Top 6 najzdravijih ulja za kuhanje – kako odbrati najbolje
Kod odabira najzdravijih ulja za kuhanje važno je postaviti si dva pitanja – koja je točka dimljenja ulja te koje su skupine masnih kiselina zastupljene u ulju? S obzirom na to, imajte na umu da je najbolji izbor ono ulje koje u sastavu ima manji postotak nezasićenih masnih kiselina te što veću točku dimljenja.
Naime, nezasićene masne kiseline ne podnose zagrijavanje, u tim trenucima mijenjaju kemijski sastav i postaju nestabilne i loše za zdravlje. No, nisu ni sve zasićene masne kiseline dobre. Valja izbjegavati rafinirana ulja i odabrati ona koja se dobivaju hladnim prešanjem.
Koje ulje je najzdravije za kuhanje
Kako ne biste lutali, slijedite naš vodič za odabir najzdravijih ulja za kuhanje i bezbrižno se upustite u novu kulinarsku avanturu!
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje popularno je u kuhinjama diljem svijeta, a čest je odabir onih koji prakticiraju mediteransku prehranu. Suptilnog je okusa i može se koristiti u različitim receptima – za pirjanje, pečenje ili kao dodatak hladnim salatama.
Njegova točka dimljenja nalazi se na temperaturi od 176°C što je uobičajena temperatura za pripremu hrane termičkom obradom.
Pripada u skupinu najzdravijih ulja za kuhanje i ako se odlučite za njegovu upotrebu, nećete pogriješiti.
Bogato je vitaminom E koji je poznat kao jedan od najvećih antioksidansa. Oleinska kiselina najzastupljenija je masna kiselina u maslinovom ulju, a djeluje protuupalno i ima brojne zdravstvene prednosti za organizam.
Suncokretovo ulje
Zbog neutralnog okusa i mirisa, suncokretovo ulje najpopularnije je ulje za kuhanje na našim prostorima. Dobiva se prešanjem sjemenki suncokreta te je bogato vitaminom E.
Njegova točka dimljenja nalazi se na temperaturi od 232°C što ga čini idealnim za pečenje, pirjanje i pripremu jela u pećnici.
Sadrži omega-6 masne kiseline pa obratite pozornost na to da ga ne koristite više puta. Naime, u tom slučaju može doći do porasta slobodnih radikala što može rezultirati oštećenjem stanica.
A budući da je većina suncokretovog ulja u trgovinama rafinirana, potražite ono hladno prešano jer jedino ono ima blagotvorne učinke po zdravlje.
Ulje avokada
Ako ste kušali avokado, tada znate da je njegov okus neutralan i da bez začina nije pretjerano ukusan. No, upravo je to glavni razlog da ga koristite za kuhanje u obliku ulja.
Ulje avokada točku dimljenja postiže na vrlo visokim temperaturama od 271°C što ga čini idealnim za pripremu gotovo svih vrsta jela.
Sadrži visok postotak oleinske kiseline koja pozitivno djeluje na zdravlje srca, pomaže u smanjenju upala te štiti stanice od oštećenja prouzrokovanih štetnim radikalima te time pripada u najzdravija ulja za kuhanje.
Ako ono bude vaš prvi izbor, uzmite u obzir i kvalitetu. Birajte ono hladno prešano iz ekološkog uzgoja.
Sezamovo ulje
Sezamovo ulje ima ugodan orašast okus i kao takvo može se dobro uklopiti u pripremu brojnih jela. Postoji svijetlo i tamno sezamovo ulje, a za kuhanje se preporučuje ono tamno, bogatijeg okusa.
Ima srednje visoku točku dimljenja koja se nalazi na temperaturi od 210°C, a kod pripreme hrane često se kombinira sa suncokretovim uljem.
Najzastupljenije je u azijskoj kuhinji gdje se koristi pri izradi woka ili sličnih jela, a zbog svog bogatog okusa nerijetko i kao preljev za salatu.
Sadrži visoki udio antioksidansa koji pozitivno utječu na zdravlje krvožilnog sustava te na regulaciju visokog krvnog tlaka.
