Ruth Handler - izumiteljica Barbie lutke - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
ruth handler citat

Ruth Handler – izumiteljica Barbie lutke

Piše: Martina Lovaković

Ruth Handler poznata je kao američka poslovna žena i suosnivačica tvrtke Mattel koja se bavi proizvodnjom raznih popularnih igračaka. Svjetsku slavu stekla je kada je izumila kultnu lutku Barbie koja je osvojila svijet. Lutku je stvorila 1959. godine, a ime je dobila po njezinoj kćeri Barbari. Prvi put bila je predstavljena na Američkom sajmu igračaka u New Yorku. Dvije godine kasnije, Ruth je predstavila i lutku Kena koja je dobila ime po njezinu sinu.

Rani život

Ruth Handler rođena je kao Ruth Marianna Mosko 4. studenog 1916. godine u Denveru, u Coloradu od oca Jacoba i majke Ide Mosko, poljskih židovskih imigranata. Rođena je u velikoj obitelji i bila je najmlađa od desetero djece.

Njezin otac Jacob na otok Elis stigao je 1907. godine, a obavijestivši imigracijske službe da je kovač, poslan je u Denver, sjedište željezničke industrije. Godinu dana kasnije, pridružila mu se i supruga Ida, koja je u Denver stigla s njihovo šestero djece.

U dobi od 40 godina, Ida je na svijet donijela svoje najmlađe dijete Ruth. Kada je Ruth imala svega šest mjeseci, njezina majka se jako razboljela pa je malena Ruth nastavila živjeti sa svojom starijom sestrom Sarom i njezinim suprugom. S njima je ostala do svoje 19-e godine.

Upravo je kroz Sarini rad u ljekarni razvila veliki entuzijazam za posao. Radije je radila nego se igrala, a odrasla je u obitelji gdje nije bilo neobično da žene rade. Naime, u Poljskoj je antisemitizam doveo do loših uvjeta života pa su svi ravnopravno sudjelovali u poslovima. Poduzetnički duh svoje obitelji, Ruth pripisuje spomenutim životnim okolnostima.

Ljubavna priča

Godine 1932. godine Ruth se zaljubila u siromašnog studenta umjetnosti pod imenom Izzy Elliot Handler. Njezina obitelj bila je prestravljena time da se njih dvoje vjenčaju, budući da su još bili tinejdžeri.

Tijekom druge godine studija na Sveučilištu u Denveru, Ruth je ljetovala u Los Angelesu gdje je radila u Paramount Studiju. Ubrzo joj se pridružio i Izzy, a 1938. godine su se i vjenčali u Denveru. Iako je obitelj dala blagoslov za vjenčanje, to su učinili nevoljko.

Novopečeni bračni par se ubrzo nakon vjenčanja preselio u Los Angeles, a Ruth je nagovorila svog supruga da odustane od svog prvog imena Izzy, u korist srednjeg imena Elliot. 

Ruth se vratila svom poslu u tvrtki Paramount, a njezin suprug upisao je Art Center College of Design. U isto vrijeme radio je kao dizajner rasvjetnih tijela. Također, počeo je skicirati nacrte za Lucite accessories. Upravo ga je Ruth ohrabrivala da počne proizvoditi i prodavati.

Također je postigla uspjeh u pregovorima o vrlo velikoj narudžbi s tvrtkom Douglas Aircraft. Riječ je izlivenim modelima aviona Douglas DC-3 koji se planirao dati klijentima za Božić. U dobi od dvadeset i dvije godine Handlerovi su uspješno poslovali i ostvarivali prihode.

Osnivanje Mattela

Ruthin suprug Elliot je 1945. godine otvorio radionicu u garaži s Haroldom “Mattom” Matsonom. Poslovno ime radionice bilo je Mattel, a sastojalo se od kombinacije slova njihovih imena – “Matt” i “El”. Prvi Mattelovi proizvodi bili su okviri za slike.

Iako je glavna ideja za poslovanje stigla upravo od strane Ruth, nikad im nije palo na pamet da bi i njezino ime trebalo biti u nazivu tvrtke.

