STORYing festival 2023. - dobra priča našeg grada
Sadržaj portala
storying-festival-2023

STORYing festival 2023. – dobra priča našeg grada

Naš grad je pun dobrih priča – povijesnih, kulturnih, umjetničkih, gastronomskih, sportskih…iz kojeg god da “smjera” nam dolaze, čine dobar duh i vibru našeg grada. Kod dobrih priča je bolje samo to što ih nikad nije dosta niti previše, pa smo se i mi odlučili za (još) jednu. I to baš priču o pričama, njihovom dijeljenju i svim super stvarima koje s njima dolaze – druženju, inspiraciji, “gasu” i opuštanju!

Priče smo sakupili u STORYing, međunarodni storytelling festival koji već četvrtu godinu organiziramo u Zagrebu. Kako je sve počelo i što vas očekuje? Kao svaki storyteller, otkrivam vam kroz malu priču o toj priči!

Što je STORYing?

Mjesto dobre priče, zabave i druženja. Želimo promicati storytelling kao umjetnički izraz, ali i svakodnevicu naše komunikacije jer priča zaista živi u svim kutcima. Odavno je ušla u naše poslovanje (business storytelling), u našu društvenu i osobnu komunikaciju te se neprestano razvija zajedno s nama.

Svijet je tradicionalno vezan za storytelling, no to ne znači da i sam storytelling počiva na tradicionalnim metodama pripovijedanja uz vatru. Storytelling je danas dinamičan, suvremen, virtualan – no uloga mu je i dalje da educira, animira, potiče na akciju.

Naš STORYing festival počiva upravo na tom spoju tradicionalnog i suvremenog storytellinga čija priča neprestano ide dalje, no u isto vrijeme uvijek ostaje uz nas. Baš takvim pričama smo posvetili ovogodišnji STORYing! Tema ovogodišnjeg festivala je Nešto osobno (Something Personal) – dakle, sve ono što nas inspirira i potiče da prvo pronađemo, a onda i živimo priče koje rado dijelimo s drugima. I nosimo ih sa sobom kamo god se zaputimo!

Zašto STORYing?

Želimo predstaviti storytelling u neformalnom, opuštenom okruženju, uz zajedničko druženje, “spiku” i cugu. Mnoge sjajne priče počinju baš uz njih! Imala sam ih prilike doživjeti na brojnim storytelling festivalima u Europi, čija me atmosfera potaknula da ih, zajedno s poslovnom partnericom Anom Grzunov i ostatkom StoryLabovog tima, dovedem „doma“, odnosno u naš Zagreb i tako dobrim gradskim pričama pridružim još jednu.

Onu koja traje već četvrtu godinu! Zagreb tako postaje još jedna destinacija na storytelling “karti” Europe koja privlači domaću, ali i inozemnu publiku koja dijeli ljubav prema dobroj priči. Bez obzira na godine, ukus ili branšu!

Priče za velike, priče za male

Jedan od glavnih aduta dobre priče jest da je podjednako vole i djeca i odrasli. To je nešto što nikad ne prerastemo! Baš zato, STORYing predviđa storytelling programe i za djecu i za odrasle, što u praksi može izgledati ovako – u subotu prijepodne dovedete svoje (ili tuđe, ali ipak “vaše”) mališane na jutarnji dječji program, dok petak i subotu navečer provedete sa svojim odraslim društvom na večernjem programu. Naravno, možete odabrati i samo dječji ili samo odrasli program, ovisno što preferirate i koga vodite u priču!

Dječji program održavamo na otvorenom, u živopisnom vrtu Laboratorija zabave, a vode ga renomirani domaći storytelleri te nova, no ništa manje raspoložena lica regionalne storytelling scene koji su svoje vještine izbrusili kao polaznici StoryLabove Storytelling akademije, prve storytelling Akademije u Hrvatskoj.

Program otvaramo s napetom i duhovitom pričom o tri simpatična vučića i njihovoj neželjenoj gošći – velikoj, zloj svinji. Priča nas vodi i u neobično mjesto u kojem žive usamljeni dječak Lug, tajanstveno Malo Gle i opasni, otresiti Obručari koje nitko ne bi volio u susjedstvu. Tko su oni zapravo i jesu li zaista loši, saznat ćemo u uzbudljivoj, dirljivoj i edukativnoj priči Vladimire Velički. Naravno, to nisu sve priče – imamo ih još, no nek’ budu tajna koju ćemo vam rado razotkriti na STORYingu! Dječji program se odvija na hrvatskom jeziku.

Program za odrasle je priča za sebe. Svake godine nastojimo donijeti nešto novo. Prošle godine, za STORYing 2022. u Zagreb smo uspjeli dovesti europski storytelling hit show “The Donkey’s Jaw project” koji je raspjevao, rasplesao, dirnuo, nasmijao…sve u svemu, oduševio domaću publiku. To je za ovu godinu značilo samo jedno, da njegove kreatore moramo vratiti u Zagreb. To smo i učinili na obostrani gušt! Oduševljen prošlogodišnjim zagrebačkim iskustvom, nagrađivani nizozemski storyteller Raphael Rodan nam se ove godine vraća sa svojim novim hitom “The Whistler of Dreams”, slojevitom i suvremenom pričom o svjetlosti i mraku koje svi nosimo u sebi.

I jedva ih čeka “pustiti” pred publiku koja će se, sigurni smo, pronaći u svemu – i još jednom zamisliti, nasmijati, provesti uz jednog od najvećih storytellera Europe. Naravno, Raphael nije sam u priči – kako u svojoj, tako ni u našoj! S njim nam opet dolazi i drugi sukreator “The Donkey’s Jaw” projekta, finski storyteller i kantautor Erik Sjøholm, ovaj put s intrigantnom i osebujnom obiteljskom pričom Glenn – the things we don’t speak about. Priču prati Erikova glazba koja je prošle godine digla Zagreb na noge – naravno u pozitivnom, rasplesanom smislu!

Uopće ne sumnjamo da će se taj provod ponoviti i zato vam je bolje da nam se pridružite! I ovim putem pozdravljamo naše partnere iz FinnAgore i Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske koji su nam pomogli dovesti ove sjajne umjetnike u Zagreb koji ih jedva čeka opet vidjeti u elementu!

Program se odvija u mnogima dobro znanom Ritmu grada, mjestu dobre priče i dobrog druženja na uvjerljivo najboljoj poziciji u gradu, s panoramskim pogledom na Trg bana Jelačića. Otvorite vikend pričom i cugom, a nakon programa – cijeli grad je vaš! Program za odrasle se odvija na engleskom jeziku bez prijevoda na hrvatski.

Kako na STORYing?

Lako, brzo, jednostavno! Karte možete kupiti na LabZab web shopu.

Raspored programa

Možete ga pronaći na ovom linku, a onda “upasti” u priču koju želite. Mi vas već čekamo u njoj. Vidimo se!

Autorica teksta: Dijana Zorić (edukacijski centar StoryLab)

Nastavite čitati