Kako ne biste indirektno ugrožavali svoje zdravlje, važno je pronaći najprimjerenije ulje za kuhanje koje će vam odgovarati okusom i biti odlična baza za pripremu zdravih obroka.
Maslac
Šokirani ste što vidite maslac na popisu iako ste sigurni da njegove masnoće nisu dobre za zdravlje? No, kada je u pitanju maslac, stvari nisu tako jednostavne kao što se čine. Naime, pravi, neprerađeni maslac može biti prilično hranjiv. Pun je vitamina A, E i K2 i bogat masnim kiselinama koje pomažu tijelu u borbi protiv upala.
Najzdravija opcija je da odaberete pročišćeni maslac ili ghee maslac, koji ne sadrži šećer i proteine. Odlučite se za maslac od krava hranjenih travom za još više vitamina K2 i zdravih masnih kiselina.
Kokosovo ulje
Još jedno ulje koja pripada na popis ulja oko kojeg se vode brojne polemike. Je li zdravo ili nije, svatko ima svoje viđenje, no ono što je sasvim sigurno jest to da je otporno na visoke temperature i time pogodno za kuhanje.
U posljednjih nekoliko godina njegova je upotreba poprilično uvećana na našim područjima, a iako je prepuno zdravstvenih blagodati koje pruža po organizam, mnogi mu zamjeraju to što ima dosta zasićenih masnih kiselina.
Ipak, ako tražite idealno ulje za kuhanje, kokosovo ulje je upravo takvo. Otporno je na visoke temperature i iako ima zasićenje masne kiseline, ima i snažne zdravstvene prednosti po organizam. Može pomoći kod povišenog kolesterola, ubiti štetne bakterije i potaknuti metabolizam. A kako bismo vam olakšali izbor, mnoge su nedavne studije pokazale da nisu sve zasićene masti loše za naše tijelo.
Ulja koja se ne koriste za kuhanje na visokim temperaturama
Kao što smo već naglasili, nisu sva ulja stabilna niti namijenjena za kuhanje, osobito kod pripreme na visokim temperaturama. Neka od njih su idealna za pripremu hladnih jela ili na kraju kao dodatak koji će začiniti ili nutritivno obogatiti jelo.
U nastavku donosimo koja ulja valja izbjegavati kada je u pitanju kuhanje na visokim temperaturama.
Laneno ulje
Iako sadrži nezasićenu masnu kiselinu alfa-linolensku kiselinu (ALA), zdravu za srce, ovo ulje ima nisku točku dimljenja već na oko 107°C. Stoga biste ga trebali upotrebljavati isključivo za hladnu upotrebu poput preljeva za salatu ili eventualno kao dodatak u žitarice za doručak.
Palmino ulje
Oko palminog ulja općenito se vode polemike oko toga je li zdravo, a neki ga odbijaju koristiti i zbog očuvanja prirodnog staništa i općenito prirode, budući da je proizvodnja palminog ulja usko povezana s uništavanjem prašuma i gubitkom biološke raznolikosti.
Orahovo ulje
Ovo ulje ima visok sadržaj ALA te se smatra da ima snažna protuupalna svojstva te da štiti tijelo od raka. Međutim, također ga je najbolje koristiti za hladne pripravke poput preljeva za salatu. Ima nižu točku dimljenja, na oko 160°C.
Ne nedostaje opcija kada su u pitanju ulja za kuhanje i pripremu hrane. Za kuhanje na visokim temperaturama važno je odabrati ulja koja i tada ostaju stabilna. Ulja zagrijana iznad svoje točke dimljenja se razgrađuju i mogu proizvesti spojeve opasne po zdravlje.
Birajte zdravija ulja za kuhanje, ali budite sigurni da će ostati nepromijenjena i kod jačih zagrijavanja pa i prženja. Takva ulja sadrže nezasićene masne kiseline, antioksidanse i druge spojeve koji mogu biti korisni za zdravlje.
S druge strane, neka ulja, iako zdrava, bolje je koristiti za hladne pripravke ili kao dodatak prehrani jer se ne preporučuju za kuhanje na visokim temperaturama.
Foto: Quin Engle / Unsplash