Reaktivno ispadanje kose
Sadržaj portala
zena-u-rucniku-s-lijepom-kosom

Reaktivno ispadanje kose

Svi smo se barem jednom u životu susreli s problemom pojačanog ispadanja kose. Ispadanje kose pogađa brojne muškarce, a suprotno općem uvjerenju, i žene. Kosa je jedan od simbola ženske ljepote, pa žene pridaju veliku važnost njezinu izgledu, kvaliteti i zdravlju. S obzirom na to da je lijepa kosa odraz mladosti i zdravlja, ispadanje kose često ima vrlo snažan psihološki utjecaj.

Na vlasištu se nalazi otprilike 100.000 do 150.000 dlačnih folikula, čiji se broj starenjem znatno smanjuje. Svaki folikul tijekom života može proizvesti 20-ak novih dlaka. Kosa se tijekom života stalno mijenja, a životni ciklus vlasi prolazi kroz tri faze:

1.  anagena faza (rast) – razdoblje je rasta kose kad se folikularne stanice umnožavaju i keratiniziraju, što otprilike traje dvije do šest godina. Smatra se da se u određenom trenutku 85 posto vlasi nalazi upravo u ovoj fazi rasta. Jedna vlas može narasti desetak centimetara godišnje, no tijekom svojeg životnog vijeka rijetko koja vlas može narasti više od jednog metra;

2. katagena faza (involucija) – završetkom faze rasta folikul dlake involuira i migrira bliže površini kože, što traje jedan do dva tjedna. U tom vremenu donji dio folikula dlake odvaja se od dermalne papile i skuplja na jednu šestinu svoje normalne duljine;

3.   telogena faza (mirovanje) – nakon što se dermalna papila odvojila od folikula dlake slijedi faza mirovanja, koja traje pet do šest tjedana. U to vrijeme kosa ne ispada, nego ostaje pričvršćena za folikul, dok je nova vlas ne izgura van. Smatra se da se u određenom trenutku u telogenoj fazi nalazi 10 do 15 posto vlasi. Završetkom telogene faze ponovno kreće anagena faza. Dermalna papila i donji dio folikula spajaju se i počinju se formirati nove vlasi koje će izgurati stare. Upravo zato, kad koristimo preparate za rast kose, najprije uočavamo ispadanje kose, što je zapravo znak da su počele rasti nove vlasi.

Zašto kosa ispada

Kosa raste prosječnom brzinom 0,33 mm na dan. Normalnom gustoćom smatra se otprilike 220 vlasi po četvornom centimetru vlasišta, a normalnim ispadanjem kose gubitak do 100 vlasi dnevno. Samo ako je taj broj veći, možemo govoriti o prekomjernom ispadanju kose.

O problemu ispadanja kose razgovarali smo s dr. sc. Željanom Bolančom, dermatologinjom i suosnivačicom Poliklinike Bolanča.

dr. sc. Željana Bolanča

„Na internetu se često može pročitati informacija o ispadanju do 100 vlasi dnevno i pacijenti često tu brojku smatraju okidačem kad trebaju potražiti pomoć dermatologa, ali zapravo svaka promjena u količini ispadanja kose može se smatrati pojačanim ispadanjem. Neki pacijenti svakodnevno gube desetak vlasi i njima je već 30 vlasi puno i znak da se nešto neuobičajeno događa. S druge strane, neki pacijenti stalno gube 30 vlasi dnevno i to se smatra urednim nalazom u njihovom slučaju. Dakle, nije kod svih ista situacija. Ali ako pacijentica navodi da je primijetila jače ispadanje kose nego inače, da se količina kose smanjuje ili primjećuje da je manji rep kad skupi kosu ili se nazire vlasište, a ranije nije, to su znakovi za početak obrade bolesnice, kako bi se ustanovio razlog ispadanja kose“, tumači dr. sc. Bolanča.

Ispadanje kose jedan je od najčešćih problema vlasišta. Ćelavost (alopecija) je stanje koje karakterizira gubitak kose i dlaka ili njihov nedostatak. Pojačano ispadanje kose posljedica je djelovanja neke štetne tvari na folikul dlake dok se on nalazi u fazi aktivnog stvaranja dlake. Prema lokalizaciji i rasprostranjenosti, ispadanje kose može biti difuzno ili u ograničenim zonama, a prema krajnjem ishodu, prolazno i trajno.

„Glavni razlog ispadanja kose kod muškaraca je androgenetska alopecija, odnosno genetski predisponirani gubitak kose koji može rezultirati ćelavošću. Kod žena androgenetska alopecija u većini slučajeva nastupa nakon menopauze. Prije menopauze žene mogu zbog brojnih drugih razloga gubiti kosu ili imati razdoblje prorijeđene kose. Uzroci mogu biti hormonalna neravnoteža (najčešće sindrom policističnih jajnika), uzimanje različitih lijekova, autoimune bolesti, niske vrijednosti željeza, nedostatak vitamina D, poremećaj u radu štitnjače, a u zadnje vrijeme veliku ulogu ima i stres“, objašnjava dr. sc. Bolanča.

„Stres je velik okidač za ispadanje kose i primjećujemo ga sve više. Ne zna se točan mehanizam kojim djeluje, ali nažalost može izazvati različite bolesti vlasišta od neožiljkastih alopecija, kao što je Alopecija areata, do ožiljkastih alopecija koje dovode do nepovratnog gubitka kose, kao što je Lichen planopilaris“, upozorava liječnica.

