Povijesni trenutak: Potpuno ženska posada ide u svemir - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Povijesni trenutak: Potpuno ženska posada ide u svemir

Piše: Antonia Kulić

Izvor fotografije: NASA

Nakon nekoliko mjeseci pregovaranja i izmjena rasporeda, 21. listopada ove godine potpuno ženska posada NASA-inih astronautkinja po prvi će puta u povijesti obaviti svemirsku emisiju.

Za ovaj veliki trenutak za sve žene svijeta odabrane su Christina Koch i Jessica Meir. Do sada su 64 astronautkinje bile u svemiru kao dio muško-ženske posade. Prema NASA-inim informacijama, misija koju predvode Koch i Meir jest zamjena baterije solarnog niza, njihova nadogradnja na litij-ionske baterije i obnova Alfa magnetskog spektrometra, koji istražuje temeljnu prirodu svemira. Cjelokupna misija trajat će oko sedam sati. Za ovaj povijesni događaj NASA je birala između 12 astronautkinja, a Koch i Meir dio su astronautske klase 2013. godine, od kojih je polovina žena. Zajedno su provele šest godina trenirajući i izgradile veliko prijateljstvo, pa je Meir u jednom inytervjuu Koch nazvala “svojom svemirskom sestrom”.

Koch se već upisala u povijest, s obzirom na to da će u svemiru provesti 340 dana, sudjelujući u tri svemirske plovidbe. Naime, Koch je na Međunarodnu svemirsku postaju stigla 14. ožujka te ostaje do veljače 2020. Time je Christina nadmašila Peggy Whitson, koja je provela 288 uzastopnih dana u svemiru.

Misija koju predvode žene trebala se dogoditi još u ožujku, no NASA je nabavila samo jedno odijelo u M veličini, koju pak nose i Meir i Koch. Isto tako, Koch je prvobitno bila uparena s astronautkinjom Anne McClain, koja se tijekom svoje misije našla u središtu medijske pozornosti zbog optužbe da je tijekom šestomjesečnog boravka u svemiru upadala u bankovne račune bivše partnerice bez njezinog znanja.  Navedeni događaj prozvan je „prvim zločinom u svemiru“. NASA se ogradila od optužbi te su pozvali Meir na sudjelovanje u misiji, a kao glavni razlog otkazivanja datuma u ožujku navodili isključivo manjak odijela.  

Tijekom priprema za misiju astronautkinje treniraju u više veličina, pa u NASA-inoj izjavi za medije stoji: „”Trudimo se predvidjeti veličine svemirskih odijela koje će trebati svakom astronautu na temelju veličine koje su nosili na treningu na terenu, a neki astronauti treniraju u više veličina. Uz to, nitko u okruženju za trening ne može u potpunosti simulirati izvođenje svemirskog puta u mikrogravitaciji, a potrebe pojedinaca za dimenzioniranjem mogu se promijeniti kada su u orbiti.“

Kako bi zadovoljili buduće potrebe astronautkinja, NASA je nabavila odijelo srednje veličine i u konačnici postavila novi datum. Christina i Jessica sada odbrojavaju posljednje dane do odlaska i ostvarivanja onoga o čemu su maštale još kao djevojčice. A to je da žene konačno preuzmu svemir u svoje ruke.

.

Nastavite čitati