se ograničavati na medije jer mnoge organizacije – od neprofitnih do financijskih institucija – također trebaju pisce. Poslovi na pola radnog vremena u ovom području jako su popularni pa imajte na umu da će i konkurencija biti veća.

2. Pomagač/ica u učenju ili učitelj/ica

Pomagač/ica u učenju ili učitelj/ica pomaže učenicima ili studentima, djeci ili odraslima, naučiti predmet ili vještinu. Tema može varirati od osnovnih predmeta kao što su matematika, hrvatski ili strani jezik koji često učitelji odrađuju na instrukcijama do sadržaja visoke razine kao što je fizika na fakultetskoj razini.

Instrukcije se obično odvijaju nakon radnog vremena/škole ili vikendom. Posao instruktora mogu osim učitelja i profesora odrađivati i studenti viših godina koji svoje obrazovanje bruse kroz određenu tematiku, odnosno predmet. Potrebno je duboko poznavanje predmeta koji predaju, a naravno sve ovisi i o tome za koji razred su učenicima potrebne instrukcije.

3. Stručnjak za marketing

Marketinški stručnjak odgovoran je za promociju ili prodaju proizvoda ili usluga novim ili postojećim kupcima koji mogu biti pojedinci ili tvrtke. Specijalnosti uključuju marketing e-mailom, istraživanje tržišta, društvene medije, pisanje SEO optimiziranih članaka, e-trgovinu i marketing tražilica (SEM).

No, posao se u osnovi usredotočuje na razumijevanje ciljane publike i na znanje kako doprijeti do njih i uvjeriti ih da kupe proizvod ili uslugu. Za ovaj posao možda će vam trebati dodiplomski studij marketinga, komunikacija ili čak novinarstva iako u posljednje vrijeme postoji jako puno edukacija kroz koje možete dobiti potrebno znanje.

Tvrtke ponekad angažiraju stručnjake za marketing na pola radnog vremena kako bi pomogle u određenim kampanjama ili pružile stručnost u određenoj vrsti marketinga.

4. Grafički dizajner

Grafički dizajner stvara ilustracije, grafike i druge vizualne koncepte i sadržaje. Projekti mogu varirati od kratkoročnih poput izrada letaka koji treba biti vizualno privlačan do velikih projekata poput knjige ili časopisa.

Fakultetska diploma za razvoj potrebnih vještina nije presudna, a posao se može naučiti kroz različite akademije i edukacije.

Grafički dizajneri s nepunim radnim vremenom mogu raditi s jednom tvrtkom ili s mnogo klijenata na projektu kao dio agencije ili kao slobodnjaci, ali obično trebaju imati više iskustva i dobru bazu klijenata prije nego što krenu u samostalni posao.

5. Trener tjelovježbe ili instruktor fitnesa

Instruktori fitnessa rade s pojedincima ili grupama kako bi im pomogli u skupljanju kondicije, izrade ciljanih vježbi koje su klijentu potrebne ili mršavljenja. Mogu raditi s različitim dobnim skupinama i razinama iskustva te poučavati različite vrste sportova, poput kickboxinga, joge, HIIT-a, pilatesa ili spina, ovisno o njihovom iskustvu i obrazovanju.

Instruktori obično drže nastavu ili treniraju klijente na pola radnog vremena u teretanama, studijima, kampovima, društvenim centrima i na drugim lokacijama. Također, možete raditi kao neovisni trener izravno s klijentima, raspoređujući termine.

Sve je više trenera koji ovu vrstu posla odrađuje online. Obično se radi o izradi različitih vrsta vježbi, a neki surađuju i s nutricionistima i psihoterapeutima kako bi imali sveobuhvatnu podršku.

6. Terapeut za masažu

Terapeut za masažu radi s klijentima kako bi im pomogao ukloniti ili smanjiti bolove u mišićima, pružio opuštanje i bolji životni stil. Terapeut može raditi s različitim klijentima u različitim okruženjima, od toplica do liječničkih ordinacija i bolnica pa do privatnih ordinacija.

