Marianne Bremnes: U Norveškoj nema razlike između žena i muškaraca u politici - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Marianne Bremnes: U Norveškoj nema razlike između žena i muškaraca u politici

Razgovarala: Antonia Kulić

Fotografije: Dražen Komar, Øivind Arvola

Povodom Međunarodnog dana žena, u sklopu konferencije ‘Žene u politici’ namijenjene svim snažnim ženama u svijetu politike koje se svakodnevno susreću s brojnim izazovima, intervjuirali smo Marianne Bremnes, gradonačelnicu norveškog grada Harstada, koja je ujedno i održala predavanje na navedenoj konferenciji. Gradonačelnica snažna glasi i velika srca s bogatim političkim iskustvom, pravi je primjer žene koja je u politici uspjela zahvaljujući vlastitim naporima.

Kako ste se odlučili kandidirati za gradonačelnicu Harstad-a?

Prije Božića 2007.godine, preselila sam se s obitelji u Harstad u sjevernoj Norveškoj. U lipnju 2009. godine kao članicu Laburističke stranke pitali su me želim li se kandidirati za gradonačelnicu u Harstadu, na izborima 2011. Naime, moja stranka je željela ženu na vrhu ,a ja sam osjećala da je to nešto što želim probati. U toj situaciji usporedila bih se s Pipi Dugom Čarapom koja je rekla: „Nikad nisam to radila, ali sam sigurna da ću to popraviti.“ Bila sam i uzbuđena i uplašena zbog te mogućnosti te sam rekla da ću se kandidirati ako me pet žena iz centra laburističke skupine podupru što su i učinile.

Kao gradonačelnica, učinili ste velike stvari za grad.  Koliko su bili teški počeci i možete li nam reći nešto više o svojim uspjesima?

Svaka nova pozicija je isprva teška. Mislim sam da je najteže bilo naviknuti se na svu pozornost. Pored toga otvorile su mi se mnoge nove prilike i mogućnosti kao i obaveze. Kolege političari i ja smo prije svega morali dobiti kontrolu nad financijskom situacijom grada koji je imao   deficit od čak 50 milijuna norveških kruna, stoga je bilo potrebno donijeti nepopularne odluke kako bi se izašlo iz krize. No, zahvaljujući tome, ubrzo smo imali stanje pod kontrolom i prošle godine zaradili 52,2 milijuna norveških kruna.

Što planirate napraviti za poboljšanje kvalitete života u Harstadu?

Trenutno, radimo na održivom razvoju našeg društva uslijed nove tehnologije, suradnje i transparentnosti. Mislim da je to najvažnija tema na kojoj bi svaki gradonačelnik trebao raditi ovih dana. Još od 1976. godine, Harstad je poznat kao glavni grad nafte i plina na sjeveru, te imamo nekoliko naftnih i plinskih tvrtki u gradu, među kojima bih istakla Equinor. Još uvijek potrebna fosilna energija za mnogo godina, no želimo širu energetsku perspektivu i stoga ćemo se sve više fokusirati na obnovljive izvore energije. Osim toga, neprestano radimo na pružanju najboljih usluga za naše stanovnike grada, u školama, vrtićima, zdravstvu i tako dalje.

Jeste li ikada osjetili diskriminaciju kao žena u politici?

Srećom, živim i radim u zemlji koja ima zakon o ravnopravnosti spolova od 1978. Godine. No, u prilikom službenog posjeta Parizu, sa gradonačelnikom Tromsøa, prije nekoliko godina imala sam jako loše iskustvo. Naime, Francuski domaćini su se ponašali kao da me nema, sve je bilo usmjereno u moga muškog, kolegu iako se on trudio da me uvuče u razgovor. Stoga sam iznimno zahvalna što u Norveškoj nema razlika između muških i ženskih političara.

Općenito mislim da je Norveška jedna od najboljih zemalja na svijetu kada se radi o ravnopravnosti spolova. Također i u politici, što dokazuje podatak da su prošle godine, šest najvažnijih uloga u Norveškoj imale upravo žene.

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Zaposlene.

Nastavite čitati