Prozor u coaching - Prozor u budućnost - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Prozor u coaching – Prozor u budućnost

Za mjesec dana održava se konferencija Hrvatske udruge za coaching pod nazivom «Prozor u coaching»

Piše: Renata Takač Pejnović

Konferencije Hrvatske udruge za coaching dijele svoje zajedničko ime – Prozor u coaching, a svake su godine dodatno posvećene jednoj zajedničkoj coaching temi. Ove jeseni, 24. listopada «Prozor u coaching» bit će prozor u budućnost – tema konferencije je coaching nove generacije. Kao i ranijih godina, konferencija će okupiti sve one kojima je coaching ili profesija ili se njime služe u svome radu, ili ih zanima za neke buduće osobne ili profesionalne svrhe. Kako raste interes za coaching, tako raste i konferencija, pa će se ove godine u programu izmjenjivati brojni predavači na tri pozornice u slagalici predavanja, radionica, plenarnog rada i rada u manjim grupama.


Posebna je zanimljivost što iza konferencije stoji jedna živa, energična, raznolika skupina coacheva koji se okupljaju oko Hrvatske udruge za coaching – udruge koja je zaista posebna u mnogo pogleda. Još 2008. mala je skupina coacheva zaključila da će coaching, tada još potpuna novost u Hrvatskoj, odigrati značajnu ulogu i u razvoju ljudskih potencijala hrvatskog gospodarstva, ali i osobnom razvoju pojedinaca koji su svoje ciljeve potražili kroz suradnju s life coachevima. Slaba poznatost i priznatost coachinga bila je u tom trenutku i blagoslov i opasnost: raznolikost coachinga i danas je jedna od njegovih najboljih osobina, jer omogućava da se za raznoliku lepezu klijenata uvijek pronađe i odgovarajući coach.

S druge strane, svakoj novoj profesiji treba vremena da uspostavi standarde kvalitete i edukacije koji će klijentima osiguravati visoku razinu usluge. To su razlozi zbog kojih je, kod osnivanja udruge, dogovor bio: okupljamo sve coacheve da bismo prihvatili i njegovali različitost, a od njih zahtijevamo visoku kvalitetu, profesionalno ponašanje i stalni profesionalan razvoj. Pored toga, cilj je bio stvoriti udrugu uronjenu u hrvatsku kulturu i tržište, pa je stoga odlučeno da udruga neće biti ogranak neke od svjetskih asocijacija, već će sama, organski, razvijati.


Kroz godine, Hrvatska je udruga za coaching prošla nekoliko faza: prvih je godina imala stalan broj članova, a energija se više usmjeravala u postavljanje glavnih smjerova aktivnosti udruge. U 2016. broj članova je počeo ubrzano rasti, u skladu s prepoznavanjem coachinga kao kvalitetnog i efikasnog načina razvoja pojedinaca i organizacija. Temelj aktivnosti Hrvatske udruge za coaching ostaje kontinuirani profesionalni razvoj. On se u HUC-u organizira kroz četiri tipa aktivnosti:

  1. Obvezne radionice koji prolaze svi novi članovi udruge, kroz koje se osigurava zajednička coaching platforma i razumijevanje coachinga.
  2. Neobvezne radionice kroz koje članovi/ice osiguravaju svoj razvoj: osobni, profesionalni ili razvoj svog coaching poslovanja.
  3. Coaching praksa s feedbackom, na kojoj članovi imaju priliku vježbati ili promatrati coaching kolege.
  4. Supervizija, kao nezaobilazan dio profesionalnog razvoja i profesionalne higijene.
    Drugi je stup aktivnosti HUC-a održavanje i razvoj coaching etike – svi su članovi HUC-a potpisnici Etičkog kodeksa. Uloga ove godine osnovanog Etičkog povjerenstva je da coachevima pomaže u etičkim dilemama, a klijentima služi kao mjesto pritužbe na eventualna problematična postupanja coacheva.
    Pored već spomenute godišnje konferencije Prozor u coaching, Udruga redovno organizira i interna okupljanja članova na kojima se redovno razmatra i usmjerava djelovanje Udruge, ali se i druže članovi koji uvijek imaju mjesto na kojem mogu razmijeniti iskustva, potražiti savjet ili se jednostavno porazgovarati s osobama sličnih profesionalnih ciljeva. Udruga iz godine u godinu proširuje svoje aktivnosti i prema EU projektima i suradnji s drugim nacionalnim i regionalnim organizacijama.

U ovih 11 godina kroz Hrvatsku udrugu za coaching prošlo je stotine coacheva: neki su ostali kratko, koliko je to njihov profesionalni put zahtijevao ili dozvoljavao, a drugi su se zadržali kroz sve ove godine. Svi oni zajedno stvaraju sredinu u kojoj je coaching zajednički nazivnik, a kvaliteta i profesionalnost konstanta kojoj svi teže.


Više o konferenciji Prozor u coaching, te o članstvu u HUC-u

Nastavite čitati