Tijekom Drugog svjetskog rata predsjednik Roosevelt najavio je da će plastika biti ograničena na vojnu upotrebu. Handlerovi su u to vrijeme upravo proizveli liniju plastičnih okvira za slike i bili su u procesu isporuke velike narudžbe. Očajni, promijenili su materijale u drvo niske kvalitete. Drveni okviri postigli su još veći uspjeh, a narudžbe su bile udvostručene.

Matson je ubrzo prodao svoj udio u tvrtki pa su Ruth i Elliot preuzeli potpunu kontrolu nad poslovanjem.

Elliot je od okvira za slike počeo izrađivati kućice za lutke. To je polučilo ogroman uspjeh pa se Mattel prebacio isključivo na proizvodnju igračaka. Prva od kasnije brojnih Mattelovih najprodavanijih igračaka bila je “Uke-a-doodle”. Riječ je dječjoj glazbenoj igrački ukulele koju su razvili 1947. godine.

Godine 1948. korporacija Mattel formalno je osnovana u Kaliforniji. Nekoliko godina kasnije, 1955. godine, tvrtka je stekla prava na proizvodnju popularnih igračaka iz linije “Mickey Mouse Club”. Spomenuta linija nastala je zbog emitiranja hit serije, a pedeset dvotjedna investicija od pola milijuna dolara se isplatila. Do 1958. godine prodaja Mattela popela se na četrnaest milijuna dolara.

Godine 1955. Mattel je pustio u prodaju patentirani dječji pištolj pod nazivom “burp gun” koji je također ostvario veliki uspjeh na tržištu.

Izum lutke Barbie

Godine 1959. godine, Ruth Handler izumila je lutku Barbie koja je samo nekoliko godina kasnije postala svjetski popularna igračka čija popularnost ne opada ni danas. Nazvana je Barbie Millicent Roberts, bila je tinejdžerica koja je uživala pratiti modu iz Willowa u Wisconsinu. Kasnije se Ruth prozvala “Barbienom majkom”.

Prva lutka Barbie proizašla je iz osobne priče Ruth Handler. Ruth je promatrala svoju kćer Barbaru i njezine prijatelje kako se igraju s papirnatim lutkama te su pritom maštali kako su neke lutake studentice, neke navijačice ili uspješne poslovne žene. Tada je Ruth došla na ideju da izumi lutku s kojom će se mlade djevojke lakše igrati.

9. ožujka 1959. godine bračni par Handler i njihova tvrtka Mattel predstavila je tijekom godišnjeg sajma igračaka u New Yorku novu lutku pod imenom Barbie.

Barbie je zamišljena kao tinejdžerski model koji prati modu, a kupci su u početku bili prilično skeptični. Naime, nova lutka nije bila ni najmanje slična lutkama za bebe i malu djecu koje su bile popularne u to vrijeme. Ovo je bila lutka koja je imala odraslo tijelo.

Što je Ruth Handler poslužilo kao inspiracija za proizvodnju Barbie lutke? Tijekom obiteljskog putovanja u Švicarsku, Ruth je u jednoj švicarskoj trgovini ugledala lutku pod imenom Bild Lilli njemačke proizvodnje i kupila je.

Međutim spomenuta lutka bila je kolekcionarski predmet i nije bila namijenjena za prodaju djeci. Ruth ju je odlučila svejedno kupiti kako bi je iskoristila kao osnovu za dizajn lutke Barbie.

Godine 1961., dvije godine nakon Barbie, predstavljena je muška inačica lutke pod nazivom Ken Doll.

Ruth je izjavila da je lutka Barbie zamišljena kao simbole slobode i mogućnosti za mlade djevojke i žene: “Barbie je oduvijek predstavljala misao da žene moraju imati izbora. Čak i u ranim godinama, kada je tek izumljena, nije se trebala zadovoljiti samo time što je bila Kenova djevojka. Imala je mogućnosti. Postojala je odjeća za Barbie koja je željela započeti karijeru medicinske sestre, stjuardese ili pjevačice. Vjerujem da su izbori koje je Barbie predstavljala pomogli, ne samo kćerima koje će jednoga dana osnovati uspješnu poslovnu karijeru u menadžmentu i ostalim profesijama, već i majkama koje su im u tome bile podrška”.

Veliki uspjeh lutke Barbie

Od samih početaka pa do danas, lutka je izrađena u mnogim verzijama koje su uključivale preko 125 različitih karijera, uključujući i onu predsjednice Sjedinjenih Američkih Država.