Postoje i mogućnosti da se usredotočite i na uže područje poput sportske masaže. Ovisno o radnom mjestu, masažni terapeut većinom može raditi u smjenama ili prema rasporedu s klijentima, ali često postoji fleksibilnost u radnom vremenu što je veliki plus kod organizacije privatnog i poslovnog života.

7. Agent za prodaju osiguranja

Agent za prodaju osiguranja prodaje police potencijalnim kupcima. Police umanjuju određene vrste rizika, a u ponudi su obično životno osiguranje, dodatno zdravstveno osiguranje, putno osiguranje, osiguranje imovine, automobila pa čak i kućnih ljubimaca.

Kao i većina ostalih prodajnih poslova i ovaj posao zahtijeva svakodnevne razgovore s ljudima, razumijevanje njihovih potreba i u konačnici prodaju police prema njihovim mogućnostima.

Položaj može varirati od rada u pozivnom centru do primanja poziva kod kuće do osobnog susreta s klijentima. U ovom poslu postoji fleksibilnost oko rada od kuće, osobito ako posao obavljate putem telefona ili radite na pola radnog vremena.

8. Izvršni pomoćnik

Kao pomoćnik možete obavljati administrativne poslove u uredu i izvan njega, poput upravljanja rasporedima, zakazivanja sastanaka, plaćanja troškova, uvođenje posjetitelja, javljanja na telefon i obavljanja drugih administrativnih zadataka.

Ali izvršni pomoćnik, koji obično radi za jednu ili više osoba u tvrtki, također može raditi na višoj razini, uključujući obavljanje različitih istraživanje, izradu prodajnih materijala i prikupljanje drugih važnih informacija za jednog ili više rukovoditelja.

Obično što je direktor za kojeg radite na višem položaju, to je veća plaća. Poslodavci obično traže iskustvo ili diplomu u marketingu ili računovodstvu, osobito ako kandidat nema prethodnog iskustva. Postoje i mnoge mogućnosti za odrađivanje poslova virtualnog asistenta.

9. Računovođa

Računovođa priprema, pregledava i arhivira financijske dokumente te održava i organizira detaljne porezne i druge evidencije. U nekim slučajevima, oni također mogu uzeti u obzir poslovne odluke ili predložiti strategije za smanjenje troškova ili povećanje prihoda. Mogu raditi za pojedince koji imaju složene financijske potrebe ili veće organizacije, bilo u tvrtki ili u računovodstvenoj tvrtki koja radi s više vanjskih klijenata.

Mnogi računovođe rade puno radno vrijeme, ali manjim tvrtkama može biti potrebna samo u određenim razdobljima ili na kraju svakog tromjesečja. Također možete tražiti više klijenata kao nezavisni računovođa radeći na pola radnog vremena.

10. Agent za nekretnine

Agent za nekretnine pomaže klijentima prodati, kupiti ili iznajmiti nekretninu. To može uključivati kuću, stan, stambenu zgradu ili komercijalnu imovinu (i možda industrijsku ili poljoprivrednu imovinu).

Agenti prate što je na tržištu, pokazuju nekretnine, olakšavaju interakcije i pregovore između strana i pomažu klijentima da dovrše relevantnu papirologiju i dobiju evidenciju za sklapanje poslova. Također, prate trendove na tržištu kako bi mogli savjetovati o tome koliko bi nekretnina mogla vrijediti.

Agenti za nekretnine često rade po svom rasporedu dogovarajući ga s klijentima, ali također imaju i veliku fleksibilnost u određivanju vlastitog rasporeda.

11. Pomoćnik liječnika

Pomoćnik liječnika može raditi u različitim medicinskim okruženjima, uključujući bolnice i ambulante, i može dijagnosticirati i liječiti pacijente, kao i pomagati liječnicima i drugim medicinskim stručnjacima.

On može surađivati s liječnikom tijekom operacije, pomoći pacijentu u planiranju liječenja, naručiti obavljanje testova i nositi se s dugim popisom odgovornosti. Može raditi u hitnoj medicini, kirurgiji, traumi, pomagati transplantacijskom timu, obiteljskoj medicini, pedijatriji i drugim specijalnostima. Spomenuto znači da možete odabrati područje zdravstvene skrbi koje vas zanima.

