Mia Pećina Drašković: Želimo da Zagreb postane film friendly grad - Zaposlena.hr
Sadržaj portala

Mia Pećina Drašković: Želimo da Zagreb postane film friendly grad

O svojem odlasku u SAD, zanimljivostima s Olimpijskih igara, organizaciji evenata, hrvatskoj filmskoj industriji i aktualnim projektima govori nam direktorica novoosnovanog Filmskog ureda Grada Zagreba

Razgovarala: Ana Gruden

Fotografije. Tomislav Smoljanović

Dobitnica čak četiri Emmyja, kreatorica brojnih velikih festivala poput Libertas film festivala u Dubrovniku, Weekend Media festivala i Dana komunikacija u Rovinju, članica producentskog tima na Olimpijskim igrama i još mnogo toga dijelovi su već sada vrlo bogate karijere Mie Pećine Drašković. Nakon završene srednje škole u Zagrebu, Mia je školovanje nastavila u SAD-u. Čak deset godina provela je u Americi, najprije studirajući, a zatim prikupljajući bogato iskustvo u svijetu filma, produkcije i promocije.

Kako se razvila ideja o otvaranju Filmskog ureda Grada Zagreba?

Ideja postoji već dugo među svim hrvatskim producentima jer realno kasnimo za primjerice Bečom deset godina. Ideja se u mojoj glavi intenzivirala tijekom protekle dvije godine, točnije kad sam radila u produkciji s Igorom Nolom za veliki projekt BBC-a „McMafia“, koji se većinom snimao u Zagrebu. Znajući da tu postoje brojne potrebne lokacije, Nola je htio Gradu ukazati na to koliko je to bitan projekt. Stoga smo gradonačelniku, Holdingu i pročelnicima svih nadležnih ureda predstavili projekt koji je jako zainteresirao gradonačelnika. Predložila sam gradonačelniku da otvori filmski ured, što je praksa u cijelom svijetu, gdje ih ima više od tisuću, i ideja se polako počela realizirati. U pregovorima s Ivicom Lovrićem, pročelnikom Gradskog ureda za obrazovanje, odlučeno je da ured funkcionira unutar Zagreb filma koji postoji već godinama. Početkom godine ured je osnovan i sredinom travnja je krenuo s radom. Zagreb ima zaista velik potencijal za mnoštvo lokacija za snimanje i cilj je ureda da pojača promociju grada za audiovizualne projekte te pojednostavni proces komunikacije sa svim nadležnim gradskim uredima. Ukupan rad nakon nekoliko godina trebao bi rezultirati širenju dobroga glasa o Zagrebu kao film friendly gradu te donijeti veću zaradu i našim filmskim djelatnicima i gradu kroz povećanje filmske produkcije. Posljedica je, naravno, i velika korist za turizam. Film je prije svega umjetnost, ali i veliki biznis. Primjerice, danas svi znaju za Dubrovnik zahvaljujući „Igri prijestolja“ ili za činjenicu da je Zagreb u zadnjih nekoliko godina postao omiljena destinacija Korejanaca zbog reality showa „Romantic“ koji se snimao u Zagrebu 2012. Nakon emitiranja te emisije broj posjetitelja iz Južne Koreje povećao se 800 posto, pa ih godišnje u Zagreb stigne i do 150.000.

Postoji li još takvih ureda u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj imamo nekoliko filmskih ureda. Prvi je otvoren u Zadru, točnije Zadarskoj županiji, zatim u Istri i na Kvarneru. No, smatram da bi bilo potrebno otvoriti još i ured u Dubrovniku, Splitu i Osijeku, kako bismo pokrili većinu Hrvatske i zajedno sa HAVC-om još bolje radili na promociji snimanja, ali i podršci svim ekipama iz cijelog svijeta u našim gradovima.

Što se trenutačno snima u Zagrebu?

Nažalost, mi još uvijek ne znamo što se sve snima u Zagrebu jer ne postoji uhodani proces prijave projekata za snimanja. To je jedna od najbitnijih zadaća ureda: u što kraćem roku treba zaživjeti novi proces rada u kojem će sve produkcije morati najprije nama prijaviti svoje projekte, bez obzira na to radi li se o reklamama, kratkim filmovima, studentskim, dokumentarnim, TV-serijama ili igranim filmovima. Moramo početi stvarati statistiku kojom se možemo hvaliti u svijetu jer se realno jako puno snima, ali o tome ne postoje podaci.

Trenutačno je jedan od većih projekata koji se snima u Zagrebu posljednja, osma sezona svjetske Cinemaxove hit-serije „Strike Back“, koju u Hrvatskoj radi Embassy Films, produkcijska kuća koja je u Dubrovnik dovela „Igru prijestolja“.

Željela bih naglasiti da smo ured otvorili i za javnost. Pozivamo i stanovnike grada, fizičke osobe, da prijave svoja dvorišta, kuće, stanove, vrtove, garaže i druge prostore koji mogu biti odličan set za snimanja. Prijava je besplatna na našoj web-stranici www.filmzagreb.hr.  

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju časopisa Zaposlena.

Nastavite čitati