Snježana Bahtijari: Mentora trebamo da bismo brže razvijali vlastite potencijale - Zaposlena.hr
Sadržaj portala
snjezana-bahtijari

Snježana Bahtijari: Mentora trebamo da bismo brže razvijali vlastite potencijale

Od prvog ciklusa projekta “Mentorstvo kao oblik networkinga među ženama” koji je organiziran 2018./2019. godine sudjeluje Snježana Bahtijari, savjetnica za strateško komuniciranje i održivost (ESG), inicijatorica društveno korisnih projekata u kulturi, kolumnistica te sigurno najiskusnija mentorica u ovome projektu.

Časopis Zaposlena u suradnji s Večernjim listom kroz ovaj projekt nastoji pružiti potporu ženama koje grade karijeru. Put prema poslovnom uspjehu nije uvijek lak, pogotovo ženama, no na sreću postoje žene koje su pokazale kako je moguće postići ono što želiš, a voljne su svoje znanje i savjete podijeliti s onima koji ih trebaju. Često čujemo izreku Thomasa Hobbsa kako je “čovjek čovjeku vuk”; a Snježana vjeruje u onu da je “žena ženi Bog”, te je po šesti put na sebe preuzela ulogu mentorice.

U svakom odnosu dajemo i primamo, pa tako i u mentorskom, mentorica ulaže ono što je najvrijednijie, znanje i vrijeme, a mentijka mentorici daje svježe ideje. Čak i oni najiskusniji, najuspješniji trebaju mentora, to je pitanje mentalne, profesionalne i karijerne higijene, dobiju drugo mišljenje, podršku, usmjeravanje, sigurnost u odluku koju donose, mentor je važan životni oslonac. Mentor ne mora biti osoba koju smatrate savršenom, mentor može biti i osoba za koju mislite da vam možda nije  kompatibilna jer dolazi iz druge industrije ili profesije, ali supermentorica je plod naše mašte, želja da igramo na sigurno. Mentorske parove u ovom projektu bira izborna komisija, no tijekom projekta je moguće čuti mišljenje druge mentorice aktiviranjem “crvenog gumba”.

Zašto je mentorstvo važno u izgradnji karijere?

Mi u Hrvatskoj smo po tom pitanju dosta stidljivi, mislimo da ćemo traženjem pomoći od nekoga pokazati kako smo nesposobni, da nismo dovoljno dobri. Šveđani, Amerikanci, Britanci od svoje se mladosti kvalitetno povezuju s drugim ljudima kako bi brže razvijali svoje potencijale. Dakle, mentorstvo treba shvatiti kao prednost u izgradnji karijere, a ne kao slabost. Mentora ili mentoricu trebamo da bismo brže razvijali vlastite potencijale i duhovno napredovali. Smatram da je svima, posebno ženama u poduzetništvu, potrebna podrška, poticaj i valorizacija njihovog rada – njihova mentorica ili mentor koji će im biti iskrena podrška na putu uspjeha. Svojevrsni kompas i korektor u životnim izazovima.

Imate li iskustva kao mentorica izvan projekta?

U projektu “Mentoriranje kao oblik networkinga među ženama” sudjelujem kao mentorica od početka, a imam i bogato međunarodno iskustvo. Kao mentorica sudjelujem u projektu Kreativnog mentorstva u Srbiji te sam tijekom karijere izvršne direktorice marketinga, komunikacija i društvene odgovornosti u Ericssonu Nikoli Tesli bila mentorica u programu mentoriranja u korporaciji Ericsson. Sva moja iskustva vezano uz proces mentoriranja i rada s mentijkama su jako pozitivna.

Možete li izdvojiti neku mentijku na koju ste posebno ponosni?

Zaista mi je teško izdvojiti i jednu mentijku jer su sve moje mentijke bile posebne i ostavile su važan trag u mom životu. Dosada sam bila mentorica ukupno devet mentijki u ovom projektu Zaposlene i Večernjeg lista. Temeljem našeg zajedničkog rada one su napravile značajne promjene u svojim karijerama, a neke i u životu. To su redom bile Lana Vukalović, Tamara Babun, Letizia Zadravec, Marina Milunić, Karla Resller, Ana Balić, Ksenija Banović, Nina Mimica i Anja Hudolin. Nekolicini mentijki iz projekta sam bila komentorica ili su putem “crvenog gumba” zatražile drugo mišljenje.

Što biste rekli da mentijkama najviše daje vjetar u leđa?

Mislim da je svima najvažnije osnaženje i pomoć u prepoznavanju vlastitih potencijala za ostvarenje svojih snova. Netko je jednom jako lijepo rekao da kada znamo cilj, pronaći ćemo put do njega. Kada nemamo cilj, svaki nam je put dobar. Iskren odnos, temeljen na povjerenju jako je važan za uspjeh svakog mentorskog para.  Zato i poneku negativnu povratnu informaciju, mentijka treba shvatiti kao poklon, takav se poklon dobije od nekoga kome je jako stalo do vas. Mentijkama je potrebno ukazati na aspekte njihova rada koji se mogu poboljšati, nema tabu-tema ni skrivanja onoga što mentijka mora znati o sebi, o svojim snagama i slabostima. Ako nismo posve iskreni ne možemo napredovati, jer je mentoriranje odnos zasnovan na uzajamnom povjerenju.

Prijave za program kreću krajem siječnja, a program traje od sredine ožujka do sredine rujna te će se u tom će periodu mentorice i mentijke nalaziti jedan na jedan, dok će se jednom mjesečno održavati zajednički sastanci svih mentorica i mentijki. Prijaviti se može svaka žena koja je u radnom odnosu i koja želi mentorsku podršku. Prvi puta ove godine omogućit ćemo program za studenice završnih godina studija koje se mogu prijaviti. Njima će biti dodijeljene mentorice regrutirane iz redova bivših mentjki. Veliki broj mentijki po završetku programa dobije želju postati mentorica, to im je ove godine i omogućeno, da mogu ono naučeno dijeliti s mlađim i manje iskusnijim kolegicama kojima bi dobro došla pomoć, što je i suština mentorstva.

Nastavite čitati