Iako većina pomoćnika liječnika radi puno radno vrijeme, manje ordinacije mogu koristiti pomoćnika sa skraćenim radnim vremenom, a ponekad veće klinike i bolnice zahtijevaju samo rad u smjenama sa skraćenim radnim vremenom (ali imajte na umu da te smjene mogu biti preko noći ili vikendom).

12. Računalni programer

Računalni programer danas je jedno od najtraženijih zanimanja. Programeri su obično specijalizirani za određeno područje, a prilikom obavljanja poslova često rade kompleksne zadatke. S obzirom na znanje i iskustvo varira i njihova plaća. Osim što rade na aplikacijama, ispisuju kodove, oni testiraju i popravljaju pogreške.

Neke tvrtke zapošljavaju programere na nepuno radno vrijeme, možete raditi honorarno uz posao na puno radno vrijeme ili čak otvoriti svoju tvrtku.

13. Programer softvera

Programer softvera dizajnira aplikacije i programe. Za razliku od programera, koji obično izvršavaju plan ili optimiziraju program, programeri su više uključeni u kreativne ideje i rješavanje problema kada je aplikacija u ranoj fazi. Oni mogu analizirati potrebe korisnika, razmišljati o načinima rješavanja tih potreba putem značajke aplikacije ili programa, dizajnirati različite elemente tog softvera, postaviti različite dijelove projekta koje programeri trebaju izvršiti i rukovati dokumentacijom.

Programer potencijalno može raditi na daljinu i na pola radnog vremena – što ovisi o kontekstu i opsegu i količini posla. Programeri ponekad mogu raditi i fleksibilno, odnosno prilagoditi si privatne i poslovne obveze.

14. Pomoćni radni terapeut

Kada je nekome potrebna pomoć kod obavljanja svakodnevnih zadataka zbog ozljede, bolesti, boli i/ili invaliditeta, pomoćni radni terapeut mu pomaže prilagoditi svoje kretanje i ponašanje kako bi učinkovitije upravljao tim zadacima.

Oni se mogu usredotočiti na pomaganje ljudima u obavljanju poslovnih zadataka ili na jednostavno ustajanje iz kreveta i odijevanje. Pomoćni radni terapeut može raditi u nečijem domu ili u profesionalnom okruženju poput bolnice ili škole.

Mogućnosti za skraćeno radno vrijeme su dostupne ako škola treba pomoć samo za nekoliko djece, pomoćni radni terapeut će možda moći raditi samo skraćeno radno vrijeme. Baš poput nekih drugih medicinskih stručnjaka na ovom popisu i oni će također moći upravljati vlastitim poslom i odrediti svoje radno vrijeme.

15. Fizioterapeut

Fizioterapeut pomaže ljudima kod bolje pokretljivosti i umanjenja bolova nastalih zbog ozljeda, oštećenja prilikom određenih bolesti poput moždanog udara ili tijekom oporavka nakon provedenih operacija kralježnice, koljena i ostalog.

Mogu raditi s različitim pacijentima – od starijih osoba do profesionalnih sportaša – gdje god se ti pacijenti nalaze, od staračkih domova, bolnica do ambulantnih okruženja poput sportskih timova ili klinika za fizikalnu terapiju.

Mogu raditi puno radno vrijeme ili na pola radnog vremena, navečer i vikendom ili kombinirano.16. Dentalni asistent

Dentalni asistent pomaže stomatologu u čišćenju zuba, procjeni pacijenata ima li problema sa zubima i bolestima desni te u komuniciranju najboljih praksi za oralno zdravlje.

Dentalni asistent često komunicira s pacijentima češće od stomatologa, što znači da su mu također potrebne snažne komunikacije vještine i vještine koje uključuju bolje balansiranje međuljudskim odnosima.

17. Defektolog

Defektolog ili logoped pomaže i djeci i odraslima s problemima komunikacije. Rade s pacijentima koji imaju poremećaje govora, jezika, gutanja ili druge komunikacijske poremećaje, koji mogu biti posljedica moždanog udara, gubitka sluha, zaostajanja u razvoju, Parkinsonove bolesti, autizma ili drugih uzroka.