Može se raditi o iznenadnom i snažnom stresu koji rapidno ogoli vlasište ili pak o dugotrajnom akumulirajućem stresu koji uzrokuje postupno razrjeđivanje vlasišta tijekom nekoliko mjeseci. Bezazleno i očekivano ispadanje vlasi najčešće se javlja u promjeni godišnjeg doba – u proljeće ili jesen.

Nasreću, najrjeđi su oblici ćelavosti koji ostavljaju ožiljak i onemogućuju ponovni rast kose i oporavak vlasišta. Puno češći oblici ispadanja kose kod žena su reverzibilni, što znači da nakon uklanjanja uzroka slijedi oporavak vlasišta.

Kako ublažiti reaktivno (akutno) ispadanje kose

„Općenito kod ispadanja kose, a posebice kod žena je jako važno odmah reagirati jer je potrebno što prije postaviti dijagnozu i naći razlog ispadanju kose. Osobito je važno što prije postaviti dijagnozu ako se radi o ožiljkastim alopecijama. Pacijent sam može promisliti da li se dogodilo nešto akutno (unatrag 14 dana) kao npr. početak uzimanja nekog novog lijeka, jaka gastrointestinalna infekcija, visoka temperatura ili sl. i da li se nešto dogodilo unatrag dva do četiri mjeseca, poput poroda, prestanka uzimanja oralnih kontraceptiva, operativni zahvat u općoj anesteziji, preboljeli COVID-19 itd.“, navodi dr. sc. Bolanča.

Može li određena prehrana ili uzimanje vitamina pomoći u ublažavanju ispadanja kose?

„Ako postoji evidentan gubitak vitamina kao što su D ili B, njihov nadomjestak može pomoći, ali ako nema hipovitaminoze, uzimanje vitamina neće postići neki efekt, a možda može i naštetiti. Ujednačena zdrava prehrana umjesto rafiniranih šećera i ostale nezdrave hrane ima generalno povoljan utjecaj na kožu, kosu i nokte“, zaključuje dr. sc. Bolanča.

Preporučuje se kosu prati blagim šamponima protiv ispadanja kose, obogaćenim kompleksom vitamina B, te koristiti dermatokozmetičke pripravke koji različitim mehanizmima potiču rast kose.

Kako bi se aktivirala mikrocirkulacija i stimulirale kapilare, dobro je masirati vlasište laganim kružnim pokretima i nježno štipati kožu vlasišta. Poželjno je kosu sušiti prirodno bez upotrebe sušila i što manje je izlagati tretmanima (bojenju, minivalu, uvijanju, ravnanju i slično). Za češljanje se preporučuje nježna četka ili češalj s rijetkim zupcima.

Za pranje kose tijekom reaktivnog ispadanja kose možete koristiti Anaphase+ nadopunjujući šampon protiv ispadanja kose brenda Ducray, koji je savršena nadopuna tretmanima protiv ispadanja kose. Formula sadrži vitaminski kompleks (B5, B6 i B8) koji nudi osnovne hranjive sastojke nužne za rast snažne kose.

Monolaurin će usporiti ispadanje kose, djelujući na enzime odgovorne za ispadanje kose. Specifična formula s tokoferol nikotonatom, ruscusom i hidroliziranim proteinima pšenice posebno je prilagođena oslabljenoj i umornoj kosi te joj vraća snagu, otpornost i strukturu.

Anaphase+ nadopunjujući šampon protiv ispadanja kose ima suptilan i elegantan miris koji objedinjuje mirisne note bergamota, mandarine, zelenog čaja, jasmina, mošusa i ruže. Posebno glatka kremasta tekstura tijekom primjene omogućuje masažu vlasišta.

Redovita upotreba Anaphase+ šampona održava gustoću kose i vraća joj volumen i snagu kad oslabi ili postane beživotna. Vlasište dobro podnosi šampon, pa se može koristiti onoliko često koliko želite.

Za tretman vlasišta kod reaktivnog ispadanja kose koristite Creastim REACTIV losion protiv ispadanja kose. Bogat je kreatinom, tetrapeptidom i vitaminima B skupine te predstavlja posebno prilagođen odgovor na reaktivno ispadanje kose, usporavajući ga.

Zahvaljujući laganoj teksturi, losion se optimalno raspoređuje po kosi, ne masteći je. Redovnim korištenjem tri puta tjedno tijekom najmanje dva mjeseca ubrzava se rast kose te usporava ispadanje kose nakon poroda, prilikom stresa i umora te nakon preboljenja bolesti poput Covida-19.

Creastim REACTIV losion se može koristiti i tijekom trudnoće (od drugog tromjesečja) i tijekom onkoloških tretmana i nakon njih.

Pet ključnih savjeta za njegu vlasišta tijekom pojačanog ispadanja kose

U slučaju pojačanog ispadanja kose poželjno je poslušati sljedeće savjete dermatologa:  

  • koristite šampone koji kosi daju volumen – takvi šamponi najčešće sadrže sastojke poput proteina koji oblažu dlaku, čineći kosu bujnijom
  • izbjegavajte „kondicionirajuće šampone“ jer sadrže teške omekšivače koji kosu čine spljoštenom i slabom
  • koristite regeneratore za osjetljivu i tanku kosu te ih nanosite samo na vrhove
  • isprobajte novu frizuru koja kosu vizualno čini punijom