Barbie postoji kao brineta ili plavuša, a 1961. godine u prodaju je puštena crvenokosa Barbie. Godine 1980. predstavljene su prve Barbie lutke Afroamerikanke i Hispanoamerikanke.

Prva Barbie prodana je za 3 dolara. Dodatna odjeća za Barbie temeljena na najnovijim trendovima s modnih pista u Parizu prodana je za iznos koji se kretao između 1 i 5 američkih dolara.

Godine 1959., kada je Barbie puštena u prodaju, prodano je 300.000 Barbie lutki. Barbie je imala tajnicu koja je odgovarala na dvadeset tisuća pisama obožavatelja tjedno. Do 1968. godine Barbie Fan Club narastao je na 1,5 milijuna članova u Sjedinjenim Američkim Državama.

Godine 1993. Barbie “drugo izdanje” u originalnoj kutiji prodano je na aukciji za više od pet tisuća dolara. Danas se neke od prvih lutki Barbie mogu prodati za čak 27.000 američkih dolara.

Do danas je više od 70 modnih dizajnera izradilo odjeću za Mattel, koristeći više od 105 milijuna metara tkanine. Prihod od prodaje lutke Barbie procjenjuje se na više od milijardu dolara.

Otkako je prvi put puštena u prodaju postojale su kontroverzije oko izgleda lutke Barbie. Naime, zamjeralo joj se to što bi u slučaju da je Barbie stvarna osoba mjere njezina tijela bile nemoguće.

One bi bile dimenzija 36-18-38. Njezine stvarne dimenzije kao lutke bile su: 12,7 cm poprsje, 8,3 cm struk te 13,2 cm bokovi. Njezina težina iznosila je nešto manje od 200 grama, a visina nešto manje od 30 cm.

Godine 1965. lutka je imala noge koje su se mogle savijati te oči koje su se mogle otvarati i zatvarati. Dvije godine kasnije, u prodaju je puštena Twist ‘N Turn Barbie koja je imala pokretno tijelo koje se moglo savijati u struku.

Najprodavanija lutka Barbie svih vremena bila je Totally Hair Barbie iz 1992. godine koja je imala kosu od vrha glave do nožnih prstiju.

Ostali izumi

Nakon borbe protiv raka dojke i podvrgavanja mastektomiji 1970. godine, Ruth Handler je istraživala tržište za odgovarajuću protetsku dojku. Razočarana raspoloživim mogućnostima, pristupila je dizajniranju zamjenske dojke koja je sličnija prirodnoj.

Godine 1973. dala je ostavku na mjesto predsjednice Mattela i posvetila se radu na novom proizvodu. Dvije godine kasnije dobila je patent za Nearly Me, protezu izrađenu od materijala koji je težinom i gustoćom jako bliska prirodnim grudima.

Početkom 1980-ih tijekom jednog intervjua je izjavila: “Kad sam izumila Barbie, vjerovala sam da je za izgradnju samopoštovanje djevojčica važno igrati se s lutkom koja ima grudi. Sad mi je još važnije vratiti to samopoštovanje ženama koje su izgubile svoje grudi.”

Smrt

Ruth Handler je oboljela od raka debelog crijeva u svojim 80-ima. Preminula je 27. travnja 2002.godine u dobi od 85 godina u bolnici Century City u Los Angelesu. Njezin suprug, Elliot Handler preminuo je 21. srpnja 2011. godine.

Ostavština

Ruth Handler je stvorila jednu od najuspješnijih svjetskih tvrtki za igračke, Mattel. Njezina lutka Barbie jedna je od najpopularnijih i najpoznatijih igračaka na svijetu.

Za svog života primila je brojne nagrade za svoja postignuća u poslu i filantropiji. Proglašena je Woman of the Year in Business prema Los Angeles Timesu, primljena je u Toy Industry Hall of Fame od Toy Manufacturers of America, dobila je Volunteer Achievement Award od American Cancer Societyja i bila je prva “Woman of Distinction” odabrana od United Jewish Appeala.

Godine 2016. u Muzeju dekorativne umjetnosti u Parizu održana je izložba Barbie na kojoj je bilo izloženo na stotine lutki uz ostala umjetnička djela inspirirana lutkom Barbie.