Neki logopedi rade u školama, prije ili poslije škole, kao i tijekom slobodnih sati. Drugi rade u bolnicama, centrima za nemoćne, privatnim ordinacijama i udrugama. Poslovi na pola radnog vremena u ovom području su također česti.

18. Prevoditelj ili tumač

Prevoditelji i tumači prevode s jednog jezika na drugi — prevoditelji putem pisane riječi, a tumači putem govornih jezika. Oni mogu pomoći pacijentima koji ne govore određeni jezik u bolnici, raditi za televizijske kuće ili na mjestima okupljanja onih koji govore različite jezike. Također, mogu prevoditi pisani rad kao što je priručnik ili knjiga s jednog jezika na drugi.

Neophodno je imati duboko znanje i potpunu tečnost jezika – bez obzira na to jeste li diplomirali strani jezik na fakultetu ili na neki drugi način stekli kompetenciju. Mnogi prevoditelji mogu raditi na daljinu. Oni koji su samozaposleni obično imaju fleksibilno radno vrijeme.

19. Savjetnici za mentalno zdravlje

Savjetnici za mentalno zdravlje pomažu u liječenju ljudi koji pate od ovisnosti, poremećaja ponašanja ili drugih stanja mentalnog zdravlja, kao što su tjeskoba ili depresija. Mogu raditi u velikom broju različitih okruženja, uključujući centre za mentalno zdravlje, klinike, bolnice, škole ili u privatnoj praksi.

Postoje mnogi slučajevi u kojima savjetnici mogu raditi skraćeno radno vrijeme ili prema potrebi.

20. Voditelji usluga prehrane

Ukratko, voditelji usluga prehrane upravljaju svakodnevnim poslovima restorana ili drugih organizacija koje pripremaju i poslužuju hranu i piće. No, njihove odgovornosti mogu uvelike varirati – od raspoređivanja radnika do poštivanja propisa o sigurnosti hrane do rješavanja pritužbi kupaca do održavanja operativnog proračuna ili do naručivanja zaliha.

Spomenuti voditelji postoje u restoranima, barovima, hotelima, školskim kantinama, bolnicama i drugim tvrtkama. Radno vrijeme može biti puno ili nepuno, prilično je fleksibilno, ali može uključivati noći, vikende i praznike.

21. Medicinske sestre

Postoji stalna potreba za medicinskim sestrama i ovo zanimanje je definitivno u porastu. Medicinske sestre pomažu koordinirati brigu o pacijentima, što može uključivati uzimanje povijesti bolesti pacijenata, educiranje o njihovoj skrbi, izdavanje lijekova, vođenje medicinske dokumentacije i komunikaciju s liječnicima i drugim medicinskim službenicima. Blisko surađuju s liječnicima u provedbi planova liječenja, obavljanju pregleda i praćenju oporavka pacijenata.

Posao je dostupan u bolnicama, liječničkim ordinacijama, ambulantama, ustanovama za kućnu njegu, školama i staračkim domovima. Obično su dostupni različiti rasporedi budući da su medicinske sestre često potrebne 24 sata dnevno.

Poslovi na pola radnog vremena – kako ih pronaći

Iako su sve popularniji, poslove s nepunim radnim vremenom ponekad je teško pronaći. Dakle, kako dobiti visoko plaćeni posao s nepunim radnim vremenom?

Prvo odaberite industrije ili vrstu posla koji želite obavljati, a zatim napravite popis tvrtki unutar tih industrija. Preporučuje se aktivno i često umrežavanje, kako sa zaposlenicima u tvrtkama koje vas zanimaju kako biste vidjeli je li dostupan rad na nepuno radno vrijeme, tako i s drugim radnicima koji obavljaju posao na nepuno radno vrijeme, a koji rade na pozicijama do kojih biste i vi željeli doći.

Ključ je u poduzetničkom duhu, ponekad se pozicije otvaraju samo zbog vašeg interesa, a uloga je prilagođena ili stvorena za vas. Poslovi na pola radnog vremena idealni su za povećanje kućnog budžeta, posebice kada planirate ili imate dodatne financijske troškove.

Autor: M.V., Foto: Cathryn Lavery / Unsplash